Jak zvolit technologické zázemí bazénu? Vyberte si mezi šachtou a stěnou

 

Technologická šachta, nebo technologická stěna?

Víte, že existuje i jiná možnost, než uložit veškeré technologické zázemí bazénu do podzemní šachty? Pokud je pro vás prioritou flexibilita a přehledný přístup k bazénovému příslušenství, pořiďte si čerstvou novinku – moderní technologickou stěnu. Usnadní vám pravidelnou péči o vodu a zároveň vám nezabere žádné místo u bazénu.

Písková filtrace, filtrační čerpadlo a zařízení pro čištění vody (jako je solnička či UV lampa) – bez tohoto základního technologického zázemí se při provozu bazénu neobejdete. Aby bylo dobře dostupné a zároveň chráněné před povětrnostními vlivy, musí být bazénové příslušenství bezpečně uloženo buď v šachtě poblíž bazénu, nebo na technologické stěně.

Technologická šachta: Prostorná a spolehlivá klasika

Standardně bývá příslušenství k bazénu umístěno v podzemní technologické šachtě. Mezi hlavní výhody tohoto řešení patří, že při výstavbě bazénu můžete parametry šachty snadno přizpůsobit rozměrům a uspořádání konkrétního příslušenství, které si budete pořizovat. Navíc máte jistotu, že technologickému zázemí nehrozí riziko poškození vnějšími vlivy. Díky betonovým stěnám šachty se nemusíte bát spodní vody a vodotěsné víko veškeré příslušenství spolehlivě ochrání před deštěm.

Na co je potřeba myslet při budování technologické šachty?

Protože je nutné rozhodnout o umístění a parametrech šachty ještě před zahájením samotné výstavby bazénu, musíte si předem ujasnit, jakým příslušenstvím chcete svůj bazén vybavit. Po vykopání šachty je důležité vybetonovat její stěny a zabránit tak možnému sesuvu okolního terénu a následnému poškození technologického zázemí.

Ačkoliv může být šachta umístěna do vzdálenosti až osmi metrů od bazénu, bývá nejčastěji uložena hned vedle něj. Nesmí se však nacházet na místě, kudy budou procházet kolejnice posuvného zastřešovacího systému. V případě, že bude součástí bazénového vybavení i zabudovaný protiproud, musí být šachta umístěna v ose bazénu. Jestliže budete chtít využívat nejvyššího možného výkonu čerpadla protiproudu, musí se šachta nacházet blíže než půl metru od bazénu.

Ušetřete si starosti díky letošní novince – flexibilní technologické stěně

Moderní technologická stěna představuje zcela nový způsob, jak zajistit přehledný přístup k bazénovému zázemí a tím i snadnější ovládání, kontrolu a případnou opravu veškerého příslušenství. Můžete ji totiž k bazénu připojit z jakéhokoliv místa na zahradě, na kterém dokážete zajistit přívod elektrické energie. Stěna vybavená chlorátorem vám navíc usnadní péči o bazén tím, že se automaticky postará o měření pH vody i o jeho úpravu na správnou hodnotu.

S technologickou stěnou využijete prostor kolem bazénu na maximum

V garáži nebo v zahradním domku – i tam může být umístěna technologická stěna. Protože vám nebude zabírat místo vedle bazénu, můžete si kolem něj libovolně rozmístit zahradní nábytek a vybudovat relaxační prostor přesně podle vašich představ. Kompaktní a flexibilní technologická stěna je proto ideálním řešením pro menší zahrady, jejichž plochu tak využijete opravdu na maximum.