Jak zazimovat bazén? Návod na nutnou podzimní údržbu v několika krocích

 

Zazimování bazénu: postup krok po kroku

Koupací sezónu má váš bazén dávno za sebou a je čas připravit se na zimu? Aby na jaře vše proběhlo hladce a mohli jste si zas užívat bezstarostné dovádění ve vodě, je zazimování bazénu ještě před příchodem mrazíků nutností. Jak na to?

Zazimování bazénu se skládá z mechanického i chemického čištění vody, aplikace zazimovacího přípravku, odvodnění všech komponentů, jejich demontáže a konečného zakrytí plachtou. Než se ale dostanete do cílové rovinky, čeká vás několik obtížnějších kroků. Proto by zazimování bazénu měl provádět vyškolený technik. Máte přece jen odvahu pustit se do něj sami?

S údržbou bazénu na zimu začněte, když teplota vody klesne pod 10 °C. Ať už máte bazén z jakéhokoliv materiálu, přeliv, nebo skimmer, základ zazimování zůstává stejný.

1. Vyluxujte si

Celý proces začíná odstraněním nečistot sítem z hladiny a následným důkladným vyluxováním bazénového dna i stěn.

2. Čištění vody

Základem pro čistotu vody je její pH upravené na odpovídající hodnoty. Vodu byste také měli zbavit všech nežádoucích bakterií, abyste předešli vzniku kalů a řas.

3. Upuštění bazénové vody

Tlak masy zamrzlé vody může poškodit bazénové komponenty, a tak je nutné upustit vodu v bazénu alespoň 10 cm pod okraj skimmeru a trysky. Napadlo vás vypustit ji z bazénu úplně? Úplnou absencí vody riskujete nezvratné poškození bazénové konstrukce vlivem jejího promrznutí. <

4. Zpětný proplach

Při upouštění vody využijte funkce proplachu, kterou disponuje každý filtr. Proplach je jednou z poloh šesticestného ventilu na filtrační nádobě. Nechte jej puštěný ideálně po delší dobu. Správné odvodnění poznáte podle na první pohled čisté vypouštěné vody.

5. Aplikace zazimovacího prostředku

Ač by se tak mohlo zdát, zazimovací chemie nerovná se nemrznoucí směs. Dobře ale poslouží ke stabilizaci vody v průběhu zimy tím, že předejde přemnožení řas a vápenatých usazenin na povrchu bazénu. Takto ošetřená voda by měla alespoň chvíli protékat celým filtračním systémem.

Chceme zazimování bazénu

6. Odvodnění!

O vodu v bazénu už jste se postarali? Tak teď přichází ta složitější část: musíte zajistit, aby v žádných vnitřních součástech bazénu a příslušenství nezůstala voda. To znamená odvodnění všech zařízení a rozvodů uložených v místech, kde se voda může přes zimu proměnit v led a nadělat nepěknou paseku. Odvodnění tak potřebuje například filtrační nádoba i okruh, čerpadla, topení… zkrátka všude, kde se ve vašem bazénu v sezóně voda zdržuje. Aby se přes zimu nedopatřením nedostala do filtračního okruhu, je nutné zašroubovat zátkami trysky a skimmer.

Pozor! I ve vypuštěném potrubí se může zdržovat voda. Ujistěte se, že se nikdy nedrží ani kapka a použijte na trubky vodní vysavač či kompresor.

7. Nechte plováky plout

Zamrzlá voda může napáchat nemalé škody i na stěnách bazénu. Aby vám voda v bazénu nezamrzla souvisle, použijte dilatační plováky, které se na sebe napojí tak, že spolu na hladině vytvoří řetěz.

Je skoro hotovo! Zbývá vypnout přívod proudu včetně jističe do polohy vypnuto.

8. Zimní zakrytí

Chladná sezóna trvá i 6 měsíců. Umíte si představit to množství nečistot, které bude na váš bazén po takovou dobu působit? Abyste jej ubránili, nakonec zazimovacího procesu jej přikryjte zimní plachtou. Oproti letnímu zakrytí bazénu je bytelnější a odolá všem nástrahám záludných mrazíků. Plachtu položte na hladinu volně, a to i přes okraje bazénu.

Zdá se vám zazimování bazénu jako příliš složitá anabáze? Netroufáte si na něj sami? Připravte se na zimní sezónu s jistotou, že vše proběhne, jak má! Pozvěte si našeho Albixon technika, který vyřeší vše za vás a pusťte starosti se zazimováním bazénu pro letošek z hlavy.