Dezinfekce bazénové vody

Je všeobecně známo, že škodlivé organismy mohou při větší koncentraci  způsobit nepříjemná onemocnění, nejrůznější exémy či alergie. Abychom zabránili výskytu bakterií, virů, řas a sinic v bazénu, je nutné vodu v něm čas od času dezinfikovat.

Jak na to?

Nejúčinnější metodou dezinfekce bazénu, je užití ultrafialového záření. Tato metoda se však povětšinou používá u bazénů menších rozměrů s menším objemem vody, a navíc nezaručuje, že voda nebude znovu infikována. Výhodou této metody je však to, že dezinfekce UV zářením neovlivňuje vzhled a chuť vody a ani žádným způsobem nezapáchá. Ovšem při této dezinfekci vody se stejně neobejdeme bez chemických preparátů, které jsou zkrátka k čištění bazénové vody nezbytné. Jedná se zejména o chlorové preparáty, kyslíkové preparáty, preparáty halogenové (nejčastěji jde o aplikace jódové nebo bromové, které se užívají jen ve výjimečných případech) a oligodynamické prostředky.

Zvolíte-li si preparáty chlórové, musíte vědět, že jsou tyto prostředky založeny na účincích chlóru a jeho sloučenin. Tato látka je velmi účinná v boji proti řasám, bakteriím a dalším mikroorganismům. Množství chlóru v bazénové vodě by se mělo pohybovat v rozmezí od 0,3 – 0,6 mg/l. Pokud by se Vám podařilo zvýšit obsah chlóru ve vodě nad přijatelnou úroveň, lze jej snadno snížit přípravkem ke snížení hladiny chlóru.  Chlórové přípravky naleznete nejčastěji ve formě tablet či granulí, které se vkládají do plovoucích košíků, skimmeru nebo do dávkovače v úpravně vody.

Vodu v bazénu je možné upravovat rovněž kyslíkovou chemií, přičemž se jedná o prostředky na bázi aktivního kyslíku, většinou pak o peroxid vodíku. Na rozdíl od chlóru nezpůsobuje aplikace této metody žádný zápach a při koupání nehrozí podráždění kůže ani případné pálení očí. Tyto přípravky jsou pak rovněž velmi účinné v boji s řasami, bakteriemi, viry a sinicemi. Kyslíkové přípravky v sobě nesou stopové množství stříbra, které přispívá k jejich dlouhodobějšímu působení. Kyslíkové dezinfekce mají oligodynamické účinky, kdy při styku s bakteriemi tyto organismy zabíjejí. Nevýhodou je ovšem vyšší cena.

Toto byl výčet těch nejzákladnějších informací o dezinfekci bazénové vody. Pokud se však i Vy chystáte k dezinfekci Vašeho bazénu, zkuste nejprve vše konzultovat s naším poradcem v obchodě. Poraďte se s ním, jak používat jednotlivé přípravky a jak nejlépe při dezinfekci postupovat, a uvidíte, že vše zvládnete bez problémů.