Péče o vodu ve Vašem bazénu

 

Bazén není jen o koupání, kdykoliv se nám zachce, ale také péče o vodu. Aby koupel byla osvěžující a zdravá, musíme se o vodu také pečlivě starat. Podcenit péči o vodu znamená koledovat si v lepším případě „pouze“ o nějaké kožní onemocnění či drobnou infekci. Část starostí za nás sice přebere filtrační systém a bazénová chemie, ale je na nás, abychom správně zkoordinovali naše úsilí a činnost s možnostmi techniky a chemie, která se nám nabízí.

Zastřešení zabraní padání listů a hmyzu do bazénu

Venkovní bazén se zastřešením

V první řadě hraje důležitou roli samotné umístění bazénu, proto bychom měli správnou volbou umístění eliminovat některé nepříznivé vlivy, které dlouhodobě negativně působí na kvalitu vody. Umístit bazén v blízkosti stromů nebo keřů je problém. Do bazénu se tak dostávají mechanické nečistoty, které se ze stromů a travin uvolňují.

Důležité je obeznámení s principy mechanické filtrace a údržby bazénu s prostředky bazénové chemie, zejména listí a pyly. K nim se připojuje biologické znečištění ptačím trusem a utonulým hmyzem. Prašné okolí bazénu v sousedství frekventované cesty kvalitě také mnoho nepřispěje. Bazén si také částečně znečišťujeme sami – do vody si přinášíme prach, písek nebo hlínu. Ve vodě budou plavat také vlasy, řasy, ve vodě se potíme, smýváme opalovací krémy, masti, tužidla, laky a další zkrášlující vymoženosti.

Péče o vodu není jednoduchá, ale vyplatí se

Opečovávaný venkovní bazén

Při provozu bazénu by měla být samozřejmostí důsledná starostlivost v péči o kvalitu vody. Správné postupy a dávkování zabrání podráždění, kožním onemocněním a dalším zdravotním potížím. Při práci s bazénovou chemií mějte vždy na paměti, že pracujete s koncentrovanými chemickými prostředky, proto je třeba chránit oči, vyvarovat se potřísnění kůže a oděvu a zabránit dětem a domácím mazlíčkům v přístupu k chemii, manipulaci s ní nebo dokonce požití. Práci s bazénovou chemií provádějte vždy bez dětí, chemické prostředky uchovávejte mimo jejich dosah, nebo v uzamčených skříňkách.