Jak zamezit odpařování bazénové vody

 

Jak v létě omezit odpařování bazénové vody? Nejlepším řešením je zastřešení

Sucho a odařování vody z bazénu se vám prodraží

Díky posuvnému bazénovému zastřešení a dalším doplňkovým opatřením snadno snížíte nežádoucí vypařování bazénové vody na minimum i v horkých letních dnech. Při správné péči tak můžete mít v bazénu stále stejnou vodu po několik sezón a výrazně tím ušetřit na provozních nákladech.

V závislosti na počasí a velikosti vašeho bazénu se v něm může úroveň vodní hladiny snížit vypařováním až o jeden centimetr denně. Naštěstí však existují účinné způsoby, jak tento efekt minimalizovat a předcházet tak nutnosti neustálého doplňování vody.

Vypařování: Neviditelný nepřítel, který vás okrádá o peníze

Odpařování probíhá daleko intenzivněji při vyšších teplotách, kdy se molekuly vody pohybují rychleji a snadněji tak opustí vodní hladinu. Na rychlost odpařování bazénové vody má však vliv i vlhkost vzduchu, síla větru a způsob, jakým je bazén využíván.

Pro majitele bazénů je výrazné odpařování nepříjemné zejména proto, že vede k nutnosti častějšího doplňování bazénové vody. Při vypařování navíc klesá teplota vody a je tak nutné vynaložit více energie k tomu, aby se voda během chladnějších dnů ohřála na teplotu příjemnou pro koupání například pomocí tepelného čerpadla. Kvůli odpařování tak rostou provozní náklady – a protože jeho míra závisí na ploše vodní hladiny, trápí tento jev zejména vlastníky velkých bazénů.

Nejúčinnějším řešením je zakrytí či zastřešení bazénu

Nejlepším způsobem, jak rychlost odpařování snížit na minimum, je zastřešení bazénu nebo jeho zakrývání plachtou v době, kdy jej nevyužíváte. Během tohoto času se vyplatí také vypínat chrliče vody a další příslušenství, které zvyšuje plochu hladiny, ze které se voda z bazénu odpařuje.

Jelikož je vypařování rychlejší při vyšší teplotě bazénové vody, ohřívejte ji pouze na nezbytně nutnou dobu, kterou strávíte v bazénu. A protože probíhá odpařování rychleji v případě, že na vodní hladinu fouká vítr, popřemýšlejte o možnosti vybudování pevného plotu či zídky po obvodu bazénu nebo o vysázení okrasných dřevin, které poslouží jako větrolamy.

Dejte sbohem rychlému úbytku vody z bazénu i peněz z vaší peněženky

Bazénové zastřešení vám podstatně prodlouží koupací sezónu, usnadní péči o bazén a navíc výrazně omezí míru odpařování vody v horkých letních dnech. Pokud zastřešení zkombinujete s účinným systémem čištění vody například pomocí salinace, můžete mít v bazénu stále stejnou vodu i po několik sezón, aniž byste ji museli často doplňovat nebo dokonce obměňovat.