Proč zvolit plastový bazén? Zjistěte jeho výhody ve srovnání s ostatními materiály

Při výběru bazénu se setkáte s rozmanitostí materiálů, z nichž každý má své jedinečné charakteristiky. V dnešní době, kdy se mnozí z nás snaží najít ideální rovnováhu mezi cenou, kvalitou a estetikou, se právě plastové bazény jeví jako ideální volba. Je tomu skutečně tak?

 

Proč zvolit plastový bazén

 

Nicméně, abyste skutečně zjistili, zda by plastový bazén mohl být tou správnou volbou právě pro vaši zahradu, je důležité porovnat ho s ostatními materiály, jako jsou nerezové, laminátové a fóliové bazény.

 

Faktory ovlivňující výběr bazénu

Výběr materiálu pro bazén by měl být založen na vašich prioritách týkajících se ceny, trvanlivosti, údržby, estetiky, vašich potřeb a instalace. Jaké dnes máte možnosti?

 

Fóliové bazény

 

Betonové bazény, vypláštěné speciální těžkou fólií, představují na trhu bazénů segment, který oslovuje zákazníky svou dlouhou životností i možností přizpůsobit tvar a barvu bazénu.


Vyšší pořizovací cena stavební přípravy se může zdát jako nevýhoda, avšak možnost výběru velikosti a jakéhokoliv tvaru bazénu podle vlastních představ, plus originálního designu, přináší výjimečnou hodnotu pro ty, kteří hledají něco jedinečného. Široká škála barev a vzorů fólií umožňuje zákazníkům přizpůsobit vzhled bazénu přesně podle svého gusta.

 

Hlavní plusy a mínusy

 

+ Fólie se snadno přizpůsobí jakémukoli tvaru a velikosti – jediná varianta bazénů s neomezenou variabilitou tvarů.
+ Jedna z nejekonomičtějších možností s rychlou instalací.
+ Fólie lze relativně snadno vyměnit v případě poškození či zastarání.
- Největším mínusem fólie je náchylnost k poškození ostrými předměty a UV zářením, je třeba pečlivě vybírat odolné fólie od osvědčených výrobců.
- Vzhled může na někoho působit méně esteticky příjemně než pevné materiály, opět platí to, že pro perfektní výsledek je třeba pečlivě zvolit kvalitní materiál, výrobce a dodavatele.
 

Nerezové bazény

 

Nerezový bazén je synonymem pro moderní design a luxus. Vyniká odolností vůči počasí, chemickému poškození a UV záření. Na druhou stranu je v případě použití slané vody nutné počítat s náročnější údržbou, jinak hrozí riziko koroze. 

 

Hlavní plusy a mínusy

 

+ Jsou extrémně odolné a mají velmi dlouhou životnost.
+ Nabízejí moderní a luxusní vzhled.
+ Vysoce odolné vůči počasí a UV záření.
- Patří mezi nejdražší varianty na trhu (proto se s nimi nejčastěji setkáte v komerčních objektech).
- V teplých dnech je nerez velmi horký na dotek a může negativně ovlivnit teplotu vody v bazénu.
- Nižší odolnost vůči korozi.
 

Laminátové bazény

 

Laminátové bazény jsou oblíbené pro svou nižší cenu i nenáročnou údržbu. Jsou vyrobeny ze silných vláken a pryskyřice. Nabízejí střední odolnost vůči UV i klimatickým vlivům a nižší izolační schopnosti (ve srovnání s bazény QBIG BENEFIT). 

Nevýhodou zapuštěných laminátových bazénů jsou vyšší nároky na odbornost při výrobě i instalaci bazénu. Tím se zvyšuje riziko výrobních vad, které mohou vést ke vzniku osmózy. Jednolitý skelet nelze přizpůsobit individuálním představám. To se týká například umístění trysek, světel a dalšího vybavení. Také jsou náchylné k mechanickému poškození gelové vrstvy, kterou je pak nutné opravit.

 

Hlavní plusy a mínusy

 

+ Skelet bez spojů a svařovaných hran.
+ Nabízí atraktivní povrchové úpravy.
- Některé prvky nelze přizpůsobit na míru. Jsou definovány z výroby.
- Vyžadují náročnější odbornou výrobu, jinak hrozí  osmózy a vzniku puchýřů.
- Náchylnost k mechanickému poškození (poškrábání apod.) 
 

Plastové bazény do země

 

V současné době, kdy se mnoho lidí snaží najít ekonomicky efektivní způsoby, jak zpříjemnit svůj domov a zahradu, se plastové bazény jeví jako nejatraktivnější volba pyšnící se širokou paletou tvarů a velikostí. Díky moderním a odolným materiálům se plastové bazény staly populární volbou pro ty, kteří hledají ideální kombinaci ceny, životnosti a estetiky.


Jedním z klíčových aspektů, které činí plastové bazény do země tak žádanými, je jejich vysoká odolnost vůči mechanickému poškození. Zdravotní nezávadnost, mrazuvzdornost a barevná stálost jsou dalšími významnými vlastnostmi, které přispívají k jejich oblíbenosti.


Jejich instalace je jednodušší a rychlejší, což snižuje počáteční investici. Dávno neplatí, že bazén z plastu postrádá potřebnou estetiku. Moderní technologie a designové inovace významně zlepšily vizuál plastových bazénů a umožňující jim ve vzhledu a odolnosti konkurovat svým dražším protějškům.

 

Hlavní plusy a mínusy

 

+ Patří mezi cenově dostupné varianty.
+ Plast, jakožto hladký materiál, umožňuje jednoduché čištění a údržbu.
+ Kvalitní plastové bazény jsou odolné vůči poškrábání a mechanickému poškození.
+ Plastové bazény lze tvarově do určité míry přizpůsobit přání zákazníka. Umožňuje flexibilní umístění příslušenství, jako jsou světla, trysky apod.
- I přes vysokou odolnost mohou být více citlivé na UV záření, je vhodné bazén doplnit o zastřešení, které má v sobě UV ochranu. Kromě toho má celou řadu dalších benefitů.

 

Při rozhodování je důležité vzít v úvahu osobní preference a specifické potřeby. Pokud hledáte cenově dostupnou variantu, která se pyšní velmi dlouhou životností a snadnou údržbou, je plastový bazén ideální volbou.