Co znamená alkalita vody, jaká je její ideální hodnota a jak ji změřit?

 

Máte v zahradě bazén? A víte, jak důležitá je alkalita vody v něm? Celková alkalita vody je schopnost vody neutralizovat kyselinu neboli ionty H+ a tím udržovat hodnoty pH na relativně stálé úrovni Ideální hodnota je v rozmezí 80 – 120mg/l. Tato hodnota musí zůstat v rovnováze, protože má vliv na kvalitu vody, funkčnost bazénu a při nesprávné alkalitě vody může kvůli zvýšené tvorbě vázaného chlóru dojít k podráždění očí, sliznic a pokožky. Jak tedy zjistit hodnotu alkality a co dělat při její nerovnováze?

Alkalita má vliv na kvalitu vody v bazénu

 

Způsoby, jak změřit alkalitu vody pomocí vhodných nástrojů

Měření alkality bazénové vody lze jednoduše provést doma, bez pomoci odborníků. Pomůže vám s tím kapkový tester pro měření bazénové vody, který testuje celkovou alkalitu a umožňuje přibližně 100 měření.

Další možností je pořídit si alkalickou testovací soupravu. Doporučujeme vám do prvního vzorku vody přidat pár kapek neutralizátoru chlóru, který vede k jeho odstranění, což zaručí přesnější hodnoty měření. Následně:

  • do vzorku vody přimíchejte 5 kapek zkušebního roztoku alkality,
  • přidávejte po kapkách testovací činidlo, dokud se váš vzorek nezmění ze zelené na červenou,
  • spočítejte počet kapek, které jste přidali,
  • vynásobte 10 a získáte celkovou úroveň alkality ve vaší bazénové vodě v hodnotách ppm.

Co způsobuje vysoká alkalita vody a jak ji řešit

Jestliže vám při měření bazénové vody vyšly vysoké hodnoty alkality, je potřeba tuto hodnotu snížit. Pokud tak neučiníte, hrozí zakalená voda v bazéně, svědění kůže, či snížená účinnost chlóru.

Snížení alkality vody je o něco složitější nežli její zvýšení. Je potřeba snížit pH vody na 4-5, což může vést k bílému zakalení vody. Proto je lepší alkalitu snižovat postupně pomocí přípravku pH mínus, díky kterému se urychlí spotřeba bazických látek, a tudíž dojde i ke snížení vysoké alkality.

Přípravky na snížení alkality jsou vhodné do chlorované i nechlorované vody a do všech typů bazénů.

Co dělat s nízkou alkalitou vody

V případě naměření nízkých hodnot alkality je logickým krokem její zvýšení, kdy zamezíte kolísání pH vody. Vyhnete se tak korozi kovových dílů i zelenému zákalu bazénové vody.

Pro zvýšení alkality se nabízí přípravky Alkalita plus, které jsou vhodné do chlorované, nechlorované, sladké i slané vody. Tyto přípravky:

  • sníží a stabilizují pH vody,
  • zajistí správnou funkci dalších přípravků,
  • zvýší funkci chlóru,
  • zamezí podráždění očí a pokožky
  • a dodají vodě správnou jiskru.

Správná alkalita vody je důležitá pro vaše zdraví i celkovou funkci bazénu

Ať už v bazénové vodě naměříte alkalitu příliš vysokou či nízkou, vždy dbejte na její vyrovnání. Zabráníte tak nejen zakalené vodě, ale také případným problémům se zdravím jako je pálení očí nebo podrážděná pokožka.

Jestliže jste už problémy s alkalitou bazénové vody měli, je vhodné bazén na zimu nevypouštět a raději sáhnout po prostředcích na zazimování bazénu, které navíc ušetří jeho jarní čištění a zamezí tvorbě řas i usazenin.