Proč si dát záležet s výběrem terasových prken a jak vybrat ta pravá

Vybrat správná terasová prkna není jen otázkou estetiky, ale i praktičnosti a dlouhodobé udržitelnosti. Terasa je prodloužením vašeho domova do exteriéru, místem relaxace, setkávání s přáteli a rodinou, nebo prostě koutkem pro klidné odpočívání s knihou v ruce.

 

 jak vybrat terasová prkna k bazénu

 

Kvalitní prkna na terasu jsou základním kamenem pro její dlouholetou krásu a funkčnost. V následujících odstavcích zjistíte, proč byste měli věnovat výběru terasových prken zvýšenou pozornost a jak vybrat ta pravá právě pro vaši terasu.

 

Vybírejte s ohledem na estetiku i technické požadavky

 

Je důležité vybírat terasová prkna tak, aby odpovídala vašim estetickým představám, ale zároveň splňovala technické požadavky. Když mluvíme o terasových prknech, máte na výběr z různých materiálů.

 

Tradiční dřevěná prkna jsou sice klasikou, ale vyžadují pravidelnou údržbu a ošetření, které se v dlouhodobém horizontu promítá do vyšších nákladů. Plastová prkna na terasu jsou naopak téměř bezúdržbová, ale v zahradě mohou působit méně přirozeně a „levně“. Jejich používání je dnes na ústupu.

 

Poslední dobou získávají na velké popularitě terasová prkna WPC (Wood-Plastic Composite), tedy dřevoplastová prkna, která kombinují výhody dřeva a plastu. WPC terasová prkna nabízejí přirozený vzhled dřeva spolu s vysokou odolností a minimální potřebou údržby.
 

 

4 klíčové faktory při výběru terasových prken

 

Při výběru prken pro vaši terasu je třeba se věnovat důkladnému rozboru několika zásadních faktorů, které rozhodnou o jejich dlouhodobé odolnosti, funkčnosti a estetickém vzhledu.

 

Každý materiál má své specifické vlastnosti a je nutné je pečlivě zvážit ve vztahu k vašim individuálním potřebám a podmínkám. Pojďme tedy prozkoumat 4 klíčové faktory, které byste měli vzít v úvahu.

 

1. Klima

 

Prvním a možná nejdůležitějším faktorem je klima vašeho bydliště. Terasová prkna by měla být odolná vůči specifickým podmínkám vašeho regionu. Je rozdíl, zda budujete terasu z prken v Krkonoších, nebo na Jižní Moravě.

 

Zatímco dřevěná prkna mohou být krásná a přírodní, nemusí tak dobře odolávat vlhkosti extrémním teplotním výkyvům či sněhové pokrývce.  Oproti tomu WPC terasová prkna se přizpůsobí různým podmínkám bez větších obtíží. Mají vysokou odolnost proti vlhkosti, nevyblednou na slunci a dokážou čelit teplotním výkyvům.

 

2. Zátěž

 

Druhým aspektem je zátěž, kterou bude terasa podstupovat. Na vaší terase se budou odehrávat nejrůznější příběhy – dětské hry, rodinné oslavy, barbecue party nebo odpolední relaxace u bazénu. Materiál, který si vyberete, musí hrát svou roli bezchybně.

 

WPC prkna jsou známá svou vysokou pevností a odolností proti poškrábání, což je činí ideální volbou pro „jeviště“ plné života. Naopak, dřevěná prkna mohou vyžadovat častější opravy a ošetření, aby odolala intenzivnímu používání a dlouhodobé zátěži.
 

 

3. Údržba

 

Neméně důležitá je otázka údržby. Nikdo nechce trávit jarní víkendy obnovováním a opravami terasových prken.

 

Zde se WPC terasová prkna ukazují jako vítězové, neboť jejich údržba je snadná a nenáročná. Obvykle stačí občasné opláchnutí vodou a vaše terasa bude znovu zářit jako nová. Dřevěná prkna, přestože mohou mít půvab starého světa, vyžadují pravidelné nátěry a ošetření, aby si zachovala svůj vzhled a odolnost.
 

 

4. Vzhled

 

Nakonec je třeba se zamyslet nad estetikou. Terasa by měla ladit s celkovým vzhledem domu a zahrady.

 

WPC prkna jsou dostupná v různých barvách a texturách, takže je snadné najít variantu, která dokonale doplní vaši exteriérovou koncepci. Dřevěná prkna nabízejí tradiční a přírodní vzhled. Lze u nich využít širokou barevnou škálu nátěrů, u kterých je nicméně počítat s časovou a finanční investicí při jejich pravidelné obnově.
 

ALBIXON tip

S potěšením vám představujeme naši novinku v portfoliu – dřevoplastová terasová prkna EXTERPARK. Tato terasová prkna jsou navržena tak, aby poskytovala maximální komfort a minimalizovala potřebu údržby. Nabízí dlouhotrvající kvalitu bez nutnosti neustálé péče. Váše terasatak zůstane dlouhodobě krásná a funkční – a to bez potřeby natírání či broušení.


Největší benefity dřevoplastových prken EXTERPARK

 

  • Kvalitní pochozí prkna z WPC směsi bambusu (60 %), HDPE (30 %) a přísad (10 %),

  • nosnost až 4 000 kg/m²,

  • odolnost vůči UV záření a znečištění,

  • jednolitá plocha s nepatrnými mezerami, které propouští vodu, ale zamezují ztrátám cenností,

  • snadná a rychlá montáž do hliníkových profilů bez použití šroubů,

  • bezúdržbový materiál bez nutnosti natírání,

  • snadná výměna prken a snadný přístup pod terasu,

  • prověřená odolnost i v extrémních zátěžových a klimatických podmínkách a teplotních výkyvech,

  • výběr ze 6 barevných odstínů a povrch s texturou dřeva,

  • široký sortiment prken s možností vytvořit téměř jakýkoliv tvar terasy,

  • jedinečné propojení se zahradou díky přírodnímu vzhledu,

  • záruka až 15 let,

  • prkna pochází z udržitelných zdrojů certifikovaných systémem FSC.

Investice do kvalitních terasových prken se vám vrátí ve formě dlouhých let užívání a minimální údržby. WPC prkna mohou být univerzální volbou pro mnohé, ale nezapomeňte, že každý příběh je jedinečný a každá terasa má svou vlastní duši. Věnujte tedy výběru dostatečný čas a pozornost – vaše terasa vám za to poděkuje každým dnem stráveným na jejích prknech.