Vytěžte z chladu maximum! Zásady správného venkovního otužování

 

Otužující se žena

Ještě jste se do otužování nepustili, ale láká vás to? Proč se v poslední době otužování tolik řeší a jak s ním nejlépe začít?

I když jsou otužovací techniky známé už spoustu let, momentálně zažívají boom. Staly se třeba jednou z oblíbených praktik biohackingu, směru mapujícího lidské zdraví a možnosti, jak jej vylepšit. V posledních letech otužování zpopularizoval také Holanďan Wim Hof, který umí odolávat extrémním podmínkám, a zároveň vymyslel metodu na zvýšení odolnosti lidského těla využívající chladu, meditace a správného dýchání.

Co vám může otužování přinést a jaké zásady při něm dodržovat?

Benefity otužování

Pravidelné otužování vám může nejen zajistit lepší obranyschopnosti organismu, ale přináší i úlevu od alergií, snížení krevního tlaku nebo tukových zásob a celkové zlepšení kondice. Skvělý vliv má i na zvýšení psychické odolnosti a pocitu pohody. Kromě skvělé nálady a pocitu, že jste opravdu naživu, si ale budete muset na další příznivé účinky každodenního otužování počkat alespoň měsíc.

Všeho s mírou

Jako všude jinde, i u otužování je důležité poslouchat hlavně vlastní tělo a nic nepřehánět, hlavně ze startu! Pokud se chystáte s otužováním začít, nejšetrnější metodou je trávit více času venku na chladném vzduchu a zavést ledové sprchy po ránu. Zkraje vám bude stačit vydržet pouhých 15 vteřin. Postupujte od teplé vody ke chladné a proud studené vody směrujte od nohou směrem k hlavě. Až se propracujte ke 3 minutám, jste připraveni a můžete se posunout dál – k venkovnímu otužování, třeba ve vašem vlastním bazénu.

Vytvořte si skvělé podmínky

Pokud už je vaše tělo na chlad trochu přivyknuté, vyberte vhodný den, kdy s otužováním začít. Pokud se zrovna necítíte dobře, nebo jste za sebou měli náročný a stresující den, raději svou první zkušenost přesuňte na jiný termín. Máte dobrou náladu a pořádnou dávku odhodlání? Pak už vám stačí jen zařídit si na otužování společnost. Mít někoho, kdo na vás dohlédne v případě komplikací, je vždy dobrý nápad.

Před samotným vstupem do bazénu, rybníku, řeky nebo před ponořením do kádě na zahradě si nejdřív trochu zahřejte svaly pomocí dřepů, kliků nebo i výskoků. Podobnou rozcvičku byste měli provést i po vynoření z vody ještě předtím, než tělo vysušíte ručníkem a obléknete se zpět do teplého oblečení.

Pomalý vstup do vody

Myslíte si, že když do vody rychle skočíte, usnadní vám to otužování? Naopak, rychlá změna teploty může ohrozit činnost srdce a přivodit tělu šok. Na otužování se tedy vrhněte s rozmyslem a postupně! Do vody, jejíž ideální teplota by měla být kolem 15 °C, vstupujte pozvolna, ale pokud možno bez zastavování. Na začátku vám bude pravděpodobně stačit do vody ponořit celé tělo a ihned se pak zahřát. Až získáte trochu praxe, nebude vám dělat problém si ve studené vodě klidně i zaplavat. Nejdéle byste v ní ale měli trávit 20 minut v kuse.

Nebezpečí při otužování

Kromě již zmíněného teplotního šoku při rychlém vstupu do vody na vás při špatně prováděném otužování číhají i další nebezpečí. Nasnadě je podchlazení, které hrozí, pokud se vydáte otužovat v mrazech do vody chladnější než 15 °C a při pobytu ve vodě delším, než je doporučená doba 20 minut. Pokud své tělo nenavyknete na nestandardní podmínky pozvolna, je zde i riziko těžko se hojících omrzlin převážně na končetinách.

Pokud ale dodržíte základní doporučení, nemusíte se ničeho bát a můžete se směle pustit do nové probuzené fáze vašeho života, do kterého vám otužování přinese blahodárný vliv na vaše zdraví, vzhled kůže i postavu.