6 nejčastějších problémů bazénové vody

Abyste si koupání v bazénu mohli opravdu užívat, je péče o bazénovou vodu nutností. Avšak i přes sebelepší péči se občas stane, že bazén zrovna neláká k tomu jít se smočit. Překvapilo vás nezvyklé zabarvení nebo nepříjemný odér vody? Zjistěte, jaké nejčastější problémy mohou bazénovou vodu trápit.

 

Zelená voda v bazénu

 

 

Správná péče o bazénovou vodu

 

Udržování pH, kontroly koncentrace chlóru a pravidelné čištění bazénu jsou základními kroky pro udržení bazénové vody v optimálním stavu. I v tomto případě platí, že prevence je lepší (a méně nákladná), než samotná „léčba“, tedy řešení problému. Správná údržba bazénu vám ušetří čas i peníze.

 

Někdy však i přes sebevětší snahu přijdou problémy a bazén se zakalí, zezelená či začne podivně zapáchat…

 

Nejčastější neduhy bazénové vody

 

1. Příliš nízké pH


Ukazuje vám tester nízkou hodnotu pH? Jestliže se hodnota pohybuje výrazně pod 7, jedná se o kyselou vodu. Pokud chcete pH zvýšit, stačí použít bazénové přípravky pH plus. A proč je zapotřebí kyselou vodu řešit? Může mít negativní vliv na životnost a stav bazénu (zvyšuje korozi kovových částí bazénu – například bazénové schůdky) a bazénové technologie, ale i na pokožku, kterou dráždí.

 

2. Zelená bazénová voda

 

Jen si vzpomeňte, jak vypadají vesnické rybníky… pokud se podobně do zelena zbarvil i váš bazén, jedná se pravděpodobně o přemnožení řas. Ty vznikají působením slunečního záření a v důsledku nedostatečné dezinfekce bazénové vody. Zelená voda v bazénu se často objevuje po zimní odstávce nebo v době, kdy bazén tak trochu zanedbáte. S řasami si snadno poradí speciální přípravky na ně určené a šokové chlórování.

 

3. Zakalená voda v bazénu

 

Zakalená voda v bazénu může mít různé příčiny. Jedná se o nečistoty, pot, usazeniny či zbytky kosmetiky, které při každém koupání do vody nevědomky vnášíme, ale i nedostatečnou filtraci či problémy s alkalitou vody. Prvním krokem v tomto případě je změření všech hodnot bazénové vody. Projasnit ji můžete chlórem, existují i speciální projasňovače určené přímo pro bazény. Pokud voda stále zůstává mléčná, bílá nebo zakalená, zkontrolujte i pískovou filtraci a stav písku v ní. Pokud je písek ve filtraci již delší dobu, je vhodné písek vyměnit.

 

4. Tvrdá voda v bazénu

 

Tvrdá voda nedělá neplechu jen při praní prádla, ale i v bazénech. Lze ji definovat jako vodu, která je příliš bohatá na oxid hořečnatý, oxid vápenatý, ale i železo, mangan a další minerální látky. Tvrdá voda v bazénu může způsobovat hned několik problémů. Jednak dochází k usazování vápníku na stěnách bazénu a jeho dalších částech, což ovlivňuje jak vzhled, tak i funkčnost bazénu.

 

Přílišná tvrdost vody se ale pojí i se vznikem řas, virů a bakterií, pro které vytváří ideální prostředí. Jak tvrdost upravit? Doporučuje se aplikovat stabilizátor tvrdosti vody, a to nejlépe hned po napuštění bazénu. K detekci tvrdé vody se používají speciální kapičkové testery či testovací proužky, případně se můžete obrátit na laboratoř, která vám vypracuje akreditovaný rozbor. Po aplikaci stabilizátoru vodu i nadále kontrolujte.

 

5. Příliš chlóru v bazénu

 

Chlór je nejběžnější dezinfekční přípravek, který pomáhá udržet bazén v dobré kondici. Nic se ale nemá přehánět – i tady platí, že méně je více. Pokud je váš bazén cítit po chlóru, pálí vás oči či pokožka, máte pravděpodobně ve vodě příliš vázaného chlóru. Co to znamená? 

 

Volný chlór, který udržujeme ve vodě pro její dezinfekci, se naváže na organické nečistoty (kůže, vlasy apod.) a vznikne chlór vázaný. A právě ten stojí i za všemi výše zmíněnými nepříjemnostmi. Snížení účinnosti volného chlóru, které vede k předávkování bazénu chlórem,  může mít na svědomí i kyselina kyanurová, která bývá obsažena v chlorových tabletách (její přítomnost v bazénu vám prozradí tester). 

 

Jak se vázaného chlóru zbavit? Jedním z možných řešení je superchlorace, kdy se zvýšením množství volného chlóru zbavíte toho vázaného. Případně lze použít přípravky na neutralizaci chlóru ve vodě. 

Pokud chcete těmto problémů předcházet a zvolit zdravější dezinfekci vody, zamyslete se nad slanou úpravou bazénové vody, UV lampami, kyslíkovou a vodíkovou dezinfekcí či dalšími alternativami klasického chlorování. 

 

Přečtěte si více informací o známých mýtech o chlorování, nebo jakým jiným způsobem snížit množství chloru v bazénu. Zajímavé jsou i mýty o bazénu, barví doopravdy chlor vlasy na zeleno?

 

6. Žlutá, rezavá či hnědá voda v bazénu

 

Zbarvení do těchto odstínů je zpravidla způsobeno tím, že je ve vodě přítomno železo nebo mangan ze studniční vody či organické látky z půdy. Ty se do bazénu dostanou například napouštěním vody ze studny. Železo způsobuje nehezké zbarvení, zákal a usazuje se na stěnách bazénu. Jeho přítomnost lze neutralizovat pomocí speciálních přípravků na demineralizaci vody, následně je třeba ho vyvločkovat a vysát.

 

Snažíte se, ale váš bazén stále hraje všemi barvami? Pokud máte pocit, že nedokážete správně nastavit údržbu svého bazénu, nechte si poradit od profesionálů, kteří vám pomohou najít cestu ke křišťálově čisté bazénové vodě.