Zvířata v bazénu

Také máte doma chlupatého, psího kamaráda a jste na rozpacích, zda ho v létě přizvat ke společnému dovádění v bazénu? Neublíží mu chlorovaná voda? Pokusili jsme se na vaše otázky odpovědět společně s veterinářkou MVDr. Michaelou Walczyskovou.

Je to hygienické?

Zde záleží spíše na vašem postoji k psovi. Pokud s ním sdílíte domácnost, nota bene s vámi pejsek spí v posteli, není třeba si s tím dělat starosti. Ani v případě pejska žijícího venku by to neměl být problém. Na rozdíl od malých dětí se vám pejsek do bazénu nevyčurá, navíc je bazénová voda pravidelně filtrovaná a chemicky ošetřovaná, čili zde žádné riziko nehrozí.

Neublíží pejskovi chlorovaná voda?

Zdraví psi by neměli mít s bazénovou vodou žádný problém. Samozřejmě, čím více chlóru, tím je větší i riziko nějaké alergické reakce, podobně jako u lidí. Pro jistotu je dobré po bazénové koupeli psa ještě opláchnout vodou z vodovodu a zkontrolovat mu oči a ouška.

Plavání v bazénu může sloužit i jako výborná rehabilitace, například pro pejsky po ortopedických operacích nebo s nemocnými klouby. V každém případě je nutné pejska vždy po koupeli dobře osušit, hlavně ouška a packy mezi prsty. To jsou totiž místa, kde se u citlivějších psů může porušit ochranná kožní bariéra a hrozí riziko vzniku kvasinkové infekce.

Nehoda není náhoda

Je jasné, že netrávíte u bazénu veškerý svůj volný čas. Stačí chvilka nepozornosti a nehoda je na světě. Do bazénu by klidně mohla spadnout i vaše kočička, malý pes nebo i jiná zvířata, která pochopitelně za normálních okolností nebudou umět z hlubokého bazénu sama vylézt. Pro tyto a podobné případy je skvělým řešením takzvaná psí rampa. Jedná se o zařízení s protiskluzovým povrchem, která připnete k okraji bazénu. Mívají nosnost až kolem 200 kg a váš pejsek (ale i jakékoli jiné zvané či nezvané zvíře) se po něm pohodlně dostanou z bazénu ven.