Víte, jaká stavební příprava vás čeká při stavbě zapuštěného bazénu?

Už se vidíte, jak se koupete v novém bazénu na své zahradě? Aby vám tento sen nic nepokazilo, nezapomeňte věnovat pozornost ještě jednomu důležitému kroku: stavební přípravě pro bazén. Pojďme se podívat, jak na to a jakým problémům se, pokud možno, vyhnout.

 

stavba bazénu do země

 

Stavební příprava bazénu

 

Než se pustíte do kopání jámy pro zapuštěný bazén, je zapotřebí zamyslet se nad velmi důležitými kroky. A sice:

 

  • Výběr vhodného místa pro bazén. Měli byste zohlednit orientaci ke slunci, terén, okolní vegetaci, přístup k vodě a elektřině, napojení bazénu na kanalizaci,  odvodnění základové desky a přístupnost od domu/obytného objektu, napojení na domovní tepelné čerpadlo či fotovoltaiku. A také to, zda plánujete k bazénu pořídit například bazénové zastřešení, terasu nebo pergolu.

 

  • Dále je třeba zjistit, zda potřebujete stavební povolení nebo ohlášení stavby. To závisí na typu bazénu (plastový či betonový), jeho velikosti a hloubce, vzdálenosti od hranice pozemku a sousedních staveb a na místních stavebních předpisech.

 

TIP: Jde vám z toho všeho hlava kolem? Najměte si na stavební práce firmu. Té stačí zadat požadavky od dodavatele bazénů a výkop by měla provést na míru. Vám pak veškeré starosti odpadnou.

 

 

Potřebujete ke stavbě bazénu stavební povolení?

 

V jakých případech tato povinnost platí? Obdobně jako například u pergoly, i zde se vše odvíjí od rozměru zastavěné plochy.

 

Jestliže bazén bude umístěn u rodinného domu nebo objektu, který slouží pro rodinnou rekreaci (chata, chalupa), stavební povolení ani ohlášení nepotřebujete, pokud se vejdete do 40 m2 zastavěné plochy. V tomto případě není nutné ani shánět souhlas sousedů. Pokud však plánujete větší bazén nebo se přiblížíte k pozemku souseda na méně než 2 metry, už se návštěvě stavebního úřadu a pravděpodobně i přípravě projektové dokumentace nevyhnete.

 

Jakou zastavěnou plochou disponuje váš typ vybraného bazénu, vám přesně sdělí dodavatel bazénů.

 

Stavba bazénu: jaký bude ten nejlepší?

 

Stavební příprava se liší i dle typu bazénu. Záleží totiž, zda budete chtít stavět na zahradě skimmerový bazén či přelivový bazén. Každý z těchto dvou typů bazénů má odlišné podmínky pro stavbu. U přelivového bazénu budete při jeho stavbě muset myslet na větší šíři výkopu a počítat s prostorem pro přelivovou mřížku. Stavba bazénu se odvíjí i od použitého materiálu a konstrukce. S jakými typy zapuštěných bazénů se u nás v republice nejčastěji setkáte a které se jeví jako nejvýhodnější?

 

 

Stavba bazénu svépomocí 

Můžete si vybrat mezi různými materiály i tvary bazénu. Výhodou je, že máte plnou kontrolu nad průběhem stavby. Nevýhodou, že musíte mít dostatek zkušeností, znalostí a nástrojů, abyste se vyhnuli chybám a komplikacím při stavbě.

 

Stavba bazénu ze ztraceného bednění

Jedná se o metodu, při které se staví bazén z betonových tvárnic, známých jako ztracené bednění. Tyto betonové tvárnice se staví podobně jako při stavbě garáže. Je potřeba pevná základová deska a pomocí betonového ztraceného bednění se tvaruje konstrukce zapuštěného bazénu. Betonové tvárnice se prolívají betonem. Aby voda v bazénu nebyla studená, často se stěny bazénu zateplují polystyrenovými deskami. I tak si majitelé těchto bazénů většinou instalují tepelná čerpadla, která vodu ohřívají. Bazén se poté buď natírá speciální bazénovou barvou, nebo se vypláští bazénovou fólií. Stále častěji zákazníci volí stavbu fóliového bazénu. Výhodou těchto bazénů je, že pokud se postaví kvalitně, tak vydrží několik desítek let. Nevýhodou je však vyšší cena spotřebovaného materiálu a cena za těžkou bazénovou fólii. U tohoto typu bazénu je doporučený odborný dozor.

 

Stavba betonového bazénu

Při této metodě se do připravené jámy pro bazén postaví bednění ze dřeva nebo kovu (známé jako šalování či šalunk), připraví se armování, které se následně zalije betonem. Po ztuhnutí betonu se šalovací desky odstraní a bazén se obloží keramickými obklady, mozaikou nebo se vybetonovaná konstrukce vypláští folií. Výhodou je vysoká odolnost a trvanlivost bazénu, nevýhodou je technologicky, časově i finančně náročná stavba, která vyžaduje odborníky a speciální techniku. U keramických obkladů musíte také počítat s nižší odolností proti mrazu.

 

Stavba bazénu z polystyrenových tvárnic 

Jedná se o podobnou metodu jako u stavby bazénu ze ztraceného bednění, avšak v tomto případě jsou pro stavbu použity speciální polystyrenové tvárnice na bazén. Do dutin tvárnic se vloží armování a zalije se betonem, který vytvoří pevnou konstrukci. Tento způsob stavby je velmi jednoduchý a rychlý. Zároveň není potřeba bazén nijak zateplovat. Bazén z polystyrenových tvárnic se nejčastěji vyvařuje těžkou bazénovou fólií. Oproti plastovým bazénům je u betonových bazénů vyšší pořizovací cena a stavba je časově náročnější.

 

Plastové bazény QBIG BENEFIT

Tyto bazény jsou z vnější strany opatřeny 25 cm silnou termokonstrukcí, která po vylití betonem slouží jako nosný a zároveň izolační prvek bazénu. Tímto je možné urychlit stavební práce. Mezi výhody bazénů QBIT BENEFIT patří ušetření času i nákladů za stavební práce a také tepelné izolační schopnosti bazénů.

 

 

Na co si dát pozor při stavbě bazénu?

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv z výše popsaných postupů stavby bazénů, je důležité myslet i na potíže, které mohou nastat:

 

Problémy s odvodněním základové desky: Při stavbě je třeba  hlídat vyspádování základové desky či celé konstrukce. Při nesprávném vyspádování hrozí hromadění spodní či dešťové vody, které může mít za následek zvednutí dna bazénu, technologické šachty či celého bazénu (v případě jeho vypuštění). Problém se řeší drenážní šachticí, do které je spuštěno čerpadlo, které má automatické spínání v případě zvednutí hladiny nad niveletu bazénu.

 

Problémy s betonáží: Beton je náchylný nejen na počasí, ale i správný poměr surovin a dobu zrání. Pokud nedodržíte tyto podmínky, může dojít k trhlinám, vzniku vzduchových bublin nebo oslabení konstrukce.

 

Armovací drážky: Pokud si stavíte bazén ze ztraceného bednění nebo z polystyrenových tvárnic, musíte zajistit správné umístění armovacích drátů nebo tyčí do dutin materiálů.

 

Vyboulení bazénu: Vyboulení stěn či dna bazénu se může objevit nejen při nepodařeném vypláštění těžkou fólií, ale i při nerovnostech betonového základu.

 

Elektrorozvody: Pokud si stavíte jakýkoli typ bazénu, je nutné instalovat bazénovou technologii, tedy vést elektrorozvody. Do těch se sami nikdy nepouštějte.

 

Stavební přípravu bazénu nepodceňujte, je to základ pro to, aby vám bazén mohl sloužit co nejdéle.