Jak vybrat schody do bazénu? Zohledněte vzhled, bezpečnost i pohodlí

 

Jak vybrat schody do bazénu

Zatímco do zapuštěného bazénu můžete pohodlně vstoupit po zabudovaném schodišti, u nadzemních bazénů se musíte spokojit s nerezovými schůdky. V obou případech je však prioritou dostatečná nosnost, stabilita a bezpečnost schodů, která zajistí pohodlný vstup do bazénu nejen dospělým, ale i dětem.

Ačkoliv bývá výběr bazénových schodů často podceňován, vyplatí se mu věnovat dostatečnou pozornost. Ovlivní totiž nejen to, jak příjemně se vám bude vstupovat do bazénu, ale i jeho vzhled a možnosti dalšího využití.

Nejpohodlnějším řešením je zabudované schodiště

V případě zapuštěného bazénu se vyplatí investovat do zabudovaného schodiště, které je bezpečné a zároveň poskytuje dostatečné pohodlí při vstupu do vody.

Pro menší bazén můžete zvolit pouze minimalistické rohové schodiště ve tvaru trojúhelníku či obdélníku, které ponechává dostatek místa pro plavání. Do většího bazénu se naopak hodí široké obdélníkové schody po celé jeho délce, které můžete využít i jako příjemné místo k posezení a opalování či pro hry s malými dětmi. Pokud toužíte po neobvyklém a zároveň stylovém řešení, zvolte kruhové schodiště, které zjemní rovné linie bazénu.

Nerezové schůdky do bazénu jsou univerzální a nezabírají místo

Pro zapuštěné bazény menších rozměrů jsou oblíbenou volbou i klasické nerezové schůdky ve tvaru žebříku. Ty sice nejsou tolik pohodlné jako zabudované schodiště, ale zase zabírají pouze minimum místa.

V případě nadzemních bazénů jsou pak jedinou možností oboustranné schůdky, při jejichž výběru je vždy nutné zohlednit rozměry konkrétního bazénu. Zatímco pro menší modely jsou vhodné schůdky do bazénu s výškou 90 cm, pro vyšší bazény se vyrábějí schůdky i více než 130 cm vysoké.

Při výběru žebříků či nerezových schůdků do bazénu dbejte především na jejich stabilitu a nosnost. Důležitá je také dostatečná šířka nášlapných ploch z tvrzeného plastu i jejich protiskluzová úprava a pevné madlo, které bude pohodlné pro děti i dospělé.

Máte velký bazén? Zvolte schodiště i schůdky

Pokud je váš bazén opravdu prostorný, můžete zabudované schodiště doplnit i o nerezové schůdky, umístěné na opačné straně. Toto flexibilní řešení vám přijde vhod zejména v případě, že je bazén často využíván celou vaší rodinou či větší skupinou přátel zároveň.