Zelená voda v bazénu? Zbavte se jí jednou provždy!

Vrátili jste se z dovolené nebo jste po delší době nahlédli pod bazénovou plachtu a naskytl se vám nehezký pohled? Místo bazénu s křišťálově čistou vodou vás uvítal bazén se zelenou vodou, která rozhodně nezve k tomu, abyste se v bazénu vykoupali. Co s tím?

 

Do bazénu se vám nastěhovaly řasy

jak na zelenou vodu v bazénu

 

Nezoufejte, i když to na první pohled vypadá beznadějně, existuje řešení! Zelené zabarvení a zakalená voda je způsobena masivním přemnožením řas. Ty se velmi rychle rozmnožují v letních měsících, zejména při vyšších teplotách a větším vytížení bazénu, nebo tehdy, když necháte bazén chvilku bez údržby (například mimo sezonu).

 

Řasy nejprve pokryjí stěny a dno bazénu a postupně se začnou vznášet přímo ve vodě. To má za následek ono typické zelené zabarvení a zákal bazénové vody.

 

Nejde jen o vzhled bazénové vody

 

Je potřeba zdůraznit, že zelená voda v bazénu nepředstavuje jen estetický problém. Především jde i o zdravotní riziko! Řasy totiž produkují toxické látky, které mohou vyvolat podráždění pokožky, očí i dýchacích cest. Koupání v zelené, znečištěné vodě určitě není bezpečné a dřív, než se budete koupat, vodu vyčistěte.

 

Jak se zelené bazénové vody zbavit?

 

Naštěstí existují účinné postupy, jak zelenou vodu vyčistit. Pojďme se podívat, jak krok za krokem nepříjemný problém s přemnoženými řasami ve vodě vyřešit. Podíváme se, jak upravit pH, provést šokovou dezinfekci chlorem, mechanicky odstranit řasy, a nakonec vodu dokonale vyčistit pískovou filtrací. Jdeme na to!

 

Krok první: Úprava pH

 

  • Změřte aktuální hodnotu pH vody v bazénu pomocí speciálního pH testeru (kapičkový, digitální).

  • Podle naměřené hodnoty pak upravte pH bazénové vody na ideální rozmezí 6,8-7,2. To je optimální hodnota pro účinnost čisticích prostředků.

  • K úpravě pH použijte vhodný prostředek pH minus nebo pH plus, dávkujte podle návodu uvedeného na výrobku.

 

Krok druhý: Šoková dezinfekce chlórem

 

  • Proveďte intenzivní dezinfekci vody pomocí chlorového přípravku. Při šokovém chlorování se aplikuje jednorázová krátkodobá dávka chloru v rozmezí 5-10 mg/l (miligramů na litr). Doporučená dávka při silném znečištění vodou je kolem 10 mg/l. Šokovou dezinfekci provádějte vždy pouze krátkodobě, aby díky vysoké koncentraci chlótu nedošlo k degradaci materiálu!

  • Tato vysoká koncentrace chloru má okamžitý dezinfekční efekt. Chlor pronikne do buněk mikroorganismů a zničí je. Šokové chlorování je proto účinné pro likvidaci odolných řas, plísní a dalších nečistot.

  • Chlor se nechává ve vodě působit po dobu minimálně 12-24 hodin, aby dezinfekce byla důkladná. Pak se koncentrace chloru opět sníží na běžnou provozní hodnotu 0,5-1,5 mg/l.

  • Zkontrolujte hodnotu pH, je třeba ji srovnat do rozmezí 6,8-7,2.

 

Krok třetí: Odstranění řas ze stěn

 

  • Pomocí speciálního kartáče na bazény mechanicky odstraňte řasy, které ulpívají na stěnách a na dně bazénu.

  • Kartáčování provádějte důkladně, abyste odstranili veškeré řasy a zabránili jejich dalšímu uvolňování do vody.

 

Krok čtvrtý: Použití vločkovače

 

  • Vločkovač je chemický přípravek, který se používá při úpravě vody v bazénech. Hlavním účelem vločkovače je shlukovat drobné nečistoty a částice (jako jsou řasy, bakterie apod.) do větších vloček. Ty se pak snadno odstraní filtrem.
  • Rozmíchejte předepsané množství vločkovače s vodou dle návodu. Vznikne roztok, který pomalu a rovnoměrně aplikujte po obvodu bazénu. Dbejte, aby se dobře rozmíchal.
  • Nechte působit cca 30 minut. Během této doby dojde ke shlukování nečistot do vloček. Zapněte filtraci, vločky se zachytí na filtru.
  • Poté použijte ještě bazénový vysavač pro dokonalé dočištění.

 


Krok pátý: Důkladná filtrace     

 

Po každém intenzivním čištění bazénu (jako je právě šoková dezinfekce chlorem) nechte vodu projít několik filtračních cyklů za sebou. V případě velkého znečištění filtr průběžně kontrolujte a čistěte.

 

Prevence je základ: jak předcházet vzniku zelené vody?

 

Pravidelná péče a údržba jsou klíčem k tomu, abyste do budoucna zelené vodě předešli. Na co nezapomínat při údržbě bazénu?

 

Pravidelně, alespoň 1x týdně, kontrolujte hodnotu pH vody a podle potřeby ji upravujte do ideálního rozpětí 6,8-7,2 pH. Minimálně 1x týdně změřte i obsah volného chloru ve vodě. Měl by se pohybovat mezi 0,5-1,5 mg/l. Podle naměřených hodnot chlor dávkujte.

 

Jednou týdně věnujte čas mechanickému čištění bazénu. Důkladně vykartáčujte stěny i dno a odstraňte případné nečistoty. Filtry čistěte a proplachujte v intervalu doporučeném výrobcem filtračního zařízení.

 

Další tipy pro prevenci růstu řas v bazénové vodě

 

  • Redukujte teplotu vody, ideální je kolem 25 °C.

  • Používejte přípravky bránící růstu řas.

  • V případě delší nepřítomnosti bazén zakryjte a před odjezdem dávkujte vyšší množství chloru a důkladně přefiltrujte.

 

Náprava zeleného bazénu vypadá sice snadně, ale není to tak docela bez práce a navíc si na čistou vodu a možnost koupání musíte jeden až dva dny počkat. Nejlepší je proto problémům se zelenou vodou předcházet pravidelnou péčí o bazén, průběžnou kontrolou pH vody a především pořízením výkonného filtračního systému. Ten si totiž s veškerými nečistotami a mikroorganismy efektivně poradí i při velkém vytížení bazénu. K prevenci zelené vody přispívá i zastřešení, které bazén ochrání před znečištěním z okolí.

 

S optimalizacích důležitých parametrů vody vám pomůžou chytré bazénové solničky, které to zvládají automaticky a ovládat je můžete i pomocí mobilní aplikace.