Skimmer vs. přeliv: Který typ bazénu bude pro vaši zahradu ten pravý?

 

Skimmer

Přemýšlíte, že si konečně pořídíte tolik vytoužený bazén? Tak už zbývá jen vybrat, jaký typ bude vyhovovat právě vašim tempům. Proti sobě stojí bezpečná volba skimmer vs. přeliv, který je zas nezaměnitelnou designovou vychytávkou. Který si vás získá?

Zapuštěné bazény vypadají v exteriéru skvěle a na rozdíl od nadzemních bazénů nenaruší vzhled zahrady, spíše naopak – dotvoří okolní prostředí klidnou vodní plochou. Při pořizování bazénu je momentálně na trhu na výběr ze dvou základních typů, kterými jsou skimmer a přeliv. Oba mají něco do sebe a liší se od sebe už na první pohled nejen svým vzhledem, ale i třeba cenovou náročností nebo způsobem filtrování vody. Který je který a jak si správně vybrat?

Skimmer: Spolehlivý držák

Skimmer je klasický zapuštěný bazén, který bude na vaší zahradě příjemně navazovat na okolní terén, nebo nad něj mírně vyčnívat. Hladina vody u něj sahá několik centimetrů pod okraj, čímž se významně liší od elegantnějšího přelivu.

Svůj název dostal díky způsobu odvádění vody odtékající právě díky skimmeru, který slouží hlavně k čištění bazénu. Hodit se ale může třeba i pro napojení bazénového vysavače. Čištění probíhá tak, že skimmer bazénovou vodu vtahuje do filtračního zařízení a čistou ji pak pomocí trysek vrátí zpátky.

Pokud řešíte volbu skimmer vs. přeliv, ve prospěch skimmeru možná nahne misku vah nižší pořizovací cena. Mezi jeho další výhody patří ale i stálost barev, a hlavně vysoká odolnost, která se promítá i do dlouhé životnosti bazénu.

Přeliv – budoucí klenot vaší zahrady

Přelivové bazény si možná vybavíte z wellness zařízení některého z luxusních hotelů, kde jste byli na dovolené. Představují totiž designový vrchol mezi bazény. Jejich zaoblený okraj nenuceně splývá s okolním prostředím a oku se tak nabízí harmonická podívaná tzv. napnuté hladiny. Voda totiž u přelivu sahá až po samotnou hranu bazénu.

Přelivový bazén

Jak tedy probíhá čištění? Hned za okrajem bazénu se nachází přelivový žlábek umístěný po celém jeho obvodu, který vylévanou vodu z bazénu filtruje a zařizuje tak i její snadnou cirkulaci. Žlábek ale při výstavbě zabere něco málo navíc, takže je potřeba na něj myslet už při výběru bazénu. Máte pro něj na zahradě dost místa?

Kromě nesporných designových výhod pro vás může být při váhání, zda zvolit skimmer vs. přeliv, stěžejní i dokonalejší čištění vody u přelivu, které usnadňuje pravidelnou údržbu. Špinavá voda na hladině je okamžitě odváděna díky umístění žlábku pryč a nezkazí tak žádný zážitek z plavání.

Skimmer vs. přeliv – když řešíte design

Je pro vás v první řadě důležitý vzhled nového bazénu? Chcete si sami vybrat barvu, tvar nebo provedení bazénového zastřešení, které vám koupací sezónu prodlouží? Pokud ze svého bazénu chcete udělat dominantu vaší zahrady, která přitáhne oči všech návštěv, nic vám nebrání si bazén přizpůsobit podle svých představ – a to v případě přelivu i skimmeru.

Toužíte po tom nejstylovějším řešení a nejčistší vodě, přeliv pro vás bude jasnou volbou. Chcete hezky zpracovaný bazén, který je bytelný, dlouho vám vydrží, a navíc ušetří nějakou tu korunu? Pak si pořiďte skimmer, který je bezpečnou investicí na dlouhá léta dopředu.