Křišťálová voda v bazénu – jak ji docílit?

 

Křišťálová voda v bazénu

Určitě už vás alespoň jednou napadlo, jakým způsobem lze udržovat všechnu vodu stále tak dokonale čistou a průzračnou. Věříte, že takový bazén můžete mít doma i vy? Není to vlastně nic těžkého, stačí si jen přizvat na pomoc správný mix vhodných pomocníků.

Máte už vyřešenou bazénovou filtraci, ale stále se vám zdá, že vaše voda nevypadá tak jako v komerčních bazénech a hotelových zařízeních? Máte pravdu. Za zdravou a průzračnou vodou lákající ke koupeli se skrývá o trochu víc. Řešením je především správná a pravidelná údržba vody v bazénu. Ta by se měla odehrávat minimálně jednou týdně. Z čeho se skládá?

Vysavač nejen do obýváku

Bazénový vysavač je nejrychlejším řešením pro znečištěný bazén a jeho použití by mělo předcházet jakémukoliv chemickému zásahu. Vysavačem jednoduše vyčistíte stěny, dno bazénu i vodní hladinu. Na výběr máte hned z několika typů, které se liší podle toho, jak moc práce vám ušetří: rozhodovat se můžete mezi automatickými, polo-automatickými i nejlevnějšími ručními vysavači, které se však hodí spíš pro menší rozměry bazénů.

Druhé dva typy vysavačů jsou samostatnější a mají vyšší výkon, takže při čištění šetří především váš čas. Poloautomatický vysavač se snadno napojí na sací trysku či skimmer, a pak sám vysaje nečistoty ze dna. Stěny a hladinu bazénu s ním pak musíte dočistit ručně.

Bazénový vysavač

Nejpohodlnější variantou je automatický vysavač, který už odvede veškerou práci za vás a nabízí se dokonce v modelech, jejichž pohyb můžete pohodlně kontrolovat a ovládat přes mobilní aplikaci.

Tati, kdy už bude ta průzračná voda?

Nejdříve byste se měli zaměřit na to jakou vodou jste bazén napustili. Studniční voda má plno minerálů, kdežto užitková voda je už chemicky ošetřena, a je proto pro lidský organismus nezávadná. Studniční vodu je tedy potřeba nejdříve zbavit minerálních látek pomocí speciálních přípravků, které minerály ve vodě zneutralizují, a až poté postupovat jako u vody užitkové.

Čistá voda aneb Bazénové chemie

Dříve, než do bazénu začnete sypat různé dezinfekční a čistící přípravky, měli byste znát kyselost a zásaditost vody v bazénu neboli pH. Správné hodnoty pH se pohybují mezi 7,0 a 7,4. Vyšší i nižší pH se nepříznivě odrážejí na kvalitě vody i její bezpečnosti pro zdraví.

Udržování optimálního pH vody příznivě ovlivňuje také rozpustnost dezinfekce a dalších čistících prostředků. V bazénu s nesprávným pH se také těžce uvolňují kyslíkové tablety či chlor. S regulací pH na správnou hodnotu vám pomohou přípravky označené jako pH plus či pH minus, které jsou odstupné jak v granulové, tak tekuté formě.

Tip!
Patříte mezi alergiky či osoby citlivé na chlor? Vyzkoušejte tzv. kyslíkovou chemii, která nedráždí oči. Tablety umí nejen vyrovnat pH vody, ale zároveň eliminují bakterie a řasy.

Všem je lépe pod střechou – i vaší vodě

Už vás také napadlo, že by bylo příjemné koupat se i v chladnějších měsících? Bazénové zastřešení umí udržet teplotu vody v bazénu, takže umožňuje celoroční koupání, a hlavně bazén chrání před nečistotami z venku, které jsou nejčastějšími původci potíží.

Žena v bazénu

Zastřešení tedy nejen usnadní pravidelnou údržbu bazénu, ale ušetří i vaše peníze za nekonečné dokupování bazénové chemie, která řeší následky nezvaných mikroorganismů útočících na vodní hladinu.

Pokud toužíte po dokonalé vodě v bazénu, kombinací všech prvků mechanických i chemických údržbových opatření jí zaručeně docílíte. Chce to jen trochu odhodlání, a pak už se můžete radovat z té nejčistší vody ve vaší čtvrti.

Jakou vodou bazén napustit?

Podle svých preferencí a možností si také můžete vybrat, jakou vodu budete do bazénu používat. Její volba se nepromítne jen do zážitku z koupání, ale také do způsobu čištění a výběru bazénové chemie. Chcete mít po celý rok pocit jako na dovolené u moře? Vsaďte na slanou vodu, která má léčivé a antiseptické účinky.

Už se vám to rýsuje? Dobrá rada je vždy nad zlato, proto nezapomeňte i ten nejlepší plán zkonzultovat s obchodním zástupcem, který s vámi na základě své profesní zkušenosti dotáhne výběr bazénu k dokonalosti.