Jak zazimovat bazén? Podzimní údržbu zvládnete v několika krocích

Koupací sezona je už bohužel za námi a přichází čas připravit bazén na zimu. Aby na jaře vše proběhlo hladce a mohli jste si zase užívat bezstarostné dovádění ve vodě, je zazimování bazénu ještě před příchodem mrazů nutností. Pojďme se podívat, jak na to.

 

Zazimování bazénu ALBIXON

 

S údržbou bazénu na zimu začněte, když teplota vody klesne pod 10 °C, protože od této teploty se přestávají množit bakterie a řasy. Do té doby by měla být v provozu veškerá nainstalovaná technologie. „Zazimování bazénu je důležitý proces, který není dobré podceňovat. Proto našim zákazníkům vždy doporučujeme, aby využili služeb našich bazénových techniků, kteří bazén nejen zazimují, ale také odpoví na všechny vaše případné dotazy,“ doporučuje Jiří Sixta, produktový manažer společnosti ALBIXON.

 

Ať už máte bazén z jakéhokoliv materiálu, přeliv, nebo skimmer, postup zazimování neberte na lehkou váhu u žádného z nich. Pojďme si projít krok za krokem zazimování bazénu QBIG BENEFIT.

 

1. Odstraňte nečistoty z bazénu

 

Celý proces začíná odstraněním větších nečistot hladinovou bazénovou síťkou a důkladným vyluxováním bazénového dna i stěn. Bazénových vysavačů na trhu najdete hned několik druhů. Vybrat si můžete z ručních, nebo plně automatických. Jedním z nejmodernějších je vysavač DOLPHiN s300i, který je vysoce výkonný a lze jej ovládat pomocí mobilní aplikace.

 

Čištění přizpůsobte typu bazénu:
 

  • U přelivového bazénu je nutné sejmout ochrannou mřížku a vyčistit přelivový žlábek. Nezapomeňte odstranit zazimovací zátku a obsah žlábku vypustit ven. V zimním období musí být zátka vymontovaná. Voda, která by se mohla do žlábku dostat, tak bude mít kudy odtéct a nehrozí poškození mrazem. Po vyčištění opět nasaďte krycí mřížku. Zazimovací zátku bezpečně uschovejte.

 

  • U skimmerového bazénu stačí vyjmout filtrační košík a do otvoru ve dně umístit nástavec se zazimovacím trnem.

 

2. Vyčistěte bazénovou filtraci

 

Pomocí funkce proplachu vyčistěte bazénovou filtraci. Proplach je jednou z poloh šesticestného ventilu na filtrační nádobě. Nechte ho puštěný ideálně po delší dobu. Během proplachu kontrolujte čistotu vypouštěné vody prostřednictvím průhledné části potrubí. Pamatujte také na to, že „při jakékoli změně polohy páky šesticestného ventilu musí být vypnuté oběhové čerpadlo,“ upozorňuje Sixta.

 

3. Musíte odpouštět vodu v bazénu?

 

Společnost ALBIXON nabízí ve svém portfoliu bazény řady QBIG BENEFIT, které nemusíte díky inovativní technologii na zimu téměř vypouštět. Ušetříte tak nejen finance a životní prostředí, ale zjednodušíte si i každoroční zazimování.

 

A ostatní bazény? Tlak masy zamrzlé vody může poškodit bazénové komponenty, a tak je nutné upustit vodu v bazénu alespoň 10 cm pod okraj skimmeru a bazénové trysky. Napadlo vás vypustit ji z bazénu úplně? Úplnou absencí vody riskujete nezvratné poškození bazénové konstrukce vlivem jejího promrznutí. Mimo jiné, pokud vlastníte fóliový bazén a vypustíte veškerou vodu z bazénu, riskujete, že se bazénová fólie poničí. Kvůli tomu na začátku další sezóny budete muset řešit případnou rekonstrukci bazénu či nové vyfóliování bazénu.

 

4. Odvodněte všechny části bazénové technologie

 

Aby na vás na jaře nečekalo nepříjemné překvapení v podobě popraskaného potrubí, dbejte na důkladné odvodnění všech částí bazénové technologie (sací, cirkulační okruh, okruh tepelného čerpadla). Nejprve demontujte cirkulační trysky. Do jednoho z otvorů nasaďte zazimovací trn. Do ostatních otvorů našroubujte zazimovací zátky. Vypusťte vodu ze systému.

 

Pozor! I ve vypuštěném potrubí se může zdržovat voda. Ujistěte se, že se nikdy nedrží ani kapka a použijte na trubky vodní vysavač či kompresor.

 

5. Odpusťte filtrační nádobu

 

Po odpuštění bazénové vody z potrubí je důležité odpustit i filtrační nádobu. Tento úkon provedete povolením vypouštěcího šroubu, pod který si připravíte nádobu na vodu. Vypuštěnou filtrační nádobu nenechávejte v technologické bazénové šachtě, ale raději ji uložte na suché místo, například do garáže či sklepa.

 

6. Odpojte čerpadla

 

Odpojte filtrační oběhové čerpadlo a umístěte ho na teplém a suchém místě. „Pokud je součástí vašeho bazénu protiproud, nezapomeňte ani na jeho zazimování. Sejměte masku protiproudu a potrubí zatěsněte zazimovacími trny nebo zátkami. Čerpadlo protiproudu uskladněte rovněž na teplém a suchém místě,“ doplňuje Sixta.

 

7. Zkontrolujte ventily

 

Přesvědčte se, že jste otevřeli všechny uzavírací ventily.

 

8. Nainstalujte dilatační plováky

 

 

Zamrzlá voda může napáchat nemalé škody i na stěnách bazénu. „Dilatační plováky zabraňují tomu, aby se na hladině bazénu vytvořila souvislá vrstva ledu, která by mohla poškodit některé jeho části. Spojením plováků by mělo dojít k vytvoření úhlopříčného řetězu na hladině bazénu,“ vysvětluje Sixta.

 

9. Aplikujte zazimovací roztok

 

Ač by se tak mohlo zdát, zazimovací chemie není to samé, co nemrznoucí směs. Dobře ale poslouží ke stabilizaci vody v průběhu zimy a předejde přemnožení řas a vápenatým usazeninám na povrchu bazénu. Takto ošetřená voda by měla alespoň chvíli protékat celým filtračním systémem.

 

10. Myslete i na zakrytí bazénu

 

I když teď bude bazén spát zimním spánkem, neznamená to, že se do něj nemohou dostat nečistoty. I proto je nejlepším řešením bazén na zimu zakrýt. Buď ho přikryjte speciální zazimovací plachtou, nebo si pořiďte bazénové zastřešení. Díky tomu budete moct koupací sezonu zahájit o poznání dříve. Pokud zvolíte pro zakrytí bazénu vysoké bazénové zastřešení, můžete si užívat bazén podstatně déle. Existují též bazénová zastřešení na zeď k domu, kdy nebudete nuceni chodit ven, ale rovnou z vašeho domu do vlastního bazénového centra. 

 

Pro zakrytí bazénu volte, takové zastřešení, které bude korespondovat s vaší zahradou a nebude jej narušovat. Skvělou volbou je nízké bazénové zastřešení, které nezastíní vaši krásnou zahradu či výhled do krajiny. Dokonce můžete rozšířit svou současnou terasu pomocí terasového zastřešení bazénu BERGEN.

 

Zdá se vám zazimování bazénu jako příliš složitá anabáze? Netroufáte si na něj sami? Připravte se na zimní sezonu s jistotou, že vše proběhne, jak má! Pozvěte si našeho ALBIXON technika, který vyřeší zazimování bazénu a vše okolo toho za vás a pusťte starosti pro letošek z hlavy.