Údržba zastřešení bazénu – na co nezapomenout

Poradíme vám, jak se správně starat o bazénové zastřešení, aby vypadalo stále jako skvěle a bezchybně fungovalo řadu let. A stejně jako u čištění bazénu, je i v tomto případě pravidelnost klíčem k úspěchu.

 

Zastřešení bazénu

 

 

Součástí čištění bazénu je i údržba zastřešení. Na co byste neměli zapomenout?

 

Zastřešení bazénu má mnoho benefitů. Mezi ty hlavní patří prodloužení koupací sezóny a zvýšení bezpečnosti osob i zvířecích mazlíčků před pádem do vody. Bazénové zastřešení šetří prostředky na provoz a vytápění bazénu i čas spojený s jeho údržbou, protože zamezuje mechanickému znečištění z okolního prostředí.

Poradíme vám, jak se správně starat o bazénové zastřešení, aby vypadalo stále jako skvěle a bezchybně fungovalo řadu let. A stejně jako u čištění bazénu, je i v tomto případě pravidelnost klíčem k úspěchu.

 

 

Začněte vyčištěním kolejnic

 

Pokud jste majitelem zastřešení bazénu bez kolejnic, můžete rovnou přistoupit k dalšímu kroku. U posuvného zastřešení bazénu ale nejdříve odstraňte nečistoty z pojezdových kolejí. Pomocí jemného smetáku či vysavače je zbavte mechanických nečistot, jako jsou kamínky, listí, písek či větvičky.

 

Následně kolejnice opláchněte proudem vlažné tlakové vody tak, abyste je omyli od prachu a pylu. Proud vody přitom vždy směrujte směrem od bazénu, aby se špinavá voda nemísila s vodou určenou na koupání.

 

Údržba bazénového zastřešení

 

Hlavním čisticím prostředkem při pravidelné údržbě zastřešení bazénů je voda. Jemným proudem snadno odstraníte z hliníkových profilů a průhledných polykarbonátových výplní prach, zbytky listí, bláta, písku, pylu či stopy po dešťových kapkách.

 

Jak postupovat při čištění

 

  1. Údržbu vnějšího pláště bazénového zastřešení provádějte ve chvíli, kdy nebude rozpálené od slunce. Ideální počasí pro jeho čistění je „pod mrakem“.

  2. Pokud jsou výplně pouze lehce znečištěné, použijte proud – nejlépe vlažné – vody a nečistoty spláchněte.
  3. Je-li znečištění silnější, použijte novou měkkou čistou houbičku vždy řádně namočenou ve vodě s  přídavkem několika kapek neutrálního čističe nebo mýdlového roztoku. Houbička musí být čistá, protože i malé množství prachu může způsobit poškrábání zastřešení. Po očištění všechny plochy opláchněte čistou vodou, nejlépe bez obsahu minerálů, po jejímž zaschnutí nedochází k tvorbě skvrn.

  4. Mechanických nečistot zbavené a omyté zastřešení nechte přirozeně oschnout na vzduchu.

 

 

Na co si dát pozor

 

Následující doporučení platí pro všechny části zastřešení – jak pro hliníkové profily, plochy z polykarbonátu či organického skla, tak i pro prvky z nerezu.

 

  • Při čištění zastřešení v žádném případě nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, kartáče, ostré předměty či gumové stěrky, vyhněte se čištění pomocí hadříku. Hrozí nenávratné poškrábání krytiny zastřešení!

 

  • Nikdy nepoužívejte na čištění benzín, aceton či benzol.

 

 

Zastřešení bazénu

 

 

Co byste měli udělat jednou za sezónu

 

 

Na začátku koupací sezóny zkontrolujte těsnění zastřešení vašeho bazénu. Pokud není poškozené, omyjte ho v rámci generálního úklidu bazénu a zastřešení. V případě, že některé jeho části poškozené či silně opotřebené jsou, vyměňte je za nové. Pokud si na výměnu těsnění netroufáte, využijte profesionální servis bazénu od ALBIXONU.

 

Po zimně nezapomeňte také na promazání zámků u vašeho zastřešení. Doporučujeme použít nestékavé mazivo – například WD 40 Specialist. Dle návodu uvedeného na příslušném výrobku ho dostaňte v potřebném množství do zámkové štěrbiny. Mějte po ruce připravený hadřík, kterým ihned po aplikaci maziva otřete okolí zámku a případné přebytky. Pokud jsou součástí zastřešení bazénu i klasické dveře, promažte jim v případě potřeby panty.

 

Pravidelná péče o zastřešení nezabere moc času, prodlouží jeho životnost a zajistí bezpečné a bezproblémové fungování. Pokud se péči o zastřešení či bazén nechcete věnovat sami, můžete se spolehnout na náš servisní tým, který se vše postará.