Podívejte se, jaké přípravky je nutné použít pro zazimování bazénu

 

Chemie na zazimování bazénu

Zazimování bazénu je komplexní proces, který váš bazén připraví na bezproblémovou sezónní odstávku. Neobejdete se při něm bez speciální bazénové chemie. Jaké prostředky budete potřebovat a proč?

Po chemické stránce se údržba bazénu skládá ze dvou částí. První spočívá v běžné údržbě, jako byste upravovali vodu, aby byla vhodná ke koupání. Druhá část pak obnáší použití speciálního zazimovacího přípravku, který váš bazén po dobu zimní přestávky ochrání.

Standardní chemická údržba

Před začátkem zazimovací údržby bazénu, je nutné dosáhnout čisté vody s optimálními hodnotami, mezi které spadá především správná hodnota pH a chloru, případně vyhubení bakterií a řas (například šokovým ošetřením vody). Pomocí testeru stav vody v bazénu zkontrolujte a podle potřeby upravte prostředkem pH+, nebo pH- do vhodného rozmezí 7,0 – 7,4. Potom se můžete pustit do samotného zazimování bazénu.

Zazimovací prostředek

Další chemie přichází na řadu až úplně nakonec, těsně před zakrytím bazénu. Poté, co vypustíte vodu ze všech technologických součástí a odpustíte ji z bazénu pod úroveň trysek, aplikujte speciální zazimovač (například CHEMOFORM Zazimovací prostředek) přímo do vody dle instrukcí na zakoupeném produktu.

Chemoform nejen v tabletách je při zazimování dobrá volba

Instrukce si přitom pročtěte důkladně – aplikace přípravku totiž bývá často uvedena na 1 m³ vody. Na celý obsah bazénu je tak nutné množství přepočítat a celkovou dávku přizpůsobit. Na přípravku by také měla být uvedena doba, po kterou bude vaše bazénová voda s jeho použitím v bezpečí.

Proč zazimovač použít?

Zazimovací prostředek neslouží k tomu, aby voda v bazénu přes zimu nezamrzla – jak by se možná mohlo zdát – ale zabraňuje tvorbě vápenatých usazenin, růstu řas a vzniku dalších nečistot, které se po dobu pauzy od používání bazénu ve vodě mohou objevit. Bazénová voda se díky němu udrží v kondici a na jaře je pak čištění bazénu snazší, stejně tak jako samotná příprava na novou sezónu.

Správná funkce zazimovacího přípravku je přímo závislá na optimálních hodnotách chloru a pH v čisté bazénové vodě. Nepodceňte tedy ani přípravné čištění. Zanedbání prvního kroku by tak mohlo mít na svědomí, že bazénová voda nebude přes zimu dostatečně ochráněna.