Zásady koupání v bazénu pro budoucí maminky i jejich miminka

 

V horkém létě není nic lepšího, než se ponořit do chladivé, osvěžující vody domácího bazénu. Koupat by se chtěli zkrátka všichni, budoucí ani novopečené maminky nevyjímaje.

Koupání dětí v bazénu

Pokud i vy čekáte v nejbližších dnech nový přírůstek do rodiny, jistě si v souvislosti s koupáním v domácím bazénu kladete spoustu otázek: je koupání v bazénu v těhotenství bezpečné? A do kolikátého měsíce? Kdy je bezpečné vzít miminko do bazénu s sebou? A na co si dát zvlášť pozor? Na tyto i další otázky v našem článku odpovíme.

Koupání 2v1

Vezměme to tedy popořadě a podívejme se nejdříve na koupání v těhotenství.

Koupání se v těhotenství

Jestliže se budeme bavit pouze o domácím bazénu, který má správně ošetřenou vodu, pak se koupání budoucích maminek dokonce doporučuje. Vlažná voda vás příjemně ochladí a navíc skvěle ulevíte zádovým svalům, pro které těhotenství představuje velkou zátěž. Plavání nezatěžuje vaše klouby a pocit odlehčení, který pobyt v bazénu nabízí, je zvláště ve třetím trimestru téměř k nezaplacení. Zvýšenou pozornost by měly budoucí maminky věnovat úpravě bazénové vody, konkrétně chlórování je lepší se vyhnout, především v pokročilém stádiu těhotenství. Přednost dejte raději slané úpravě bazénové vody, případně si v lékárně opatřete těhotenské koupací tampóny, které zabrání vzniku nežádoucích mykóz.

Miminko a zahradní bazén

Pokud sami milujete vodu, pravděpodobně s ní budete chtít co nejdříve seznámit i vaše dítě. Ovšem pozor, nic se nemá přehánět a někdy je lepší nic neuspěchat. Názory na to, od kdy je bezpečné brát dítě do bazénu, se dost rozcházejí. Do vody obecně můžete miminko vzít od chvíle, kdy se mu zahojí pupík – ale to platí spíše pro domácí vaničku než pro domácí bazén. Do veřejného bazénu byste měli počkat alespoň jeden rok od narození.

Umějí miminka opravdu plavat?

Možná jste viděli v televizi nebo na fotografiích roztomilá potápějící se miminka na kurzech plavání. Tady je potřeba říci, že miminka neplavou v pravém smyslu slova. Jedná se o reflex zadržení dechu, který ale okolo třetího měsíce věku dítěte přirozeně mizí.

Kvalita vody vhodná pro děti

Dalo by se říci, že čím je dítě mladší, tím přísnější hygienické nároky se vztahují na vodu, ve které se může koupat. Miminka do pěti měsíců by neměla chodit do vody, která je jakkoli chemicky ošetřená. Také teplota bazénové vody by se pro takto malé děti měla pohybovat přibližně okolo 32°C. Děti starší 5 měsíců už by s vámi mohli eventuelně i do chlorovaného zahradního bazénu, pokud ovšem nemají sklon k podráždění pokožky.

Na závěr snad jen dodejme, abyste nikdy nenechávali dítě u bazénu samotné, především pokud už umí samo lézt. Přejeme vám mnoho krásných zážitků ze společného rodinného koupání!