Jak funguje bazénový vysavač a proč ho vybírat s ohledem na velikost bazénu

 

Jak funguje bazénový vysavač

I když se průběžně staráte o kvalitu bazénové vody, je nutné pravidelně čistit dno i stěny bazénu vysavačem, který si poradí s nánosy mikroorganismů a dalších nečistot. Kromě manuálních modelů si můžete vybrat i chytrý automatický bazénový vysavač, který se při čištění obejde bez vaší pomoci a bazén vyčistí dokonale.

Zapomeňte na kartáč a přenechejte péči o dno a stěny bazénu moderním vysavačům, které se o něj postarají daleko rychleji a důkladněji. Nejlepší modely bezvadně vyčistí dokonce schody i rohy bazénu a další špatně přístupná místa.

Co nezvládne filtrace, dočistí bazénový vysavač

Nečistoty, které plavou na vodní hladině, dokáže ve většině případů zachytit bazénová filtrace. Kamínky, písek a další těžší nečistoty však často klesnou na dno bazénu, kde už si s nimi filtrační systém neporadí. Přibližně jednou za dva týdny je proto nutné vyčistit tyto nánosy bazénovým vysavačem, který účinně odstraní i případné usazeniny řas a dalších mikroorganismů.

Ruční bazénové vysavače: Levné řešení pro nejmenší bazény

Pokud vám nevadí obětovat trochu času a energie, můžete čistit bazénové dno a stěny manuálně s použitím ručního bazénového vysavače na teleskopické tyči. Vysavač stačí napojit na bazénový filtrační systém, který zachytí odsáté nečistoty, a pak už jen postupně posunovat čistící hlavou po celé ploše dna i stěn bazénu.

Hlavní výhodou ručních bazénových vysavačů je jejich nízká pořizovací cena. Protože je však manuální vysávání časově náročné, je vhodným řešením pouze pro malé bazény.

Poloautomatický vysavač je zlatou střední cestou k čistému bazénu

Ve srovnání s ručními modely je údržba bazénu pomocí poloautomatického vysavače nejen pohodlnější, ale i efektivnější. I poloautomatický vysavač je nutné napojit na sací trysku filtrace nebo skimmer, po dně bazénu se však již přístroj pohybuje sám. Dražší modely si poradí nejen s rovným dnem, ale vysají i stěny a schody.

Automatický bazénový vysavač v akci

Protože se však vysavač pohybuje zcela náhodně, dokáže vyčistit pouze přibližně 80 procent povrchu bazénu, přičemž účinnost vysávání závisí na tvaru bazénu a výkonu bazénové filtrace. Zbývající nečistoty pak musíte odstranit manuálně pomocí ručního bazénového vysavače, což může být v případě velkých bazénů časově náročné.

Na automatický bazénový vysavač se můžete stoprocentně spolehnout

Moderní robotické vysavače jsou vybaveny vlastním pohonem, čerpadlem a filtračním sáčkem či košem na nečistoty, takže fungují zcela nezávisle na bazénové filtraci. Díky inteligentnímu řídicímu systému se automatický bazénový vysavač spolehlivě vyhne všem překážkám a nezávisle na tvaru bazénu dokonale vyčistí nejen jeho dno, ale i stěny a veškeré další povrchy. Při práci dokáže dokonce vyhodnotit stav povrchu bazénu pomocí senzorů a následně mu přizpůsobit režim čištění.

Dražší modely můžete pohodlně ovládat pomocí dálkového ovládání nebo mobilní aplikace. Kromě volby programu vysavače je tak vaší jedinou prací vyčištění sběrných filtrů po každém použití.

Vysavač vybírejte především podle velikosti bazénu

Při čištění malého bazénu si pravděpodobně vystačíte s poloautomatickým či ještě levnějším ručním bazénovým vysavačem. Pokud je však váš bazén prostornější, určitě nebudete litovat investice do robotického vysavače, který vám ušetří spoustu času i starostí.