Posviťte si na výběr osvětlení do bazénu

 

Láká vás představa domácího koupání za dlouhých letních večerů a nocí? S vhodně zvoleným osvětlením můžete váš bazén bezpečně využívat i za tmy a pomocí barevných efektů si v něm vytvořit tu správnou atmosféru pro zábavnou párty s přáteli nebo večerní romantiku ve dvou.

Strávili jste koupáním a lenošením u bazénu celý den, ale po setmění se vám pořád ještě nechce domů? Nebo jste pracovně vytížení natolik, že si na plavání v bazénu najdete čas až večer? Pořiďte si svítidla do bazénu i jeho okolí a užívejte si příjemné a zároveň bezpečné plavání v kteroukoliv denní či noční dobu i večerní vodní relaxaci pod letní hvězdnou oblohou.

Osvětlení bazénu

Budiž světlo – ale kde?

Základním předpokladem bezpečného večerního koupání je osvětlení vnitřního prostoru bazénu a jeho vodní hladiny. K tomu vám nejlépe poslouží zabudovaná podvodní svítidla, doplněná například o plovoucí světla na baterie nebo solární energii.

Bodové podvodní LED světlo do bazénu

Myslet však musíte i na bezpečný pohyb v bezprostředním okolí bazénu, kterému napomohou menší venkovní svítidla. Ta je nejvhodnější umístit v pravidelných intervalech podél obvodu bazénu tak, aby vás při plavání neoslňovala.

Nezapomínejte ani na výrazné osvětlení schodů do bazénu a přístupové cesty z domu. Podél ní můžete kromě klasických dekoračních zahradních světel instalovat i nájezdová svítidla zasazená do země nebo moderní voděodolný LED pásek.

V hlavní roli: bezpečnost

Nezbytnou vlastností bazénového osvětlení je jeho vysoká odolnost proti vlhkosti a bazénové i dešťové vodě. Vybírejte proto pouze svítidla s vysokým stupněm takzvaného IP krytí, která jsou vhodná pro dlouhodobý přímý kontakt s vodou.

Zatímco svítidla s krytím IP 44 můžete bez obav používat v prostředí se stříkající vodou, podvodní modely musí být vybaveny krytím IP 68, které zaručuje jejich bezpečný provoz i při nepřetržitém ponoření do vody. Velkým obloukem se vyhněte veškerým interiérovým světlům i nekvalitním venkovním modelům, u nichž výrobce stupeň IP krytí vůbec neuvádí.

 

Využijte výhod úsporného LED osvětlení do bazénu

Namísto zastaralých halogenových svítidel jsou dnes nejrozšířenějším typem zabudovaného bazénového osvětlení podvodní bodová LED světla, instalovaná na dno nebo na stěny bazénu. Navzdory jejich názvu nečekejte žádný podvod, ale intenzivní osvětlení s dlouhou životností a nízkou spotřebou energie. Některé modely nabízejí i možnost instalace barevných krytek, se kterými na vodní hladině snadno vytvoříte různobarevné efekty.

Zatímco výměnu žárovky podvodního svítidla lehce zvládnete sami, pro montáž zabudovaného osvětlení si vždy přizvěte kvalifikovaného elektrikáře. U bazénu běžných rozměrů vám postačí umístit dvě až tři bodová LED svítidla na každou z jeho delších stěn, odkud vás nebudou oslňovat při plavání. Ačkoliv lze za určitých podmínek instalovat podvodní světla do již používaného bazénu, lepším řešením je myslet na jejich montáž už při jeho výstavbě.

Navoďte tu správnou atmosféru s plovoucími světly do bazénu

Moderním trendem bazénového osvětlení jsou barevná plovoucí svítidla ve tvaru krychle či koule, která lze kromě vodní hladiny umístit i na terasu či kamkoliv do zahrady. Díky snadnému výběru barev světla pomocí dotykového senzoru nebo dálkového ovládání s nimi získáte flexibilní osvětlení, které můžete přizpůsobit vaší náladě i požadované atmosféře na zahradě a u bazénu.

Zatímco jednodušší modely plovoucích svítidel fungují na baterie, existují i modely na sluneční energii nebo se zabudovaným akumulátorem pro indukční či kontaktní nabíjení.

Vyzkoušejte solární světlo do bazénu či moderní LED pásek

I při výběru bazénového osvětlení můžete jít s dobou a zvolit chytré řešení, šetrné k přírodě i vaší peněžence. Provoz plovoucích světel napájených sluneční energií vás nestojí ani korunu – a přitom s nimi snadno a efektivně nasvítíte hladinu bazénu přesně podle vašeho přání.

Úsporný LED pásek se bude díky svému minimalistickému designu dobře vyjímat zejména poblíž moderně řešených zahrad a domů. Využít jej můžete nejen při osvětlení hran bazénu nebo schodů do vody, ale i ke zvýraznění přístupové cesty.

Užijte si koupání bez ohledu na čas

S vhodně zvoleným osvětlením bazénu i jeho okolí se nemusíte během domácího koupání stresovat pohledem na hodiny. Zapomeňte na čas a užijte si odpočinek nebo párty u bazénu opravdu naplno – klidně i po celou noc.