pH vody bazénu a jeho měření pH metrem

 

Když se koupete v bazénu, určitě nechcete, aby Vám voda působila jakékoliv potíže. Jedním z měřítek, jak posuzovat kvalitu vody, je hodnota pH. Jaká úroveň pH je ideální, jakým způsobem ji měřit a udržovat a co dělat, když nastanou problémy, o tom všem se dozvíte v tomto článku.

Možná to znáte: s velkou pompou jste si pořídili bazén a začali jste se nadšeně koupat. Po pár dnech Vám ale voda začala zapáchat, objevily se řasy a navíc Vám koupání začalo dráždit oči a pokožku. Co se to s Vaší vodou stalo?

Jedním z důvodů může být nevyhovující úroveň pH vody. Ta určuje, zda je voda zásaditá či kyselá. Pro zdravé koupání je třeba, aby voda nebyla ani kyselá ani zásaditá, zkrátka aby byla „akorát.“

Chcete čistou vodu v bazénu? Řešte Ph

Jaká hodnota pH vody je ideální?

Aby se dalo v bazénu bez obav koupat, musí být pH vody vždy v rozpětí 6,8 až 7,4. Jakmile takovou hodnotu pH vody ve svém bazénu naměříte, můžete se v klidu koupat a vychutnávat si všech pozitivních účinků této příjemné činnosti.

Co se stane, když je pH vody příliš nízké?

Pokud se hodnota pH pohybuje pod úrovní 6,8, mluvíme o vodě kyselé. V takovém případě začíná docházet k únavě plastových materiálů a barvy postupně začnou blednout.

Jakmile se při měření pH vody v bazénu dostanete na či pod hodnotu 6,5, znamená to, že ve vodě se vyskytuje vázaný chlor. Ten ve vodě většinou vzniká při kontaktu chloru s lidským potem, opalovacími krémy, kosmetickými přípravky, ale i s močí (což se tedy spíše týká veřejných bazénů). Vázaný chlor způsobuje charakteristický zápach vody a koupání již není příjemné, jelikož voda dráždí oči a pokožku. Navíc se ve vodě začíná dařit řasám, které mohou vyvolávat alergické reakce.

Když se při měření pH vody dostanete pod úroveň 6,0, začíná docházet ke korozi kovových částí bazénu: v takovém případě jsou v největším ohrožení schůdky a mechanismus bazénu. Pokud tuto situaci nezačnete řešit, může na bazénu dojít ke značným škodám. Ty sice nejsou nevratné, ale při případné pozdější rekonstrukci si budete muset připlatit.

Vysoké pH v bazénu: co to znamená?

Při hodnotě pH vody nad 7,5 mluvíme o zásadité vodě. Voda ztrácí dezinfekční účinky a stejně jako u kyselé vody dráždí oči a pokožku.

Pokud naměříte pH vody nad 8, dochází k vylučování solí a vápníku, vinou čehož se voda zakaluje. Navíc z vápníku vznikající vodní kámen může poškodit technické zařízení bazénu.

Tabletový pH metr za nízkou cenou

Z předchozích odstavců je jasné, že kontrolovat hodnotu pH bazénu a předejít tak potížím s vodou v bazénu se vyplatí. Jak na to?

Nejdříve je třeba si pořídit pH metr, či řečeno jinak, pH tester nebo pH měřič. Testery se dělí na tabletové, kapkové a elektronické, kam spadají i pH metry digitální.

Prvním způsobem, jak měřit pH vody v bazénu, je tabletový tester. Tabletový tester se používá jednoduše: 30 centimetrů od kraje bazénu a 30 centimetrů pod hladinou do baňky testeru po rysku naberete vodu z bazénu (pro objektivnější výsledky učiňte brzy ráno nebo pozdě večer) a poté do komory přidáte DPD tabletku na měření pH. Na baňku nasadíte krytku, párkrát zatřepete a počkáte, až se tableta smíchá s vodou. Pak se stačí už jen podívat na výsledné hodnoty a zjistit, na jaké pH úrovni je Vaše voda.

Tabletový tester Ph

Výhodou tabletového testeru je nízká pořizovací cena: běžný tabletový tester seženete v rozmezí od 120 do 450 korun. Nevýhodou je, že tato metoda není úplně nejpřesnější a i na provedení není úplně ideální: nabírat vodu 30 centimetrů od okraje ve 30 centimetrové hloubce – to si asi snadno spočítáte, že za účelem měření budete s nejvyšší pravděpodobností lézt do vody v plavkách. Navíc výrobci standardně dávají do balení pod dvacet DPD tablet, takže počet možných měření je omezen. Dobrá zpráva ale zase je, že tablety lze takřka za pakatel snadno doobjednat.

Kapkový pH metr Vám vydrží delší dobu

Metoda kapkového testeru je podobná principu výše popsaného tabletového pH metru. Do kelímku měřiče naberete z bazénu vodu (pokud máte venkovní bazén, je nutné testovat za slunečného počasí), přidáte pět kapek speciálního pH činidla (je součástí balení testeru), zašpuntujete, protřepete a pak už jen počkáte na výsledek.

Kapkový tester Ph

Výhodou kapkového pH metru není jen jednoduchost měření, ale hlavně trvalost: pH činidlo Vám dovolí až sto dvacet měření vody, takže Vám při troše štěstí může vydržet až dva roky. Cenově se „kapkáče“ pohybují v širokém rozmezí od 120 do 900 korun. Cenu vždy ovlivňuje, zda je součástí balení více měřících sad (třeba na kyslík či chlor ve vodě) a pak samozřejmě kvalita produktu.

Elektronické testery a digitální pH metry měří snadno a rychle

Nejjednodušším způsobem, jak změřit pH ve vodě je pomocí elektronického či digitálního testeru: vidlice testeru stačí vložit do vody a míchat – a to je vše. Pak už jen stačí počkat, až zařízení pípne a ukáže Vám výslednou hodnotu.

Vyloženě snadné použití ale není jedinou výhodou elektronických testerů: plusem rovněž je, že oproti tabletovým či kapkovým testerům tyto pH metry měří daleko přesněji. Cenově se elektronické testery pohybují od 300 korun do řádů tisíců: záleží, zda si pořizujete „jen“ elektronický tester na pH a Cl, či zda si kupujete nějaké digitální „dělo,“ jež lze využít i na vědecké účely či si dokonce můžete změřit pH své moči – budete-li si to přát.

Výhodou také je, že pokud budete s pH metrem zacházet šetrně, dlouho vydrží, takže se Vám i za vyšší cenu vyplatí: ostatně, když si pořídíte bazén, tak se ho s nejvyšší pravděpodobností jen tak nezbavíte – takže několik stovek či možná i tisíců měření pH vody absolvujete.

Na závěr je třeba také zmínit, že u elektronických i digitálních měřičů je před prvním použitím potřeba kalibrace pH metru. Rovněž si ověřte, jaký typ baterie Vámi vyhlédnutý měřič používá a zda je pro vás přijatelný.

Jak často pH vody měřit?

Standardně stačí pH vody měřit dvakrát týdně, ale pokud Vám pravidelně vychází správné hodnoty, můžete měření omezit jen na jedno týdně. Za horkého počasí či v případě spatření nečistot ve Vašem bazénu je třeba měřit jednou denně. V případě, že při měření pH opakovaně dojdete k odchylkám, je třeba přijmout opatření (aplikace bazénové chemie) a následně kontrolovat pH v bazénu rovněž každý den.

Jak vyčistit bazén?

Co dělat, když naměřené hodnoty pH neodpovídají požadovaným výsledkům? Zde záleží, zda jsou hodnoty pH nízké či vysoké. V případě, že Váš bazén trpí kyselou vodou, je třeba koupit bazénovou chemii na zvýšení pH. Jestliže Váš bazén naopak sužuje zásaditá voda, budete muset pořídit přípravek na snížení zásadité vody.

Bazénová chemie na zvýšení či snížení pH v bazénu je snadno dostupná: pořídíte ji v na bazény specializovaných obchodech a servisech, v každém trochu větším marketu pro kutily a samozřejmě v e-shopech. Běžně se prodávají balení o 900 gramech a cenově Vás vyjdou v rozmezí od sta do dvou set korun.

Pak už jen stačí dle návodu aplikovat bazénovou chemii a pravidelně měřit pH v bazénu. A až se dostanete na kýžené hodnoty pH, můžete se zase s klidem koupat.