Slaná voda v zahradním bazénu? Tento trend přináší řadu výhod pro vaše zdraví

Říkáte si, že slaná voda v bazénu je určitě náročná na údržbu a speciální vybavení? Pak vás možná překvapí fakt, že díky slané vodě naopak ušetříte za bazénovou chemii, a ještě uděláte něco navíc pro svoje zdraví. 

 

Je lepší slaná, nebo sladká voda v bazénu?

 

Rádi byste si pořídili bazén, ale tápete, jaký bude ten pravý? Kromě jeho velikosti a dalších parametrů si rozmyslete i úpravu vody. Bez té se neobejde žádný bazén s křišťálově čistou vodou. Na výběr dnes máte z několika možností. Dáte přednost klasické sladké vodě, nebo stále populárnější slané?

 

Slana voda v bazenu

 

Obě možnosti mají svá pro a proti a obě varianty mají také své příznivce, kteří nedají na svou úpravu vody dopustit. Tentokrát se ale zaměříme na slanou vodu

 

Jaké výhody či nevýhody vám slaná úprava vody v bazénu přinese?

 

Výhody

 

+ Bezesporu největší výhodou je to, že slaná voda je vhodná i pro koupání jedinců s citlivou pokožkou, pro alergiky či lidi citlivé na vázaný chlor. Koupat se tak mohou i velmi malé děti. Slaná voda v bazénu nedráždí pokožku, oči ani sliznice, naopak může působit blahodárně (na tělo i psychiku). To je dáno i tím, že obsah soli je nízký a možná ani na první pocit nepoznáte, že se koupete ve slané vodě (koncentrace soli je zhruba desetkrát menší než u mořské vody). Díky absenci chlorového zápachu bude zážitek z koupání o poznání příjemnější.

 

+ Údržba bazénové vody je šetrnější k životnímu prostředí. Pokud zvolíte slanou úpravu vody, spotřebujete při správné údržbě podstatně méně bazénové chemie než v případě sladké úpravy,

 

+ Nižší provozní náklady. S nižší spotřebou bazénové chemie ušetříte právě za tyto přípravky, což je dalším příjemným benefitem.

 

Nevýhody

 

-    Počáteční investice může být vyšší. Je to z důvodu nutnosti pořízení solonizační jednotky neboli solničky. 

 

-   Máte na bazénu kovové prvky (zábradlí, žebřík, přeliv)? Pak si dejte při přechodu na slanou vodu pozor. Ta zvyšuje riziko koroze. Vhodné je tyto prvky vyměnit za plastové, jinak můžete být na konci sezony nemile překvapeni.

 

Jak přejít na slanou vodu v bazénu?

 

Bazén již máte a přemýšlíte nad tím, že nyní přejdete na slanou úpravu vody? Není to až tak složité, jak se na první pohled může zdát. Co budete potřebovat a jak postupovat?

 

-    Sladkou vodu není třeba vypouštět a napouštět novou. Stačí ukončit další chlorování vody.

-    Vyměňte kovové prvky za plastové. Ty vydrží dlouhé roky bez toho, že by na ně sůl měla nějaký vliv. Případně aplikujte antikorozní nátěr, který korozi oddálí (ale nevyloučí).

-    Pak připojte solničku. Pokud si s jejím připojením a nastavením nejste jisti, přenechte ho odborníkům. 

-    Do bazénu nasypte speciální bazénovou sůl.

 

TIP: U slané vody v bazénu hraje důležitou roli i tvrdost vody. Optimální hodnota tvrdosti vody je 17 °N.

 

Na jakém principu funguje solnička?

 

Pamatujte, že i bazén se slanou vodou potřebuje pravidelnou údržbu a péči. Proto měřte pravidelně hodnotu pH. O kvalitu vody a její dezinfekci se postará právě solonizační jednotka, které se také říká solinátor nebo solnička.

 

Nejmodernější solničky zcela odbourávají nutnost používat chlor a skladovat tuto nebezpečnou látku někde v domě či garáži. Pro dezinfekci vody využívají elektrolýzu soli, hydrolýzu vody a UV záření.  Voda je jemně slaná a nevysušuje pokožku. 

 

Solničky si dokážou i samy měřit a vyrovnávat hodnotu pH vody v bazénu. Dále jsou schopny změřit množství soli, které do bazénu dáte. Některé typy lze připojit i na wi-fi a ovládat vzdáleně prostřednictvím aplikace. Ke všem typům solniček lze navíc připojit až 4 další zařízení. Jejím prostřednictvím tak můžete spouštět filtrační i tepelné čerpadlo, případně rozsvítit osvětlení bazénu.

 

Zaplavte si i vy ve slaném bazénu

 

Zaujala vás slaná voda v bazénu a její benefity? Pořízení bazénu s touto úpravou vody není složité a vyplatí se! Na slanou vodu můžete navíc přejít i u starších typů bazénů. Pokud si nejste jisti, jak na to, naši odborníci vám rádi poradí.