Propojte terasu s bazénem ve skvělou funkční i relax zónu. Jaká terasa se nejlépe hodí k bazénu?

Představte si terasu, která je nejen prodloužením vašeho domova, ale i elegantním můstkem k osvěžující oáze bazénu. Vytvoření synergického propojení mezi terasou a bazénem může proměnit vaši zahradu v luxusní místo pro relax, sport i odpočinek.

 

propojení terasy s bazénem

 

Jak udělat terasu kolem bazénu, aby byla skvělá a funkční? Při návrhu takového prostoru je klíčové zvolit správné materiály a koncept, který splní jak technické, tak estetické potřeby.

 

Terasa u bazénu musí být víc než jen hezká

 

Když uvažujete o terase k bazénu, je třeba brát v úvahu několik aspektů. Terasa by měla být navržena tak, aby reflektovala styl vašeho domu a zároveň se přizpůsobila krajinným prvkům zahrady včetně bazénu. Navíc je důležité zajistit, aby povrch terasy byl protiskluzový, odolný, snadno se udržoval a měl dlouhou životnost.

 

8 faktorů, které při realizaci terasy u bazénu nepodceňte

 

Při výběru materiálu na terasu u bazénu je důležité vzít v úvahu několik faktorů, aby terasa dlouhodobě vyhovovala vašim potřebám a zůstala bezpečná a esteticky příjemná. Zde jsou některé aspekty, na které byste neměli zapomenout:

 

  1. Odolnost proti vodě a vlhkosti: Terasa bude pravděpodobně vystavena stříkající vodě a vysoké vlhkosti, takže je důležité zvolit materiál, který je odolný proti hnilobě a plísním.
  2. Bezpečnost: Bezpečnost by měla být hlavní prioritou, protože mokrá terasa může být kluzká. Zvažte materiál s protiskluzovým povrchem nebo texturou, který zvýší bezpečnost při chůzi naboso. Při chůzi naboso je také třeba ohlídat, aby nevznikalo nebezpečí zadření třísky, nebo dokonce zaražení hřebíku či šroubu do dohy.
  3. Teplotní odolnost: Materiál by měl být schopný odolat teplotním výkyvům a přímému slunečnímu záření bez deformace nebo ztráty barvy.
  4. Snadná údržba: Vyberte materiál, který je snadno udržovatelný a nevyžaduje časté opravy nebo speciální údržbu, aby zůstal v dobrém stavu. V současnosti existují i systémy uchycení terasových prken, u kterých případné opravy provede snadno, aniž byste museli rozebírat celou terasu.
  5. Estetika: Materiál by měl ladit s okolním prostředím a architektonickým stylem domu a zahrady. Barva a textura by měly odpovídat vašim estetickým preferencím a celkovému designu. Rovněž tvar terasy by měl ladit jednak s tvarem bazénu, jednak s estetikou okolí. Ideální volbou jsou přírodní odstíny, které se jednak dají snadno se zahradou sladit a jednak se neokoukají.
  6. Cena: Rozpočet je také důležitým faktorem. Zvažte celkové náklady na pořízení a instalaci materiálu, ale také dlouhodobé náklady na údržbu a potenciální opravy.
  7. Odolnost proti chemikáliím: Vzhledem k tomu, že u bazénu se často používají různé chemikálie na úpravu vody, je důležité zvolit materiál, který není citlivý na tyto chemikálie a neztrácí kvalitu ani vzhled.
  8. Velikost: Zvažte, jak moc bude terasa kopírovat obvod bazénu. Zda k němu bude přiléhat jen z části, z poloviny, nebo ho bude velkoryse obklopovat celý. Zvolené řešení by mělo umožnit sestavit terasu přesně podle vašich představ.
  9. Udržitelnost: V dnešní době už můžete materiál vybírat i s ohledem na to, jak a z jakých zdrojů se terasa vyrábí. Výrobci již často využívají materiály z udržitelných certifikovaných zdrojů, nebo při výrobě využívají obnovitelné zdroje energie.

 

Výběr materiálu na terasu u bazénu

 

Výběr terasy kolem bazénu je klíčovým rozhodnutím, které ovlivní nejen vzhled vaší terasy, ale i její dlouhodobou udržitelnost a funkčnost. Mezi nejpoužívanější materiály patří dřevo a kompozitní materiály. V menší míře pak dlažba a kámen.

 

Dřevo

 

Tradičním materiálem na terasy, a to i ty u bazénů, je dřevo. Má přirozený přírodní vzhled a je teplé na dotek. Ale! Musíte se o něj starat. Aby si zachovalo hezký vzhled, je třeba ho každoročně opatřit vhodným a kvalitním nátěrem, měnit poškozené části a hlídat hladkost povrchu. Jaké vybrat dřevo kolem bazénu?


Tropické tvrdé dřevo je oblíbené díky své odolnosti vůči vlhkosti, plísním a hmyzu. Obsahuje přirozené oleje, které je chrání a zároveň poskytují elegantní vzhled. Nevýhodou je jeho vyšší cena a vysoká ekologická stopa.


Alternativou jsou podlahová prkna z modřínu, která ideálně prošla tepelnou úpravou zajišťující delší životnost. Palubky z měkkého dřeva mají velmi omezenou životnost a i přes pravidelnou péči během pár let ztratí hezký vzhled.


Bambusové terasy (čistě technicky není bambus dřevina, v rámci porovnání jsme si ale dovolili i bylinu zařadit pod tuto kategorii) mohou být vhodnou alternativou. Jedná se většinou o ekologický produkt, který skvěle vypadá a je odolný. Prkna z lisovaného bambusového vlákna vám vydrží několik desítek let, pokud jim dopřejete pravidelnou péči v podobě pravidelného ošetření olejem.

 

Dřevoplast


V posledních letech se stávají extrémně populárními terasová prkna vyrobená z WPC (Wood-Plastic Composite), což je kompozitní materiál skládající se z dřeva a plastu. Tato prkna představují inovativní řešení, které dokonale spojuje estetické kvality dřeva s praktickými přednostmi plastu.


WPC terasová prkna jsou ceněna pro svůj autentický vzhled, který je na první pohled nerozpoznatelný od přírodního dřeva, a zároveň nabízejí výjimečnou odolnost proti vnějším vlivům, dlouhou životnost a jsou prakticky bezúdržbová. Tato kombinace vlastností činí z WPC terasových prken ideální volbu pro moderní venkovní prostory, které vyžadují minimální údržbu a zároveň poskytují estetický a funkční prvek.
 

Dlažba a kámen


Terasa u bazénu z betonové či keramické dlažby či vybudovaná z přírodního kamene (břidlice, žula) přináší řadu výhod. Mezi hlavní přednosti patří dlouhá životnost, snadná údržba a vysoká odolnost proti povětrnostním vlivům a opotřebení. Kromě toho kámen nabízí esteticky příjemný vzhled, který dokáže elegantně doplnit okolní krajinu a architekturu. Dlažba zase nabízí mnoho barevných variant.


Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu i několik nevýhod. Dlažba i kámen mohou být v horkých letních dnech velmi teplé na dotek a v zimních měsících nebo při dešti naopak kluzké. Některé levnější druhy pak nemusejí mít dostatečnou ochranu proti mrazu a v zimě mohou působením mrazu praskat nebo se drolit. Počáteční náklady na kvalitní kamennou nebo dlážděnou terasu jsou výrazně vyšší (a časově náročnější) ve srovnání s palubkovými terasami, jejichž aplikace je výrazně levnější a navíc rychlá a snadná.

 

ALBIXON tip: Terasové zastřešení bazénu


Pojízdná terasa nad bazénem je jedním z nejmodernějších a a stále populárnějším řešením, které vám na zahradě ušetří prostor a umožní využít její plochu na maximum. Tento promyšlený design umožňuje terasu posouvat podle potřeby a podle toho, zda chcete využívat bazén, nebo potřebujete více prostoru na terase.


Posuvné terasy nad bazénem mohou být navrženy tak, aby se harmonicky sloučily s okolním prostředím a zároveň poskytly vysoký stupeň bezpečnosti, když bazén není používán.

 


Jak proměnit terasu u bazénu ve skutečnou oázu klidu a zábavy


Terasa by měla poskytovat dostatečný prostor pro odpočinek, opalování i sociální interakce. Při plánování je důležité zvážit umístění slunce během dne i individuální požadavky na stín.


Při propojení terasy s bazénem byste měli dbát na detaily, jako jsou osvětlení, zeleň a doplňky. Integrované osvětlení může terasu proměnit v magický prostor i po setmění, zatímco vhodně zvolené rostliny a stromy mohou poskytnout přirozený stín a soukromí. Dekorace pak přidávají na pohodlí a estetice celého prostoru, kde bude radost trávit každou volnou chvíli.