Jak upravit okolí bazénu, aby bylo praktické a dobře vypadalo?

 

Asi víte, že stavbou bazénu samotného to většinou nekončí a že je třeba dořešit několik dalších otázek. Například: jaký materiál na výstavbu okolí bazénu zvolit? A právě o tom pojednává náš dnešní článek.

Kamenná obložení u bazénu je dražší, ale má téměř neomezenou životnost

Materiálů, ze kterých můžete vybudovat okolí bazénu, je celá řada. Ještě před tím ale, než začnete volit svého favorita, vám poradíme dvě kritéria, která by měl materiál splňovat: zaprvé – materiál by neměl být náročný na údržbu; a za druhé – hmota, kterou při stavbě okolí použijete, by měla dlouho vydržet, ideálně několik desítek let.

A z jakého materiálu můžete vybírat?

Kamenné obložení je drahé, ale za to krásné

Je krásný, luxusní, jeho životnost je takřka neomezená – ale také si za něj budete muset připlatit. To všechno je kámen. Kamenné obložení je skutečně praktické a nádherné. Pokud vám záleží třeba i na tom, aby váš bazén udělal na vaše návštěvy patřičný dojem, je kámen přesně ten materiál, který hledáte.

Kamenné obložení má ale i své nevýhody. Když pomineme již zmíněnou vysokou pořizovací cenu, tak kámen se na sluníčku dokáže pěkně rozpálit a také je náročný na údržbu.

Když hledáte standardní řešení, dlažba nikdy nezklame

Dlažba okolo bazénu je taková stará dobrá klasika a poskytuje celou řadu výhod. Oproti kameni je dlažba levnější – a také nabízí široký výběr: typů a vzorů dlaždic je celá řada, takže si můžete vybrat přesně tu dlažbu, jež bude vyhovovat vašemu (nejen) estetickému cítění. Výhodou dlažby je rovněž snadná údržba.

I dlažba má ovšem své mínusy: stejně jako kámen i dlažba na slunci trochu pálí a pokud je navlhlá, může klouzat. Pokud ovšem hledáte kvalitní řešení za příznivou cenu, měla by být dlažba jedním z vašich favoritů.

Dřevo je nádherné, ale zase o něj musíte pečovat

Krásné a voňavé dřevo je přesně ten typ materiálu, který je vyloženě lákavý. Výhodou tohoto materiálu je, že dřeva je celá řada typů, ze kterých můžete vybírat. Dřevěné obložení k bazénu je navíc vybaveno protiskluzovými drážkami, což zvyšuje vaši bezpečnost. Další výhodou dřeva je relativně snadná cenová dostupnost.

Dřevo kolem bazénu je krásné

Dřevo ale má, bohužel, relativně dost nevýhod: oproti kameni či dlažbě nedokáže odolávat vodě věčně. Dřevo se třepí, takže jej pravidelně budete muset natírat a impregnovat. Údržba tedy není nejsnadnější. Navíc vlivem působení chlóru dřevo šedne a oproti kameni má omezenou životnost – přibližně patnáct let.

Kamenný koberec je příjemný a neklouže

Další možností je kamenný koberec. Ten je tvořen drobnými oblázky, jež jsou většinou spojené pryskyřicí. Výhodou kamenného koberce je krásný vzhled, při kontaktu s obnaženým chodidlem je povrch koberce příjemný a snadno se udržuje. Kamenný koberec je díky své vysoké dekorativní hodnotě a komfortnosti jedním z nejlépe možných řešení.

Jedinou nevýhodou kamenného koberce je jeho pořizovací cena, která není úplně nejnižší.

Dřevoplastová prkna se snadno udržují

Kombinace plastu a dřeva je další možností, z čeho upravit okolo bazénu. Dřevoplast je podobný dřevu, ale oproti němu u tohoto materiálu odpadají problémy s jeho údržbou, která je výrazně jednodušší. Dřevoplast je navíc na přímém slunci světlostálý, při došlapu je měkký a jeho pořizovací cena je jen o něco málo vyšší než u dřeva. Dřevoplast navíc bez větší údržby vydrží až třicet let.

Oproti zmíněnému dřevu ale není dřevoplast tak vzhledný. Rovněž je třeba zmínit, že tento typ materiálu není vhodný na pojezd krytí bazénu. Takže pokud při plánování bazénu uvažujete i o zastřešení, které by mělo ladit i s bezprostředním okolím koupací nádrže, doporučujeme podívat se po jiných materiálech.

Litý beton dnes již nemusí být kluzký

Spousta uživatelů se betonu obává, protože navlhlý beton klouže a může tak být nebezpečný. Jenomže dnes je již možné přímo do betonu otisknout speciální razidla, díky kterým je povrch profilovaný, čímž je zaručena jeho protiskluznost. Takže se není čeho obávat. Navíc je beton bezúdržbový a jeho pořizovací cena je víceméně na úrovni dřeva. Dnešní betonová řešení jsou navíc krásná, takže pokud si to nebudete vyloženě přát, nemusí okolí vašeho bazénu vypadat industriálně.

Pokud tedy toužíte po dekorativním a praktickém materiálu, jenž se snadno udržuje a ještě je za přijatelnou cenu, je litý beton vaše volba.

Na jaké faktory se při výběru materiálu okolo bazénu soustředit?

Při výběru materiálu myslete na těchto šest základních věcí:

  • údržba
  • protiskluznost
  • odolnost vůči venkovním podmínkám (např. mrazuvzdornost)
  • příjemnost materiálu na dotyk
  • životnost
  • vaše finanční možnosti

Povrch kolem bazénu je prostor, který by měl splňovat ty nejnáročnější požadavky na kvalitu – ať už kvůli životnosti či vašemu bezpečí. Nezanedbejte proto přípravu a nechte si zpracovat i různé varianty technologií úprav povrchu kolem bazénu. Myslete i na váš čas, který bude vybraný materiál kolem bazénu vyžadovat při údržbě.