Jsou bouřky pro bazén a koupání v něm nebezpečné?

 

Léto je konečně v plném proudu a to je právě doba, kdy se z vašeho bazénu stává nejoblíbenější místo u vás doma. Spolu s vysokými teplotami ale přichází i letní bouřky, které ve vás určitě vyvolávají spousty otázek ohledně vašeho bazénu: je koupání během bouřky bezpečné? A škodí bouřka bazénu či vodě v něm?

Bouřky a bazén“

V předpovědi počasí jste se právě doslechli, že mají přijít silné bouřky. Co teď? Hlavně žádnou paniku!

Mám vypustit vodu?

Pokud by vás napadlo vypustit rovnou celý bazén, vězte, že to není nejlepší řešení. Naplavené nečistoty by totiž mohly stěny vypuštěného bazénu poškrábat a i jinak poničit. Bazén se vám bude čistit mnohem lépe, když v něm ponecháte vodu i během bouřek.

Zastřešit či nezastřešit?

Pokud jste si na váš bazén pořídili zastřešení, určitě jej využijete při klasickém dešti. Pokud ale hrozí silnější bouřky s výraznými poryvy větru, aktivaci zastřešení ještě zvažte – zvláště v případě, že jsou poblíž bazénu stromy či keře, jejichž větve by mohly zastřešení poškodit.

Vypněte elektřinu

Před příchodem silné bouřky se rozhodně vyplatí vypnout veškerou elektřinu spojenou s provozem bazénu. Ujistěte se, že čerpadlo, filtrační systém, topení a osvětlení nejsou před příchodem bouřky pod proudem. Pokud předpovědi varují i před nárazovým větrem, určitě nezapomeňte uklidit veškerý zahradní nábytek, jako lehátka, skládací židle a stolky nebo slunečníky, na bezpečné zastřešené místo.

A nezapomeňte, že voda je elektricky vodivá, proto se nikdy a za žádných okolností v bouřce nekoupejte!

Co dělat po bouřce

Nejprve se ujistěte, že čerpadlo a další bazénové prvky napojené na elektrickou síť jsou úplně suché a správně fungují. Pokud se do některých komponent dostala voda, zavolejte si raději profesionála, který za vás tyto komponenty zkontroluje.

Jako další krok odstraňte veškeré nečistoty, které mohla dešťová voda do bazénu naplavit. Na ty větší použijte síťku nebo bazénový vysavač. Poté zkontrolujte pH bazénové vody (více o možnostech měření pH se můžete dočíst zde) a případně upravte jeho hodnotu do ideálního stavu pomocí bazénové chemie.

Standardní bouře tedy není pro váš bazén a jeho vodu zásadním rizikem. Silnější bouře ovšem dokáží napáchat silnou paseku, což se ale – jak asi sami dobře víte – netýká jen bazénu.

A ještě jedna již jednou zmíněná rada na závěr: nikdy se za bouřky nekoupejte!