Jak na zabezpečení vaší zahrady, včetně bazénu a pergoly, před odjezdem na dovolenou?

Těšíte se, jak si na dovolené odpočinete, nebo se spíš stresujete tím, co vše musíte před odjezdem ještě zařídit? Pokud jste hrdým majitelem bazénu nebo pergoly, přinášíme vám několik tipů, na co před odjezdem nezapomenout, aby byl návrat domů co nejpříjemnější a nečekala na vás nějaká nechtěná překvapení.

 

Bioklimatická pergola SKYTRIUM GARDA, přelivový bazén QBIG BENEFIT a terasové pochozí zastřešení BERGEN

 

 

Udělejte si plán

 

Abyste měli jistotu, že nic neopominete, udělejte si plán – ideálně si vše bod po bodu sepište. Součástí plánu by měla být v první řadě kontrola, jestli vše funguje, jak má. To se týká bazénové technologie, ale třeba i zastřešení bazénu, odtokového kanálku u pergoly apod.

 

Věci, které lze, ukliďte do garáže či zahradního domku. Nenechávejte venku zbytečně ani gril, zahradní nábytek můžete zakrýt ochrannou plachtou, solární sprchu  (pokud není přivrtaná do země) a další příslušenství bazénu uložte do bezpečí. Zamezíte tak nejen negativnímu vlivu povětrnostních podmínek (bouřky, kroupy apod.), ale uklidíte věci i z dosahu nenechavých rukou zlodějů.

 

Jak připravit bazén na dovolenou?

 


V tomto případě záleží na tom, jak dlouho budete pryč. Pokud se chystáte jen na pár dní, nejsou zapotřebí žádné speciální úkony. Jestliže odjíždíte na týden a déle, věnujte přípravě větší čas

 

Před odjezdem zkontrolujte stav bazénové vody a upravte hodnoty bazénové vody (pH, chlor apod.) tak, aby byly v rovnováze. Myslete na správné nastavení bazénové technologie, aby po celou dobu byly udržování základní parametry na optimálních hodnotách a po příjezdu vás nepřekvapil zelený bazén od řas či sinic

 

Ideální je i vyčistit či propláchnout pískovou filtraci a nastavit ji pomocí časového spínače tak, aby vždy běžela každý den alespoň několik hodin v závislosti na velikosti bazénu (voda v bazénu by měla být vždy kompletně přefiltrována). Vyčistit se vyplatí i celý bazén pomocí bazénového vysavače a odstranit veškeré větší nečistoty.

 

Starosti vám ušetří kvalitní zastřešení bazénu

 

Pokud máte zastřešení bazénu, ušetříte si spoustu starostí i práce. Budete mít jistotu, že ani v době vaší nepřítomnosti se do bazénu nedostanou nečistoty, kvalitu vody neohrozí časté deště, bouřky, kroupy apod.

 

Pokud nemáte bazénové zastřešení, zakryjte bazén alespoň krycí bazénovou fólií. 

 

Jak na zabezpečení hliníkové bioklimatické pergoly

 

Pod hliníkovou pergolou raději ukliďte veškeré předměty, které by mohlo ohrozit počasí. To se týká nejenom lehčího nábytku, ale i květináčů a truhlíků. Při silném větru by se mohly poškodit nejen ty, ale i okolní věci či budovy. 

 

Lamelové stínění je lepší nechat vytažené, aby v případě silného větru nedošlo k jeho poškození. U bioklimatické pergoly zkontrolujte, zda je průchozí odtokový kanálek a funguje dešťové čidlo. Jestliže máte pergolu propojenou s domem, nezapomeňte dostatečně zajistit dveře na terasu.

 

Pojištění bazénu a pergoly

 

Chcete odjet opravdu s klidem v duši, že jste pro bezpečí svého domova udělali maximum? Možná vás napadlo, že by nebylo od věci si pergolu či bazén pojistit. Jaké možnosti se vám v tomto případě nabízí?

 

Dobrou zprávou je, že pokud máte pojištěnou hlavní nemovitost – tedy zpravidla rodinný dům, vedlejší stavby jsou běžnou součástí tohoto pojištění. Mezi tyto stavby se počítá například garáž, kůlna, ale i pergola či bazén. Otázkou v tomto případě je, jaké krytí byste si představovali.

 

Na vedlejší stavby pojišťovny obvykle počítají s krytím do 5 % hodnoty hlavní nemovitosti. Nastavit si však můžete i svou vlastní hodnotu. 

 

Co říká o pojištění bazénu a pergoly vaše pojišťovna?

 

Pamatujte na to, že co pojišťovna, to mnohdy více či méně odlišné podmínky pojištění. Proto neuškodí, pokud si u své pojišťovny vyžádáte informace k pojištění vedlejších staveb nebo si podrobně prostudujete vaši pojistnou smlouvu. 

 

Některé pojišťovny dokonce specifikují například to, že bazén musí být spojen se zemí, pozemek, na kterém stojí, musí být oplocený a také se nacházet na stejném pozemku jako hlavní nemovitost. 

 

Rozdíly najdete i u vyčíslení hodnoty vedlejších staveb. Některým pojišťovnám stačí uvést jen to, že pergola či bazén je součástí hlavního pojištění. Jiným pojišťovnám je nutné hodnotu bazénu či pergoly přesně vyčíslit. Pojistit si můžete i bazénové příslušenství. 

 

TIP: Pokud si svou zahradu opravdu hýčkáte, podívejte se na pojištění zahradní architektury a zahrady obecně. Kryje nejen některé stavby, ale třeba i dřeviny, keře či jiné rostliny. 

 

Abyste si dovolenou užili a nemuseli se strachovat, co se zatím děje doma, vyplatí se věnovat čas nejen zabezpečení domu, ale i pergole a bazénu. O to příjemnější pak bude návrat domů.