Jak nejlépe zazimovat bazén?

Počasí už koupání příliš nepřeje, a i když holdujete otužování, je lepší bazén připravit na nadcházející chladné měsíce. Zazimování zapuštěného bazénu nepodceňujte. Jedině tak bazén zimu vydrží ve skvělé kondici, a jakmile se oteplí, nic nebude bránit v jeho užívání. 



 



Kdy se pustit do zazimování bazénu?



Ať už máte přelivový či skimmerový bazén, obecně se doporučuje pustit se do zazimování tehdy, pokud teplota vody v bazénu klesne pod 10 °C. To proto, že při této teplotě vody se snižují procesy množení řas, bakterií a mikroorganismů. Do té doby by měla být v provozu veškerá technologie zajišťující údržbu bazénu (oběhové čerpadlo, UV lampy, ionizátory apod.) Pokud bazén ale už využíváte vzhledem k chladnému počasí zcela minimálně, je ještě před samotným zazimováním vhodné:


-    Odstavit a odvodnit protiproud
-    Zkrátit provoz technologií (přibližně o 2/3 původního nastavení).
-    Používáte-li k úpravě vody jen bazénovou chemii, zkontrolujte pH vody alespoň jednou za čtrnáct dní. 
-    Používáte-li solární ohřev vody, pak vypusťte vodu z kolektorů, kde se může začít kazit. Kolektory navíc mohou poškodit již první podzimní mrazíky. 



Jak bazén připravit na zimu?


Samotný postup se bude lišit podle toho, jaký typ bazénu jste si pořídili. Moderní bazény mají jednu velkou výhodu. Není nutné je kvůli zazimování celé vypouštět a na jaře zase znovu napouštět. Šetří tak nejen náklady na provoz, ale i životní prostředí. A hlavně, zazimování je mnohem jednodušší. 

Pro přelivový i skimmerový bazén platí několik zásad, aby zazimování proběhlo tak, jak má: 

1.    Než se pustíte do samotného zazimování, měla by být voda v bazénu čistá a mít vhodnou hodnotu pH. Bazén důkladně vyčistěte. Ideálně za pomoci vysavače se zbavte nečistot nejen na dně, ale i na bocích bazénu. A nezapomeňte ani na přelivový žlábek. Pokud máte bazén větších rozměrů, vyplatí se vzít si na pomoc automatický bazénový vysavač. 

2.    Upravte pH bazénové vody na ideální hodnotu: 6,8 až 7,2.

3.    Vyčistěte filtraci pomocí funkce proplachu (jedna z poloh šesticestného ventilu). Kontrolujte čistotu vypouštěné vody, která by měla být vizuálně zcela čistá. Nezapomeňte na to, že při jakékoliv změně polohy šesticestného ventilu musí být vypnuté oběhové čerpadlo. 

4.    Filtrační čerpadlo odpojte a uskladněte na suchém místě. To se týká všech čerpadel, která u bazénu využíváte (například protiproud). 

5.    Pohlídejte si, aby v žádné z technologií nezůstala zbytková voda. Jedná se především o čerpadlo, filtrační nádobu, potrubí, přelivový žlábek apod. V případě mrazů by mohlo dojít k nevratnému poškození. Jestliže si nejste jisti, zda je všechna voda pryč, přesvědčte se pomocí vodního vysavače. 

6.    Během zimy nechte povolené a otevřené ventily a šroubení, použijte zazimovací zátky a trny. U přelivového žlábku odstraňte zazimovací zátku. Jen nezapomeňte na to, kam jste si ji schovali. U skimmerových bazénů vyjměte filtrační košík a do otvoru umístěte zazimovací trn. 

7.    Předejděte tomu, aby voda v bazénu zamrzla. S tím vám pomohou takzvané dilatační plováky. Ty by měly vytvořit řetěz, který spojuje úhlopříčné rohy bazénu. Kolik jich budete potřebovat? Na bazén o rozměru 3x6 metrů počítejte kolem 12 plováků. 

8.    Aplikujte zazimovací prostředek do bazénové vody (dle instrukcí na obalu, věnujte pozornost přesnému dávkování vzhledem k objemu bazénu). Pamatujte však na to, že působení přípravku bývá časově omezené a je nutné aplikaci během zimy opakovat. Jedině tak zabráníte tomu, aby se vám ve vodě přemnožily řasy a vznikaly vápenaté usazeniny. 

9.    Nezapomeňte zazimovat i zařízení na úpravu vody. Jedná se zpravidla o UV lampy, dezinfekční ionizátory, dávkovací stanice či technologie pracující s mořskou solí. I ty je nutné odvodnit a jejich řídící jednotky uložit na suché a teplé místo.  

10.    I během zimy kontrolujte stav bazénu. Postačí vizuální kontrola, zda je vše v pořádku. 



Proč zazimování bazénu nepodceňovat?



Věděli jste, že na poškození bazénu a technologií působením mrazu v důsledku špatného odvodnění se nevztahuje záruka? To je jeden z důvodů, proč zazimování nepodceňovat. Kromě toho bude bazén připraven na novou koupací sezonu. Protože co uděláte nyní, na jaře jako když najdete... 

Máte pocit, že zazimování bazénu je tak trochu věda a vůbec se vám do toho nechce? Pak si nelamte zbytečně hlavu a nechte to udělat odborníky. Ušetříte čas a nemusíte mít strach, že jste na něco zapomněli. Kontaktujte náš servisní tým a starosti se zazimováním bazénu můžete pustit z hlavy.