Jak důkladně vyčistit dno vašeho bazénu? Pomůže vysavač, síťka i kartáč

 

Jak vyčistit bazénové dno

Abyste ve svém bazénu měli křišťálově čistou vodou, je důležité používat vhodnou chemii, ale také pomocníky, kteří dokážou odstranit pevné nečistoty usazující se v bazénu. Co by ve vaší výbavě nemělo chybět?

Bazénový vysavač i síťka a kartáč vám pomohou s efektivním odstraněním nečistot. Síťku je vhodné používat na nečistoty plující nejen po povrchu, ale také usazující se na dně. Vysavač si hravě poradí s péčí o dno, ale i o stěny, případně schody bazénu. S kartáčem efektivně odstraníte špinavý povlak.

Čištění bazénového dna po zimě

Při odzimování bazénu je potřeba provést jeho generální úklid. Jen tak jej můžete účinně připravit na letní koupací sezónu. Tento krok vyžaduje mechanické čištění nejen dna, ale také stěn a využívá se při něm gelového čističe a kartáčů. Gelový čistič je potřeba nechat působit tak dlouho, jak je uvedeno v návodu a následně nečistoty odstranit pomocí kartáče.

Bazénové kartáče je možné připojit na teleskopickou tyč, takže se na dno pohodlně dostanete, aniž byste do vypuštěného bazénu museli sami vlézt. Výhodou je, pokud je kartáč opatřen kloubem. Pomocí něj totiž můžete kartáčem čistit i těžko dostupná místa v bazénu.

Péče o dno během koupací sezóny

Některé mechanické nečistoty, které plují na hladině, můžete vytáhnout síťkou nebo je nechat doplout až do bazénové filtrace, kde se zachytí. Těžší nepořádek se však do filtrace nedostane a klesne na dno. Vytáhnout jej můžete síťkou, ale lepšího účinku dosáhnete použitím bazénového vysavače. S bazénovým vysavačem dno vysajete rychle a podle typu i bez větší fyzické námahy.

Typy bazénových vysavačů

Na trhu se můžete setkat se třemi typy bazénových vysavačů, které se od sebe liší pořizovací cenou i způsobem úklidu.

  1. Ruční mechanické vysavače – patří mezi nejlevnější a jsou ideální pro menší bazény. Jedná se o nasávací hlavu s kartáči, která se pomocí hadice napojí na filtrační okruh a obsluhuje se pomocí teleskopické tyče. Při vysávání je nutná fyzická aktivita uživatele.
  2. Poloautomatické vysavače – ušetří vám spoustu práce, protože se po bazénu pohybují samostatně. Pro svůj chod využívají výkon pískové filtrace. Pomocí podtlaku se přisají ke dnu bazénu, po kterém se nesystematicky pohybují. Některé typy vysavačů jsou určeny pouze pro čištění dna, jiné pro čištění stěn, ale existují i modely, které se postarají o dno, stěny i schody.
  3. Automatické vysavače – hodí se především pro čištění velkých bazénů. Není nutné k nim připojovat žádnou hadici. Stačí jen vybrat čisticí program a o nic jiného se nestarat. Vysavač si dokáže sám zmapovat prostor a podle toho zvolit nejlepší cyklus čištění. Nespornou výhodou výrobků je vlastní filtrační koš na sběr nečistot.

Síťky a kartáče

Jestliže se na dně a na stěnách vytvoří nevzhledný povlak, budete muset pro čištění využít bazénové kartáče. Liší se od sebe velikostí, ale také provedením. Užší kartáče se hodí pro čištění stěn a špatně dostupných míst, široké využijete na hrubé nečistoty na dně bazénu. Kulatý se nejlépe hodí na čištění rohů. Pomocí těchto výrobků odstraníte nejen běžné znečištění, ale také usazující se vodní kámen nebo nežádoucí řasy.

Bazénové trysky

Síťky využijete při odstraňování mechanických nečistot z vody bazénu. Kromě toho jsou ideálními pomocníky při lovení hraček, které se potopily ke dnu nebo plavou na hladině. Síťky se podle konstrukce rozlišují na ty, které slouží pro sběr mechanických nečistot na hladině, a na ty, kterými se nečistoty sbírají ze dna. Stejně jako kartáče i síťky je možné napojit na teleskopické tyče.

Pokud budete svůj bazén pravidelně čistit, odrazí se to nejen na kvalitě vody, ale také na časové náročnosti. Každý týden vám péče o pravidelně udržovaný bazén zabere jen 15 minut. A to není mnoho, že?

Už víte, čím si letos vylepšíte svůj bazén? Ať už se rozhodnete pro protiproud nebo osvětlení, věřte, že koupání ve vašem bazénu dostane zcela nový rozměr.