Nemáte příliš velkou zahradu? Nevadí! I malý zapuštěný bazén přinese mnoho radosti

Kdo by nesnil o bazénu na zahradě, místě, kam se můžete jít osvěžit, aniž byste v létě museli vyrážet někam daleko k vodě. O místě, kde si můžete vychutnat v podvečer sklenku něčeho dobrého, a přitom si smočit nohy… Přestaňte jen snít. Ani na malou zahradu dnes není problém instalovat zapuštěný bazén.

 

Malý bazén do země na zahradě s bazénovým zastřešením

 

Zahradní bazén: zapuštěný, nebo nadzemní?

  

     Každý, kdo má menší zahradu, případně i rozpočet, řešil dilema, zda je lepší volbou investovat do zapuštěného bazénu, nebo si pořídit cenově dostupnější nadzemní bazén. Pokud zvážíte kritéria, jako je estetický vzhled, životnost a údržba, k vítězství má spíše našlápnuto zabudovaný bazén. Nadzemní sice snáze uklidíte či přemístíte, ale musíte počítat s kratší životností a menší estetickou hodnotou.

Oblíbenost zapuštěných bazénů stále stoupá

 

Nabídka bazénů je dnes opravdu široká a díky technologickému pokroku lze navíc jednoduše vyrobit bazén přesně na míru, byť zahradě o opravdu minimální rozloze. O oblíbenosti zapuštěných bazénů mluví i fakt, že si je pořizuje stále více majitelů nemovitostí. Většina z nich se však také nepouští do stavby bazénů o několika plaveckých drahách…

 

Ani malý zahradní bazén však neztrácí nic ze své funkčnosti

 

Jak velký bazén, aby byl dostačující?

 

Pokud máte k dispozici jen omezený prostor, o to více bude zapotřebí vše promyslet a proměřit. Počítejte se stavební připraveností a úpravami povrchu i v blízkosti bazénu. I proto si dopředu ujasněte, který typ bazénu pro vás bude lepší, zda skimmerový bazén či přelivový bazén, případně zda uvažujete o zabudování protiproudu.

 

Také je zapotřebí promyslet uložení bazénové technologie, která by měla být v blízkosti bazénu (přesné náležitosti se odvíjí od toho, zda zvolíte technologickou stěnu či technologickou šachtu k bazénu). Ideální je počítat rovnou i s možností bazénového zastřešení. Pro tento typ bazénu bude lepší volit nízké bazénové zastřešení, ale pokud toužíte po využívání bazénu celoročně, zvažte vysoké zastřešení bazénu.

 

Máte zaměřeno a spočítáno? Pak se inspirujte, jaké malé zapuštěné bazény patří mezi nejoblíbenější.

 

Víte, jaký je nejmenší bazén?

 

Nemáme na mysli světové rekordy, ale možnosti naší výroby bazénů. Víte, jaký nejmenší bazén si u nás můžete objednat? Jeho rozměry jsou 2×4×1,2 metru. Pro osvěžení v parných dnech nebo jako malý bazén pro děti je tento rozměr dostačující. Ani u těchto menších rozměrů není problém bazén vybavit schůdky či žebříkem a samozřejmě bazénovým zastřešením.

 

Daleko oblíbenější varianta – takový bazénový bestseller – je bazén o rozměrech 3×6 metrů s rovnými schody přes roh.

 

Příslušenství pro delší koupací sezonu

 

I malý bazén s filtrací si zaslouží pořádné vybavení. Bazénová technologie je samozřejmost, pokud chcete mít křišťálově čistou vodu, rozhodně nešetřete na bazénové filtraci ani jiném vybavení. Jen je zapotřebí plánovat jejich výkon vzhledem k objemu bazénu. Dalším příslušenstvím je bazénové zastřešení.

 

I u menších bazénů má své opodstatnění. Díky němu si totiž nejen prodloužíte koupací sezonu, protože voda bude dříve a déle teplá, ale působí i jako ochrana proti nečistotám. Do vody se nedostanou listy, ale ani pyl a jiné drobné částečky, které na první pohled nevidíte, ale mohou mít vliv na kvalitu vody. A samozřejmě neméně důležitý je i bezpečnostní aspekt bazénového zastřešení. Zabráníte pádu dětí i domácích mazlíčků či divokých zvířat do vody. 

 

Mezi další užitečné prvky patří osvětlení bazénu či tepelné čerpadlo pro ohřev bazénové vody. Díky nim si budete moct koupání užít opravdu do posledního pěkného dne. Proč si k bazénu pořídit tepelné čerpadlo?

 

TIP: Zjistěte, jaké další výhody má zastřešení bazénu a proč si pořídit tepelné čerpadlo k bazénu v našich dalších článcích.