8 tipů, jak vylepšit okolí vašeho zahradního bazénu

Pořídili jste si bazén, ale přemýšlíte, zda vám k dokonalému požitku z koupání ještě něco nechybí? Zkuste si okolí bazénu upravit tak, abyste se kolem něj cítili opravdu dobře, a navíc bylo bezpečné. Přinášíme hned 8 tipů pro vaši inspiraci.

 

 

Využijte okolí zahradního bazénu na maximum

 

Právě okolí bazénu na zahradě vybízí k tomu udělat si relaxační zónu se vším všudy. Na rozdíl od jiných částí zahrady má tato zóna zcela jasný účel: odpočinek, příjemné setkávání s rodinou či přáteli, chvilka pro sebe, sport, relax… Aby tomu tak mohlo být, měl by prostor splňovat několik důležitých podmínek: být příjemný a chytře uspořádaný. Je zřejmé, že některé materiály se k bazénu hodí více, jiné méně. Kladete si otázku, jak prostor uchopit? Přinášíme hned několik šikovných nápadů.

 

8 tipů, jak upravit a oživit okolí bazénu

 

1.    V první řadě jistě budete řešit otázku, jaké obložení či dlažbu okolo bazénu umístit. Dnes je na trhu opravdu velké množství materiálů, ze kterých lze vybírat. Pro náročnější se hodí dřevěné obložení z exotických dřevin, to však vyžaduje více údržby. Naopak téměř bezúdržbový je například litý beton, dlažba, umělý kámen, nebo dřevoplastová prkna (známá také jako WPC). Vždy pamatujte na to, jak se materiál chová za různých podmínek. Neklouže? Rozpaluje se na sluníčku? Hodí se do míst, kde je vlhko?

 

Trávník je vhodné od bazénu odsadit alespoň metrem a půl zpevněné plochy. Jinak se může stát, že trávník bude při používání bazénu podmáčený, nevzhledný, nemluvě o vzniku plísní

 

2.    Pokud chcete, aby prostor působil útulněji a byl případně lépe ukrytý před pohledy z ulice či od sousedů, nabízí se lepší řešení než stavět všude okolo zástěny. Zasaďte kolem bazénu vhodnou vegetaci. Ideální jsou okrasné traviny (ostřice, bambus, vlnatky), které jsou dostatečně velké, husté, a přitom nevyžadují příliš velkou údržbu. Pokud byste chtěli k okolí bazénu stromy, pamatujte na padající listí a rozpínající se kořeny.

 

3.    Jestliže máte v hlavě představu prostoru, který bude splňovat veškeré nároky na dokonalý odpočinek, včetně možnosti dát si něco dobrého na zub, můžete si v okolí bazénu zřídit i venkovní kuchyň. V té lze nejen grilovat, ale připravit si třeba i osvěžující drinky. Lednici s vychlazeným pitím navíc budete mít stále po ruce. 

 

4.    Příjemnou atmosféru vám pomůže vykouzlit i bazénové osvětlení. Velmi zajímavé je podvodní osvětlení nebo LED pásky umístěné na krajích bazénu. Jejich velkou výhodou je navíc zvýšení bezpečnosti, pokud se v okolí bazénu pohybujete po setmění. Pro designové fajnšmekry jsou k dostání i speciální plovoucí LED koule či jiné tvary (například lekníny), které působí opravdu efektně. Do prostoru okolo bazénu umístěte zahradní lampičky. Ideální jsou ty se solárním nabíjením, případně s detektorem pohybu.

 

5.    Ke správnému odpočinku budete potřebovat i relaxační lehátka a jiný vhodný zahradní nábytek (sedací souprava, stůl, houpačky apod). I tady se vyplatí zvolit odolný materiál. Protože u bazénu může být větší vlhkost, je vhodným řešením plast nebo například umělý ratan. Ten odolá slunci, větru, mrazu, ale právě i vodě. Navíc vypadá přirozeně. 

 

6.    I v okolí bazénu uvítáte kousek stínu, zvlášť ve dnech, kdy slunce pálí a vzduch se ani nehne. Řešením mohou být slunečníky různých tvarů, markýzy či jiný typ přenosného stínění. Jestliže to prostor dovolí, nabízí se i zastínění prostřednictvím hliníkové pergoly. K bazénu se hodí lépe než dřevěná. Pokud zvolíte bioklimatickou pergolu, můžete si regulovat stín/slunce dle momentální situace. Díky pohyblivým lamelám, které lze otevřít, navíc pod pergolou stále proudí příjemný vánek. 

 

7.    Třešnička na dortu: dekorace. Potřebujete úpravu okolí bazénu ještě dotáhnout k pomyslné dokonalosti? Pak myslete na zajímavé detaily. Mohou to být různé sochy, plastiky, ale popřemýšlet můžete i nad vodopádem do bazénu. Ten přináší ještě jeden příjemný benefit: uklidňující šumění tekoucí vody. Při umisťování dekorací myslete na to, aby kvůli chvilce nepozornosti neskončily v bazénu. 

 

TIP: Otravuje vás u bazénu často hmyz, jako jsou komáři či mouchy? Zkuste si do blízkosti bazénu zasadit bylinky, které je odpuzují. Hodí se rozmarýn, levandule či bazalka. 

 

Prostor kolem zahradního bazénu nabízí široké možnosti, jak si vykouzlit svou oázu klidu. V jakém stylu bude ta vaše?