5 tipů, jak snadno a efektivně ochránit bazén před prudkými mrazy

 

zazimovaný bazén

Každý bazén představuje bez ohledu na jeho rozměry a vybavení pro svého majitele investici. A každá investice si zaslouží svou pozornost a péči. Pokud nevíte, jak bazén ochránit v době, kdy na něj útočí účinky nejsilnějších mrazů, přečtěte si následujících několik praktických rad. Mohou vám ušetřit starosti i peníze a zároveň zpříjemnit start nové koupací sezóny.

Bazén už v místních končinách dávno nepředstavuje nedostupný luxus. Česká republika dokonce patří k premiantům v počtu bazénů na jednoho obyvatele. Našinci si relax na zahradě oblíbili už dávno a koupání tuto oblibu jen prohloubilo. Protože se ale bohužel naše země nenachází na samém jihu kontinentu, jsou na pořadu dne i starosti o správnou péči v zimě.

Nevěřte zaručeným radám, které váš bazén mohou poškodit

V první řadě je třeba zbořit některé mýty, které by mohly bezvadnou funkci vašeho bazénu spíše ohrozit, než pomoci jeho údržbě. Jednou z takových pověr je i tvrzení, že díky mírným zimám panujícím ve střední Evropě postačuje zajistit během zimy trvalý běh čerpadla. Tím by prý měl být zajištěn neustálý oběh vody a v důsledku toho i zamezeno jejímu zamrznutí.

Moc hezká myšlenka, která ale samozřejmě přestává fungovat, jakmile se teploty podívají výrazněji pod bod mrazu. A to v české zimě není zas až tak neobvyklá věc. Nejen, že zamrzá hladina, která pak nedovoluje udržet plynulou cirkulaci, ale ztuhne i voda v potrubí a armaturách, které nejsou uloženy v nezámrzné hloubce.

Jak správně chránit bazén a jeho technologii před mrazem

Aby byla jistota, že ani ty nesilnější tuzemské mrazy nezpůsobí škody, je třeba následovat několik na sebe navazujících kroků:

  • V rámci obvyklého zazimování bazénu vyčistěte a ošetřete vodu tak, aby bylo v rovnováze její Ph i obsah chloru. Použít můžete i rychle reagující šokové přípravky.

  • Snižte výšku hladiny pod úroveň skimmeru. To zajistí, že bude možné vypustit všechnu zbytkovou vodu z potrubí a samotného skimmeru. Vytlačte také veškerou vodu z potrubí, trysek, čerpadel a všeho dalšího zařízení a příslušenství, které je v zimě vystavené vnějším podmínkám. Použít můžete kompresor, který dokonalé vypuštění usnadní a urychlí. Poté ucpěte všechny otvory trysek a potrubí, aby do nich nemohla vnikat během zimy voda ani studený vlhký vzduch.

  • Do bazénové vody přidejte speciální zazimovací směs, která během zimy zabrání tvorbě řas a vápenatých usazenin. Určitě se vyhněte babským radám a nepoužívejte jakékoli k tomu neschválené přípravky a směsi. Nevratně byste kontaminovali všechnu vodu v bazénu a mohlo by dojít i k trvalému poškození stěn bazénu.

  • Do skimmeru a případně i do samotného bazénu umístěte k tomu určené plováky. Ty mají schopnost pojmou tlak, který vytváří zmrzlá voda, tím ulehčují stěnám bazénu a zabraňují jejich poškození.

  • Instalujte zakrytí hladiny bazénu. Použít je možné folii podloženou v prostoru nad hladinou trubkami nebo trámky kvůli případnému sněhu a dešťové vodě, která se na ní v průběhu zimy nahromadí. Jednodušší použití nabízí speciální hladinová folie určená přímo pro zakrytí bazénů. Pokud jste pořídili posuvné zakrytí bazénu, je vaše práce o to lehčí. Jedním tahem zavřít a máte hotovo!

Pár desítek minut na podzim = ušetřené tisíce na jaře

Jako vždy i zde platí, že co člověk ošidí na začátku, projeví se na konci nejméně dvakrát. Každá drobnost, kterou údržba zanedbá, může v opravdové zimě vést k nákladným a především zbytečným škodám. Když ale dodržíte několik výše uvedených zásad, bude bazén na jaře opět tím skvělým společníkem celé rodině. Ani silný mráz ho pak neohrozí a koupání si budete zase všichni užívat bez omezení.