3 situace, kdy byste si měli pořídit skimmerový bazén namísto přelivového

 

Proč si vybrat skimmerový bazén

Rozhodujete se mezi designovým přelivovým bazénem a klasickým modelem se skimmerem? Pokud vám nejde o luxusní vzhled, ale spíše o ušetření finančních nákladů a místa na své zahradě, je pro vás levnější a technologicky jednodušší skimmerový bazén tou pravou volbou.

Při rozhodování mezi skimmerovým a přelivovým bazénem jde o více než o pouhý výběr systému pro udržování čistoty vody. V úvahu totiž musíte vzít hned několik dalších faktorů, jako je velikost vašeho pozemku i plánovaného bazénu či váš rozpočet.

Jak funguje skimmerový a přelivový systém čištění vody?

Skimmer je jednoduché zařízení zabudované poblíž horního okraje stěny bazénu. Dokáže efektivně nasávat vodu do filtračního systému, odkud se pak čistá voda vrací recirkulačními tryskami zpět do bazénu. V případě přelivových bazénů se voda do filtračního systému dostane přes obvodový žlábek chráněný krycí mřížkou a po vyčištění se taktéž vrací do bazénu pomocí trysek. V jakém případě byste si tedy měli raději pořídit bazén se skimmerem namísto s horním přelivem?

1. Důležitým kritériem je pro vás pořizovací cena

Výstavba skimmerového bazénu i instalace potřebného technologického příslušenství je jednodušší a levnější než v případě bazénu s horním přelivem. Pokud chcete ještě více ušetřit na počátečních nákladech, pořiďte si skimmerový bazén v rámci cenově výhodného setu spolu se zastřešením, kompletně vybavenou technologickou šachtou a dalším příslušenstvím podle vlastního výběru.

2. Nechcete hladinu vody až po okraj

V případě skimmerového bazénu může vodní hladina dosahovat k úrovni skimmeru, což bývá 10-15 centimetrů pod bazénovou hranou. Pokud nechcete, aby hladina splývala s okrajem, je skimmerový bazén přesně pro vás.

3. Nemáte příliš místa na zahradě

Jestliže jste při výstavbě bazénu limitováni menší velikostí svého pozemku, oceníte nižší prostorovou náročnost skimmerového modelu. Na rozdíl od přelivového bazénu kolem něj totiž nepotřebujete volný prostor pro vybudování žlábku a jednodušší technologické zázemí skimmerového bazénu nezabírá tolik místa. Na malé zahradě oceníte i možnost posezení v bezprostřední blízkosti bazénu nebo na jeho okraji, aniž by vás nepříjemně tlačila ochranná mřížka přelivového žlábku.

A co údržba skimmerového bazénu?

U skimmerového bazénu je nutné čas od času důkladně umýt čáru z nečistot, která se vytváří na úrovni vodní hladiny. V každém případě si však péči o skimmerový i přelivový bazén výrazně usnadníte tím, že své domácí koupaliště zastřešíte – třeba v rámci bazénového setu – a zamezíte tak zbytečnému padání nečistot do vody či přelivové mřížky.