5 největších chyb, kterých se lidé dopouštějí při plánování výstavby bazénu

Představte si, že je horké letní odpoledne. Sedíte na lehátku ve stínu své pergoly a v ruce držíte sklenici ledové limonády. Před vámi se leskne modrá plocha vašeho nového bazénu a vy se těšíte na osvěžující skok do vody.

 

Ale počkat! Než se rozhodnete pro realizaci této idylické představy, je potřeba se zamyslet. Výstavba bazénu s sebou nese řadu otázek a potenciálních úskalí. Prozradíme vám, jakých 5 velkých chyb se lidé nejčastěji dopouštějí při plánování výstavby bazénu.

 

stavba bazénu na zahradě

 

Chyba první: Podcenění skutečných nákladů na výstavbu bazénu

 

Pro většinu lidí je klíčovým faktorem při rozhodování o stavbě bazénu cena. A není se čemu divit. Někdy se však stává, že lidé podlehnou iluzi nízkých počátečních nákladů. Mnozí si představí pouze finální částku na faktuře.

 

Při plánování je třeba myslet na všechny aspekty: od výkopu, přes izolaci, bazénové čerpadlo, filtraci k bazénu, až po finální úpravy okolí. Nezapomínejte ani na běžnou údržbu, která se v dlouhodobém horizontu může výrazně podepsat na vašem rozpočtu.

 

Chyba druhá: Nevědět, co všechno obnáší rozpočet

 

Vyberte si spolehlivého dodavatele, který vám předloží kompletní rozpočet bez skrytých poplatků a bude komunikovat na všech úrovních stavby. Dbejte na to, aby byla cena zahrnující všechny práce a materiál pevně stanovena ve smlouvě. Ptejte se a rozpočet si projděte do nejmenší položek. Nepředpokládejte automaticky, že některé služby jsou v rozpočtu zahrnuty. 

 

Chyba třetí: Rozhodnout se pro stavbu svépomocí bez dostatečných znalostí

 

Stavba bazénu svépomocí může být významně levnější, pokud však nemáte dostatečné zkušenosti a znalosti, může se vám tento krok vymstít.

 

Při zvažování stavby bazénu bez osvědčení dodavatele či zkušených řemeslníků se často rýsuje romantická představa ušetření peněz. Realita je však často krutá a bez patřičných znalostí a dovedností se snadno stane, že ušetřenými penězi přeplatíte dvojnásobně opravy škod, které si sami, případně s pomocí amatérských stavitelů způsobíte.

 

Chyba čtvrtá: Neznáte rozdíl mezi jednotlivými typy bazénů

 

Rozhodujete se mezi stavbou bazénu ze ztraceného bednění, bazénem foliovým, betonovým či bazénem z polystyrenových tvárnic? Každý z nich má své specifické vlastnosti, výhody a nevýhody, které je třeba dostatečně zvážit.

 

Stavba bazénu ze ztraceného bednění

 

Bazény ze ztraceného bednění jsou oblíbené pro svou pevnost a trvanlivost. Chyba se však často skrývá v nedostatečném zaměření na izolaci a hydroizolaci, což může vést k pozdějším problémům s netěsností bazénu.

 

Stavba betonového bazénu

 

Betonový bazén je synonymem pro odolnost. Nicméně, je třeba myslet na kvalitní výztuž a správnou technologii betonování, jinak se můžete setkat s trhlinami a únikem vody.

 

Stavba foliového bazénu

 

Foliové bazény jsou cenově dostupnější variantou, ale vyžadují precizní práci s fólií. Nepřesnosti v montáži mohou vést k nevzhledným vráskám nebo dokonce k poškození fólie.

 

Stavba bazénu z polystyrenových tvárnic

 

Polystyrenové tvárnice nabízí snadnou instalaci a dobré izolační vlastnosti. Přesto je důležité dbát na správnou montáž a zamezení vzniku tepelných mostů, které mohou vést ke ztrátám tepla a zvýšeným nákladům na vytápění bazénu.

 

Chyba pátá: Podcenění stavební přípravy a otázka stavebního povolení na bazén

 

Stavební příprava v případě zapuštěného bazénu není složitá, ale je třeba, aby byla realizována pečlivě. Špatná výška nivelety či například nedostatečná drenáž vede k pozdějším komplikacím, které se mohou projevit až po letech a jejich řešení je nákladné. I proto si ověřte, že stavební firma, která vám bude stavební přípravu provádět, ví o všech detailech a specifikacích.

 

A jak je to se stavebním povolením? U většiny běžných realizací není potřeba stavební povolení na bazén. Záleží zejména na velikosti bazénu a blízkosti jeho umístění k sousednímu pozemku. Povolení budete potřebovat, pokud zastavěná plocha bazénu překročí 40 m2 nebo chcete stavět blízko k hranici sousedního pozemku. Vždy si proto dopředu ověřte, zda budete ve vašem případě stavební povolení na bazén potřebovat, či nikoliv.

 

Jakým dalším chybám se při plánování výstavby bazénu vyhnout?

 

Nesprávná velikost bazénu

 

Při plánování je třeba vzít v úvahu nejen dostupný prostor, ale také počet lidí, kteří budou bazén pravidelně využívat. Příliš velký bazén může být náročný nejen z hlediska finančních nákladů, ale také z hlediska pravidelné údržby. Zatímco příliš malý bazén nemusí vyhovovat potřebám všech uživatelů.

 

Chybné rozvržení prostoru zahrady

 

Myslete na to, že bazén si nepořizujete na rok či dva. Proto si pečlivě rozplánujte, kde bude umístěný a jak chcete zahradu využívat v budoucnu. Co když budete chtít časem pergolu, vířivku, rozšířit terasu nebo si pořídit tepelné čerpadlo? I proto je vhodné konzultovat prostor s projektantem či zahradním architektem.

 

Špatně zvolená technologie a její umístění

 

Bazénová technologie je klíčová pro udržení kvality vody v bazénu. Chytrá bazénová technologie zvládne sledovat zásadní parametry kvality vody za vás a můžete ji ovládat pomocí mobilní aplikace. Pamatujte i na vhodné umístění. Každá z variant má své plusy i mínusy:

 

Technologická šachta. Je skrytá v zemi a neruší okolní prostor, pokud zvolíte nenápadný či designový poklop. Počítejte ale s horším přístupem a s menším prostorem na komponentny. 

 

Technologická stěna. Nabízí komfortní přístup a ovládání technologie, navíc lze umístit i do zahradního domku či garáže. Nevýhodou mohou být větší nároky na prostor a v některých případech i potřeba doplňkové šachty. 

 

Technologická místnost. Jedná se o nejpohodlnější řešení. Technologie je uložena v již existující stavbě. Nevýhodou může být komplikovanější napojení na bazén a riziko zatopení v případě poruchy. 

 

TIP: Už před výstavbou bazénu byste měli také zvážit jeho zastřešení. Zastřešení bazénu totiž není jen otázkou estetiky. Pomáhá udržovat teplotu vody, snižuje množství padajících nečistot a výrazně prodlužuje sezónu koupání.

 

Výstavba bazénu je cesta, která vyžaduje pečlivé zvážení každého kroku. Ale nezoufejte. S dostatečným množstvím informací, pečlivým plánováním a odborným dohledem se můžete těšit na bezproblémový průběh výstavby vašeho vlastního, dokonalého bazénu.