Máte podezření, že vám uniká voda z bazénu? Pojďme se podívat na možné příčiny i řešení

Bez přehánění lze říci, že únik vody ze zabudovaného bazénu je jednou z nejčernějších představ všech majitelů bazénu. Pokud si všimnete, že voda ubývá, nepanikařte. Zjistěte, jaké jsou nejčastější příčiny úniku vody, jak odhalit problematické místo a jaká řešení se nabízí. 

 

Únik vody z bazénu

 

Jak zjistit, kde uniká voda v bazénu?

 

Úbytek vody v bazénu je do určité míry přirozený a v malém množství vás nemusí znepokojovat. Především v teplých letních měsících s odpařováním vody příliš nenaděláte a denně takto můžete přijít i o několik milimetrů vody. Pokud však mizí voda až příliš rychle nebo doslova přes noc, je zjevné, že se jedná o problém. Neustálým dopouštěním vody toho příliš nevyřešíte. Místo toho si zahrajte na detektiva a zjistěte, kudy se vaše voda vytrácí.

 

Existuje hned několik častých příčin, jež za únikem vody z bazénu obvykle stojí. Které to jsou a jak zjistit, zda se vám podařilo odhalit viníka?

 

1. Těsnění ventilu pískové filtrace

 

Pokud máte pískovou filtraci, zkontrolujte 6cestný ventil. Poškozené bývá nejčastěji těsnění, voda pak může unikat do kanalizace. V tomto případě stačí mnohdy vyměnit těsnění, při větším opotřebení celý ventil.

 

2. Prasklina ve skeletu bazénu nebo trhlina v bazénové fólii?

 

Poškození v bazénu s těžkou bazénovou fólií se nejčastěji objevuje v rozích a svárech. Ty zkontrolujte jako první. Méně pravděpodobné bývají řezy či trhliny na těle bazénu, v takovém případě se jedná především o mechanické poškození (na vině mohou být drápky vašeho psího mazlíčka, dětské hračky s ostrými rohy či velmi nešetrné čištění).

 

Přesná lokalizace místa, kde voda z bazénu uniká

 

V technice ani potrubí problém není, ale máte podezření na nežádoucí otvor v bazénové stěně či dně? Neděste se, že budete muset bazén celý vypustit, nebo se potápět a hledat dírku v kupce sena (tedy vody). Dnes se nabízí celá řada pomocníků, kteří vám hledání usnadní. Na trhu jsou k dostání speciální detektory, které lze koupit v sadě s lepením na bazény, využívají se ale i termokamery.

 

Jak zalepit napuštěný bazén svépomocí? 

 

Pokud máte podezření jen na menší únik či průsak, na trhu dnes najdete speciální přípravky, které se nalijí do vody a nechají cirkulovat celým okruhem. Díky složení dokážou zacelit miniaturní otvory (zhruba do velikosti 3 mm) v potrubí i těle bazénu, které mohou úbytek vody způsobit. Jedná se o vhodné řešení, pokud se vám nedaří místo úniku přesně lokalizovat.

 

Podařilo se vám odhalit větší trhlinu či díru v bazénové fólii?

 

Máte na výběr nějakou méně nákladnou možnost než servis od profesionálů? Můžete zkusit zalepit bazénovou fólii pomocí speciální lepicí sady na bazény. Lepení je možné aplikovat i mokrou cestou, tedy bez vypouštění bazénu. Při nutnosti navaření záplaty horkým vzduchem je naopak zapotřebí bazén vypustit.

 

3. Další části bazénu

 

Voda si snadno najde cestu i tou nejmenší skulinkou. Proto zkontrolujte skimmer, trysky, ale i další části vašeho bazénu. Voda může unikat i kvůli nekvalitně provedené montáži podvodních bazénových světel, protiproudu, masážních trysek apod. V tomto případě využijte reklamaci nebo si nechte část opravit profesionály.

 

4. Prasklina v potrubí

 

Pokud jste neodhalili příčinu úniku v bodech výš, jedna se bohužel s největší pravděpodobností o poškozené potrubí. Poškozené může být potrubí, které vede vodu do bazénu i opačným směrem. Pokud si nejste zcela jisti a poškození není viditelné, lze provést tlakovou zkoušku rozvodů, která vám pomůže odhalit místo úniku. V přístupném místě lze potrubí jednoduše vyměnit, v jiných částech vás bohužel bude čekat větší zásah – kopání a následná výměna.

 

Vadnou část vyměňte, nebo využijte servis

 

Jestliže voda uniká v rozvodech či technologii, buď se nabízí výměna bazénové technologie či jiné konkrétní části, případně využití reklamace a servisu bazénu, pokud se jedná například o filtraci, protiproud, skimmer apod. V tomto případě je vhodné se obrátit na dodavatele bazénů, který ve většině případů poskytuje i pozáruční servis.

 

Nevyplatí se vám spíše renovace bazénu?

 

Další variantou je renovace či rekonstrukce bazénu pomocí fólie. Pokud jsou na bazénu již znát léta, je vypláštění těžkou bazénovou fólií.  Ideální cesta, jak vdechnout bazénu nový život a prodloužit jeho  životnost bez stavebního zásahu a rozkopání zahrady. A rozhodně se vyplatí více než lepit složitě každou trhlinku, která se v brzkém čase opět objeví. Bazénové fólie se vyrábí v mnoha různých dekorech. Můžete tak svému starému bazénu vdechnout nový život.

 

Stále si nejste jisti, kde se voda z bazénu může ztrácet? V tom případě je nejlepším řešením povolat na pomoc odborníky – bazénové specialisty. Ti nejen odhalí příčinu, ale pomohou vám bazén rychle a opravdu kvalitně opravit. Ať už podobné problémy nemusíte řešit a můžete si užívat ničím nerušené koupání.