Jak šetřit vodou v bazénu? Pomůže zakrývání i správná péče o vodu

 

bazén na zahradě

Jestli vlastníte bazén, pravděpodobně přemýšlíte, jak ušetřit vodu a jak se o ni starat, abyste ji nemuseli vyměňovat.

Důležité je nejen zakrývání bazénu, které zabrání odpařování vody, ale i správná péče o vodu.

Využijte dešťovou vodu

Pokud máte na zahradě sběrač dešťové vody, můžete tuto vodu využít na naplnění bazénu. Jedná se o levné a ekologické řešení, avšak musíte počítat s vyššími náklady na úpravu této vody. Pokud na její úpravu nemáte vybavení, budete muset využít vodu z vodovodu.

Jak šetřit vodou? Zabraňte jejímu odpařování!

Největším nepřítelem každého majitele bazénu je odpařování vody. Je to tak zejména proto, že je nutné vodu častěji doplňovat. Naštěstí se dá ztráta vody výrazně snížit. Stačí bazén zakrýt v době, kdy jej zrovna nevyužíváte.

Chcete snížit rychlost odpařování na minimum? Zvažte zastřešení bazénu

Jak často filtrovat bazén

Abyste vodu v bazénu nemuseli měnit, je dobré ji pravidelně filtrovat. Voda by měla být filtrována alespoň dvakrát denně, pokud bazén používáte často, tak i vícekrát. Filtraci rozdělte do vícera časových úseků, například se spínáním po hodině. Filtraci nikdy nezapínejte v době, kdy se koupete. Když se voda filtruje, v bazénu nesmí být nikdo.

Jak se starat o vodu bazénu

Důležitá je také péče o vodu v bazénu. Na co nesmíte zapomenout? Dbejte na to, aby hodnota pH byla vždy v rozmezí od 7,2 do 7,6. Věnujte pozornost pískové filtraci a pravidelně ji kontrolujte. V případě potřeby vyměňte písek. Pravidelně čistěte dno a stěny bazénu. Můžete použít síťku, kartáč nebo vysavač do bazénu. Použili jste opalovací krém? Osprchujte se před tím, než vstoupíte do bazénu.

Pokud se vám v bazénu vytvořily řasy, nemusíte panikařit. Vodu není potřeba vyměňovat. Postačí aplikace přípravku na odstranění řas. Nejčastěji se používají vločkovače, které usazeniny změní na drobné vločky. Ty pak buď odstraňte síťkou či vysavačem nebo necháte filtraci, ať se o ně postará.

Jako prevenci můžete použít chlorové tablety s vysokým obsahem aktivního chloru. Poté však minimálně 24 hodin do bazénu nevstupujte.

O kontrolu důležitých parametrů, které signalizují čistotu vody, se postará chytrá technologie, kterou můžete kontrolovat a ovládat pomocí mobilní aplikace. Například HIDROLIFE a OXYLIFE solničky lze doplnit o wifi modul a propojit s aplikací v telefonu. V té můžete na dálku kontrolovat stav bazénu (teplota vody, pH, množství volného chlóru ve vodě a kontrolovat průtok vody). Na dálku můžete i ovládat cykly, tedy nastavení zapnutí a vypnutí tepelného čerpadla a oběhu filtrace, osvětlení a třeba i zapnout chrlič.