Co potřebujete vědět o chloraci (šokové chloraci) bazénu?

 

Chlorace – šoková chlorace bazénu

Sluníčko začíná hezky hřát a denní teploty se pomalu šplhají nahoru. A vás možná napadlo, že začnete připravovat svůj plastový bazén na letní sezónu. První krok představuje vyčištění bazénu, napuštění vody a následné měření pH. Jestliže zjistíte, že hodnota pH vody se pohybuje mimo optimální hodnoty (ideální pH = od 6,6 do 7,4) je potřeba sáhnout po bazénové chemii, která to rychle napraví.

 

Co je šoková chlorace a proč je pro váš bazén důležitá?

Další krok spočívá v chlorování vody, aby se odstranily všechny bakteriální a řasové složky. Díky tomu si zajistíte zdravotně nezávadnou vodu. Nezapomeňte, že šoko-vou chloraci je dobré zopakovat i při zvýšené zátěži bazénu – především v létě při častém koupání, po bouřkách nebo v období velmi vysokých venkovních teplot.

Jak na šok chlorem? Ověřené tipy, jak postupovat

Oblíbeným přípravkem na chlorování vody je chlorový granulát, který seženete jak v hobby prodejnách, tak ve specializovaných obchodech pro bazény a bazénovou techniku. Chlorový granulát obsahuje asi 55 % aktivního chloru, což je dostatečně velké množství na to, aby dokázal vymýtit všechny druhy nečistot. Na chlorování bazénu vystačí při běžném užití pouze 70 až 100 g na 10 m3, takže jedno balení granulátu (například 1 kg nebo 3 kg) vám vydrží poměrně dlouho.

To, co na přípravku oceníte, bude nepochybně jeho snadná aplikace. Granulát stačí rozpustit v oddělené nádobě a pořádně promíchat. V opačném případě (při nedostatečném promíchání) by na dně bazénu mohly vzniknout bílé skvrny. Následně máte na výběr dvě možnosti: buď roztok sami rozlijete podél okrajů bazénu, nebo ho aplikujete skrze skimmer či pískovou filtraci. Konkrétní návod, jak postupovat, i detaily ohledně dávkování najdete přímo na balení. Před aplikací nezapomeňte změřit koncentraci chloru pomocí testeru, abyste věděli, kolik přípravku je třeba pro dosažení požadovaného výsledku použít.

Za jak dlouho po aplikaci chloru můžete jít plavat?

I když se připraveného bazénu nemůžete dočkat, po šokové chloraci musíte počkat, až se účinné látky úplně vstřebají. Po cca 24 hodinách můžete aplikovat vločkovač, který všechny nečistoty srazí a umožní filtraci, aby je jednoduše odsála. Koncentraci chloru následně změřte pomocí testeru – optimální hodnota by se měla pohybovat v rozmezí od 0,3 do 0,6 mg/l. Jakmile dosáhnete této hodnoty, je čas obléct plavky a vzhůru do bazénu.

Kvalitu vody nikdy nepodceňujte. Správnou údržbou se vyhnete zápachu i zdravotním problémům

Pokud se chcete koupat v průzračně čisté a hygienicky nezávadné vodě, bez pravidelné kontroly kvality vody se neobejdete. Jak už víte, hlavní pozornost si zaslouží především hladina pH. Nízké i vysoké pH může negativně ovlivnit kvalitu vody a tím její zdravotní nezávadnost. Uvidíte, že pečlivá péče o váš bazén se vám vrátí zpátky v podobě vynikající kvality vody a skvělého zážitku z koupání.