Jak správně pečovat o bazén? Jeho údržbou vás provedeme krok za krokem

 

Jak se starat o bazén

Těšíte se na parné letní dny, které strávíte u svého bazénu? Abyste si odpočinek náležitě vychutnali, je potřeba bazén na léto správně připravit a také během sezóny mu věnovat správnou péči. Na co všechno je potřeba dávat pozor?

Pokud jste bazén správně zazimovali, nebudete muset bojovat s vodním kamenem a špínou. Při údržbě budete muset provést dva základní úkony: mechanické očištění vany a úpravu vody. Jak postupovat?

Zprovoznění bazénu po zimě

Než se pustíte do doplňování vody, odstraňte pomocí vhodného přípravku nečistoty ze stěn a dna bazénu. Špína se nejlépe odstraňuje houbičkou nebo kartáčem. Po odstranění hrubých nečistot se vrhněte na zapojení bazénové filtrace. Jestliže je v pískové filtraci písek starší než dva roky, proveďte jeho výměnu. Jinak jej postačí pouze propláchnout.

Dopuštění vody

Po dopuštění vody sáhněte po přípravcích, které vám pomohou se správným nastavením hodnoty pH vody. Pokud se pH nepohybuje v rozmezí 6,8 až 7,6, účinnost dalších prostředků se snižuje a voda se rychleji kazí. Hodnotu pH zjistíte pomocí vhodného testeru. Pro dosažení optimální hodnoty následně použijte přípravek, který pH zvýší nebo sníží.

Pravidelná péče o bazénovou vodu

Během koupací sezóny je potřeba neustále kontrolovat stav pH, tvrdost vody a obecně stav vody, ve které by se neměly vyskytovat řasy, a voda by neměla být zabarvená.

Úprava pH

pH vody je potřeba pravidelně sledovat i během sezóny, ideálně 1× týdně. Pokud však teploty šplhají k tropickým hodnotám nebo zpozorujte výskyt nečistot, interval kontroly zkraťte. Při odchylkách použijte vhodný přípravek pro srovnání zásaditosti nebo kyselosti.

Na stav pH má vliv alkalita vody. Pokud má bazénová voda přípustnou hladinu alkality, dokáže voda přirozeně hladinu pH vyrovnávat. Hodnota alkality by se měla pohybovat v rozmezí 80–120 ppm a měří se pomocí proužkového testeru. Pro vyrovnání hladiny se používají přípravky, které v názvu mají plus a minus.

Tvrdost vody

Tvrdost vody se upravuje a zjišťuje ještě před tím, než přistoupíte k samotné dezinfekci vody. Pro zjištění hodnot se používá kapkový tester. Hodnota tvrdosti by neměla přesáhnout 18 °N. Pokud je hodnota překročena, je potřeba ji srovnat pomocí vhodného prostředku. Tvrdost vody se doporučuje kontrolovat zejména tehdy, dopouštíte-li do bazénu větší množství vody. V případě, že bazén napouštíte přírodní vodou, a nikoliv vodou z řádu, použijte preparát pro vázání iontů kovu, které by jinak mohly způsobit nežádoucí zabarvení vody.

Stav vody

Aby byla voda stále v dobré kondici, je důležitý stav filtrace, který byste měli kontrolovat každých 14 dní. Pro dezinfekci vody využijte pomocníky s obsahem chloru. Jeho hladinu však musíte pravidelně kontrolovat, optimální hodnota se pohybuje v rozmezí 0,3-0,6 mg/l. Pro úpravu se nejčastěji používají tablety, které se dokážou postarat o chlór, řasy, zákal, pH i průzračnou vodu.

Údržba bazénu

Při zakalení vody je vhodné použít vločkovač, který nečistoty shlukne do kompaktních celků, jež snadno vysajete například bazénovým vysavačem. V případě, že se v bazénu začnou tvořit řasy a voda začne zapáchat, je nejdříve nutné zjistit příčinu (stav pH, chlóru a další), a až poté přistoupit k jejímu odstranění. Se špinavou vodou vám pomohou speciální přípravky na odstranění řas, multitablety nebo projasňovače.

Po aplikaci těchto přípravků je důležité vodu dobře promíchat, poté vypnout filtraci, nechat usadit shluky nečistoty a následně odsát. Následným krokem bude dopuštění vody do bazénu a kontrola průchodnosti předřadných košíčků čerpadla a skimmeru.

Pokud se o svůj bazén budete starat pravidelně, zabere vám týdenní péče jen několik málo minut, a to za to stojí. Co myslíte?