Jak se správné zazimování bazénu projeví při jeho zprovoznění na jaře?

 

Chemie na zazimování bazénu se na jaře projeví

Pokud jste důkladně připravili svůj bazén na zimu, odměnou vám bude snadné zprovoznění bazénu. Jaká odměna za důkladnou zimní přípravu na vás na jaře čeká?

Už se těšíte, až se zase budete dívat na jasně modrou vodu ve svém bazénu a zahájíte koupací sezónu v plné parádě? Stejně tak jako má své zákonitosti zazimování bazénu, správný postup platí i pro jeho opětovné zprovoznění na jaře. Pokud jste svůj klenot na zimu připravili, jak se patří, bude pro vás uvedení zpět do provozu hračka. V opačném případě vás nečeká nic příjemného.

Kdy se na obnovení provozu vrhnout?

Jakmile se začne oteplovat, sledujte teplotu bazénové vody. Když dosáhne teploty kolem 10 °C, je ideální čas uvést bazén zpátky do provozu.

Při vyšších teplotách vody se totiž zvyšuje pravděpodobnost, že se v ní začnou množit řasy a dojde i k nárůstu dalších bakterií a mikroorganismů. Správný čas tedy nepodceňujte a odzimování neodkládejte – vyhnete se tak následným nepříjemnostem s komplikovanou údržbou vody.

Zazimování bazénu naruby

Jarní údržba znamená de facto vrátit se ve svých stopách zpět a všechny kroky ze zazimování bazénu si projít naopak.

Tedy: odstranit z bazénu zimní plachtu, dilatační plováky, zapojit čerpadla i ostatní technologie – jako je UV lampa, solnička, ionizace, šesticestný ventil a ostatní příslušenství. Nakonec zbývá už jen dopustit vnitřek bazénu vodou do obvyklé výšky a vyčistit vodu.

Hladké zprovoznění bazénu

Pokud ve vnitřních částech bazénu nezamrzla voda, všechno vybavení by mělo být plně funkční. Postupovali jste správně, co se týče vyčištění bazénu před zimní sezónou a aplikace zazimovacího prostředku? Pak stačí provést standardní údržbu bazénové vody.

Zazimování venkovního bazénu se vyplatí

To znamená změřit testerem kvalitu vody a podle výsledků vyrovnat pH, chlor a další parametry na požadovanou hodnotu, vyluxovat bazénové dno i stěny speciálním vysavačem, popřípadě použít šokovou údržbu bazénu. Před samotným použitím bazénu se také vyplatí nechat puštěnou filtraci po delší dobu – klidně přes noc. Už se těšíte, až po dlouhé pauze opět skočíte šipku do průzračně čisté vody?

Špatný postup při zazimování – krize na obzoru

Pokud jste ale nedodrželi všechny kroky zimní přípravy bazénu, na jaře se budete místo snadného uvedení do provozu potýkat s nepříjemnostmi. Tou nejmenší bude například nutnost vypuštění veškeré bazénové vody včetně důkladného vyčištění povrchu a opětovné napuštění bazénu provázené komplikovanější údržbou.

Pokud jste ale nedodrželi všechny kroky zimní přípravy bazénu, na jaře se budete místo snadného uvedení do provozu potýkat s nepříjemnostmi. Tou nejmenší bude například nutnost vypuštění veškeré bazénové vody včetně důkladného vyčištění povrchu a opětovné napuštění bazénu provázené komplikovanější údržbou.

Nejhoršími scénáři jsou pak nezvratně poničené vnitřní části bazénu způsobené silou zmrzlé vody nebo poškození bazénového dna či povrchu stěn. Se škodami takového rozsahu si už těžko poradíte sami a při jejich nápravách se značně plácnete přes kapsu. Pokud si tedy na zazimování bazénu 100% nevěříte sami, vždy si raději nechte pomoct od odborníka.

Nechali jste zazimování bazénu na našem technikovi? Není nic jednoduššího než jej na jaře opět povolat do akce. Naši profesionálové vám bazén – včetně bazénové technologie – zprovozní, použijí nezbytné chemické přípravky na ošetření bazénové vody a zároveň vás proškolí i v obsluze a pravidelné údržbě bazénu.

Užijte si novou koupací sezonu bez zbytečných starostí!