Několik opravdu pádných důvodů, proč nepodcenit zazimování bazénu

 

Proč je důležité zazimovat bazén?

Ještě před příchodem prvních chladných dnů je třeba posvítit si na bazén a dopřát mu speciální zazimovací údržbu. Pokud ho totiž nezazimujete správně – nebo vůbec – vystavujete se hrozbě poškození drahého příslušenství i bazénu samotného. Jaká jsou možná rizika?

Pokud se chcete příští sezónu koupat, je nutné venkovní bazén zazimovat. Ať už máte skimmer, přeliv nebo třeba nadzemní bazén, této každoroční aktivitě se zkrátka nevyhnete. Nejvhodnější dobou na zazimování je podzim, kdy je ještě čas i počasí důkladně se na mrazíky připravit. Co se může stát, když zazimování bazénu nezvládnete?

Díky zamrzlé vodě a expanzi ledu mohou prasknout třeba vinylové vložky konstrukce. Dalším důvodem proč zazimovat je fakt, že přes zimu se zastaví údržba i čištění vody. Přikrytý bazén se pak bez běžícího filtru stane výkonným inkubátorem řas, bakterií a jiných chemických zbytků – a to i několik měsíců po zakrytí.

Všechny tyto problémy se mohou stát finančně nákladnými, proto se vyplatí správnému zazimování bazénu věnovat čas, který si zaslouží, nebo si na něj v ideálním případě pozvat odborníka. Celý proces má totiž hned několik kroků, které není radno vynechat. Co když totiž…?

… Bazén na zimu nevyčistíte a neupravíte hodnoty vody?

I když budete na jaře vodu stejně vypouštět a chemicky ji ošetřovat nanovo, čištění vody při zazimování není zbytečné. V neošetřené vodě se totiž množí bakterie rychlostí blesku a dochází k jejímu postupnému zahnívání. Při přeskočení tohoto kroku si tak nepředstavujte jednoduchý start jarní sezóny, ale spíš nervy drásající proces čištění, který nebude brát konce.

Nechte svůj bazén nezazimovaný a na jaře budete litovat

… Nevypustíte veškerou vodu z trubek a komponentů?

Pokud přijde tuhá zima, voda v trubkách dozajista zamrzne. To, že se tak stalo, většinou zjistíte až při pokusu o znovu zprovoznění bazénu na jaře, kdy budete s hrůzou zjišťovat rozsah škod. I zbytková voda v komponentech může poničit ventily. Abyste se tomu vyhnuli, je nutné vysát potrubí vysavačem na vodu nebo třeba profouknout kompresorem.

… Nepropláchnete filtr?

Zima je dlouhá a nečistoty ponechané ve filtru mohou začít plesnivět.

… Neumístíte na hladinu zimní plováky?

Voda v bazénu se promění v led, ten se začne rozpínat a z vnitřní strany tlačit na stěny. Poškození tělesa bazénu je pak nasnadě. Díky umístění řetězce dilatačních plováků, které zabraňují tomu, aby voda zamrzla, se minimalizuje tlak ledu na bazénové stěny a snadno se tak vyhnete problémům.

… Nepřidáte zazimovací prostředek?

Voda vám sice v bazénu zmrzne tak či tak, ale nebude chráněna proti vzniku řas. Zazimovací přípravek vodu stabilizuje a ochrání před vznikem vaší soukromé zoologické zahrady završené vápenatými usazeninami na povrchu, které by vám na jaře radost určitě neudělaly.

Ještě nejste úplně přesvědčení, že se nevyplácí zazimování bazénu podcenit? Pak nezapomeňte, že bazénová záruka se nevztahuje na bazén, který byl roztrhnut nebo jinak poškozen mrazem v důsledku špatného odvodnění nebo proražení ostrým předmětem. Pokud tedy dojde k poškození vlivem podcenění přípravy, způsobené škody vás budou při jarní rekonstrukci stát mnohem víc než čas.