6 nejčastějších chyb, kterým byste se měli se při zazimování bazénu vyhnout

 

Jak na zazimování venkovního bazénu

Zodpovědné zazimování bazénu je každoroční nutností, která se vám na jaře vyplatí. Buď si na něj můžete pozvat zkušeného odborníka, nebo si poradíte svépomocí. Na co si dát pozor, pokud se do zazimování bazénu letos pustíte na vlastní pěst?

Jedna malá chyba v postupu a na jaře se místo rychlého zprovoznění bazénu dočkáte řady nepříjemností, které vám dokážou pěkně zkomplikovat život a zatížit peněženku. Jaké chyby při zazimování se vám opravdu vymstí?

1. Kompletní vyprázdnění bazénu

Myslíte, že by bylo nejjednodušší zkrátka celý bazén na zimu vypustit? Odstranit všechnu vodu ze samotného bazénu nemá smysl, a zároveň může mít devastující následky pro bazénový povrch. Konstrukce bazénu je totiž na neustálý tlak vody vybavena, takže se nemusíte bát, že by ho zbylá voda mohla ohrozit. Obsah bazénu přes zimu navíc chrání jeho stěny před poničením.

Důležité je ale samozřejmě také rozmístit na hladinu dilatační plováky, aby zbylá voda nezmrzla v bazénu souvisle a neohrozila tak rozpínáním ledu bazénovou konstrukci.

2. Příliš brzké zazimování

Zazimování bazénu neuspěchejte. Raději počkejte, až teplota bazénové vody dlouhodobě klesne na 10-12 °C, protože od tohoto bodu zůstává kvalita vody celkem stabilní. Naopak pokud začnete moc brzo, bude větší pravděpodobnost, že se ve vodě budou množit bakterie. Stručně řečeno: čekejte tak dlouho, jak to bude možné a udržíte vodu čistou déle.

3. Nevyčištění bazénu před zazimováním

Zazimování bazénu se může lišit dle konkrétního typu bazénu nebo důkladnosti majitele. V čem ale odlišnosti neplatí? Kompletní vyčištění bazénu před zazimováním musí provést každý, kdo si chce na jaře ušetřit práci s uvedením bazénu do provozu a nenajít místo relativně čisté vody malou zoologickou zahradu.

4. Vynechání zazimovacího prostředku

Pokaždé, když svůj bazén delší dobu nepoužíváte, zaslouží si speciální údržbu. Pro zimní pauzu v používání to platí na 100 %. Chemie na zazimování bazénu brání, aby se v bazénové vodě přemnožily bakterie. Pokud ho nepoužijete, budete se na jaře potýkat s komplikovanou intenzivní údržbou, která se prodraží.

5. Nevhodné zakrytí bazénu

Nechce se vám pořizovat speciální zimní plachtu? Myslíte, že bude stačit obyčejná bublinková fólie, nebo se dokonce rozhodnete bazén nezakrývat? Zimní plachta chrání bazén před nečistotami, kterým přes zimu čelí v mnohem větším měřítku než v létě. Pokud zvolíte nevhodné zakrytí, riskujete, že neunese případný nápor zmrzlé vody a nečistoty budou mít snadnou cestu přímo do vaší tolik opečovávané vody. Odměnou vám pak bude špinavá a zakalená voda, která vás na jaře určitě nepotěší. Proto bychom doporučovali popřemýšlet nad bazénovém zastřešení, které bazén ochrání.

6. Zmrzlá voda v technologii bazénu

Voda při mrznutí zvětšuje svůj objem. Zbytková voda v potrubí, bazénových čerpadlech, filtrační nádobě, přelivovém žlábku i dalších částech vybavení může mít katastrofální následky. Máte u bazénu automatiku solárního ohřevu? Nezapomeňte ji také vypnout příslušným jističem.

Nepoužijte při zazimování bazénu chemii a vymstí se vám to

Opravdu jste na nic nezapomněli? Mějte na paměti, že na poškození způsobené mrazem v důsledku špatného odvodnění při zazimovacím procesu se záruka nevztahuje. Z toho důvodu se vyplatí projít si seznam zařízení, odkud je potřeba vodu odvést – klidně dvakrát za sebou.

Přijde vám zazimování bazénu náročné? Je nástrah, které na vás v jeho procesu číhají, nějak moc? Zazimování bazénu můžete vždy nechat na odborníkovi. Stačí zavolat na naši zákaznickou linku a domluvit si zazimování svého bazénu s profesionálně vyškoleným technikem, který vás celým procesem bezpečně provede až do cíle.