Jak vyčistit bazén? Vysvětlíme vám to krok po kroku

Hledáte odpověď na otázku, jak vyčistit vodu v bazénu? Základem je pravidelná péče. Poradíme vám, jak jednoduše, krok za krokem, vyčistit stěny i dno bazénu i jak se zbavit nežádoucích řas či usazenin.

 

Jak vyčistit bazén



Jak se starat o čistotu bazénu?

 

První krokem k průzračně čistě vodě je pořídit si kvalitní bazénové zastřešení. To má hned několik funkcí: jednak chrání bazén před hrubými nečistotami, zabraňuje chladnutí vody, umožňuje koupání i za nepříznivého počasí a v neposlední řadě je důležitým bezpečnostním prvkem pro vaše děti či domácí mazlíčky. 

Pokud se však například při koupání do vody drobné nečistoty jako prach či písek dostanou, je třeba je odstranit. 

 

Pomocníci, bez kterých se při čištění bazénu od nečistot neobejdete

 

Pro rychlé odstranění nečistot na hladině bazénu či vylovení drobných předmětů je vhodná síťka na čištění bazénu

Pro důkladné čištění drobných nečistot jsou nejvhodnější bazénové vysavače. Vybrat si můžete ze tří typů – ruční, poloautomatické, plně automatické. 

Ruční bazénový vysavač představuje nejlevnější způsob čištění dna, stěn i rohů vašeho bazénu. Propojíte ho s teleskopickou tyčí a sací tryskou například ve skimmeru či v přelivovém žlábku, a poté můžete bazén vysát podobně jako doma svůj koberec. Při tom postupujte vždy podle návodu. Alternativou ručních vysavačů jsou vysavače poloautomatické například BARACUDA – BRILIX, který čištění dna zvládne jednoduše sám. Stačí ho připojit na sací trysku a zapnout filtraci. 

Pokud však nechcete čištěním bazénu trávit příliš mnoho času, spolehněte na plně automatické bazénové vysavače. Moderní robot na čištění bazénu dokáže díky umělé inteligenci vysát dno i stěny bazénu naprosto samostatně, stačí mu zadat pokyny ohledně frekvence vysávání. Lepší modely (například DOLPHiN S300i nebo DOLPHiN E20) si dokonce poradí i s větším bazénem a nezastaví je schůdky ani zkosené stěny. Ovládat je můžete pomocí aplikace pohodlně ze svého chytrého telefonu či tabletu.


 

Jak vyčistit dno a stěny bazénu

 

Jak se starat o kvalitu vody v bazénu?

 

Základem je manuální měření kvality vody. Na to se používají různé testery, ať už základní kapičkové či tabletové, nebo pokročilé fotometry. Ty na rozdíl od základních testerů automaticky vyhodnocují větší množství parametrů vody. 

Nejdůležitějšími parametry, které je třeba hlídat, je pH a obsah volného a vázaného chlóru ve vodě. Pro udržení správné hodnoty těchto parametrů slouží pokročilé bazénové technologie, například řídicí jednotky BRILIX, společně s dávkovacími stanicemi. K tomu, aby řídicí jednotky fungovaly tak, jak mají, je třeba mít správně zkalibrované sondy. 

I při použití nemodernější bazénové technologie doporučujeme provádět manuální kontrolu klíčových parametrů vody a porovnávat je se stavem měřících sond. Pokud jste se rozhodli pro slanou úpravu vody, je ještě třeba dbát na její správnou slanost a pravidelně ji kontrolovat.

 

Nejčastější problémy s kvalitou vody v bazénu

 

•    Nepřirozená barva vody

Pokud voda změní barvu, znamená to, že je některý ze sledovaných parametrů mimo svoji optimální hodnotu. Nejprve je třeba ručně přeměřit kvalitu vody, tedy zejména pH a chlór, a porovnat stavy s řídicí jednotkou. Správné hodnoty pH jsou v rozmezí 6,8 – 7,2. Pokud zjistíme vysokou hladinu vázaného chlóru oproti volnému chlóru, je voda nedostatečně dezinfikována, což vytváří prostředí pro vznik bakterií a řas. V tomto případě je potřeba použít chlóršok. S rostoucí hodnotou volného chlóru je nutné hlídat pH a udržovat no na správných hodnotách pomocí prostředků na úpravu pH. Po dosažení optimálních hodnot použijte vločkovač či projasňovač. Nečistoty se vysráží do vloček, a ty je pak třeba vysát nebo nechat přirozeně odfiltrovat. Bazénové voda poté bude opět krásně průzračná. I pokud naměříte hodnoty pH či chlóru v optimálních hodnotách, ale voda průzračná není, doporučujeme použít vločkovač. Změna barvy může být způsobena vyšším obsahem minerálů, například při dopouštění ze studny.



•    Voda zapáchá chlórem

Traduje se, že pokud je voda cítit chlórem, znamená to, že ho obsahuje moc. Opak je pravdou. Pokud ze své bazénové vody cítíte chlór, využijte chlóršok.

 

•    Nestálá hodnota pH

Při úpravě vody může dojít k nestabilitě pH. Toto kolísání pH je způsobeno nesprávnou hodnotou celkové alkality (celkovou alkalitou označujeme podíl hydrogenuhličitanových iontů ve vodě, neboli uhličitanovou tvrdost). Tyto látky jsou přímo zodpovědné za udržování stabilního pH vody. Ve vodě by měly být obsaženy v hodnotě 80 – 120 mg/l. Aktuální hodnotu alkality lze zjistit za pomocí jednoduchých testerů či pokročilého fotometru. Jak však alkalitu v bazénu upravit? Pokud bude alkalita nízká, lze použít například přípravek ALKALITA 1kg, kterým lze efektivně alkalitu v bazénové vodě zvýšit a tím i snížit spotřebu přípravků pro úpravu pH ve vodě. Pokud však alkalita v bazénové vodě vysoká, je jejím projevem vysoké pH. To nelze za běžného provozu nijak regulovat, je nutné vypnout filtrační zařízení a pozvolna do bazénu přidávat přípravek ph Minus, například pH mínus granulát 1,5 kg tak, aby se bazénové pH snížilo na správnou úroveň 6,8 – 7,2 a tím by se měla upravit i hladina alkality.

 

•    Voda v bazénu je tvrdá

V některých případech se může zdát, že stěny bazénu jsou hrubé. To je způsobeno celkovou tvrdostí vody a následným usazováním vodního kamene na stěnách bazénu. Tomu můžeme zabránit přidáním přípravku pro regulaci tvrdosti vody, například CALZESTAB regulátor tvrdosti 1 l . Tvrdá voda může mít za následek nedostatečnou efektivitu bazénové chemie, jelikož obecně platí, že veškerá bazénová chemie funguje v měkké vodě lépe, nežli v tvrdé.

Pravidelná péče o plastový bazén se odrazí jak na kvalitě vody, financích vydaných za přípravky na čištění, tak na časové náročnosti. Pokud si chcete přesto užívat letní pohodu bez jakékoliv další práce, využijte náš profesionální servis bazénů a tým specialistů z ALBIXONU se o čistotu vašeho bazénu postará.