Na místo pro bazén myslete při stavbě domu včas. Ušetříte peníze i svoje nervy a nemovitost zhodnotíte ještě před jejím dokončením

Počítat s bazénem už v projektu na stavbu domu se vyplatí. Nejenže relax ve vodě v úplném soukromí ocení po náročném dni každý člen rodiny, ale pořídit si bazén dodatečně bývá výrazně složitější a dražší.

 

stavba bazénu

 

Česká republika je bazénovou velmocí. Vlastním koupáním je vybavena třetina zahrad u rodinných domů, chat a chalup. Více bazénů na jednoho obyvatele mají už jen ve Španělsku a Francii. Zatímco v přímořských zemích s ohledem na teplé klima často myslí na bazény už při navrhování stavby, Češi si bazény obvykle nechávají na pozemek umístit až později. A zbytečně na tom tratí čas, nervy i peníze.

 

Přestože se zapuštěný bazén na zahradu vyplatí zakoupit i dodatečně – domy s bazénem mají podle průzkumu realitního serveru immowelt.de v průměru o 13 % vyšší hodnotu než obdobné nemovitosti bez něj – myslet na místo pro bazén už při plánování stavby dává smysl z mnoha jiných důvodů. 

 

 

Jedním z nich je vhodná plocha pro bazén. Nejde přitom jen o dostatek volného prostoru a celkové rozvržení staveb na pozemku. Klíčový je také terén. „Pokud se bazén dodatečně umisťuje například do svažité části zahrady, protože jinam na pozemek by se už nevešel, vyjdou zemní práce dráž, než kdyby na plochu pro koupání majitel myslel už při přípravě projektu,“ popisuje Daniel Bareš, marketingový manažer předního českého výrobce a dodavatele bazénů ALBIXON. Podle Bareše navíc nemusí jít jen o bazén samotný, z hlediska prostoru může hrát roli rovněž to, zda si majitel přeje zastřešení, jakou úpravu okolí bazénu zvolí či jak bude k bazénu bude přivádět vodu. Terénní úpravy se navíc dají v rámci stavby domu zahrnout do hypotéky, což přináší dostupnější financování. Vzpomenout si na bazén později zkrátka často znamená, že si zákazník buď připlatí, nebo bude muset dělat kompromisy.

 

Využít techniku na maximum 

 

Až desítky tisíc korun lze díky včasnému plánování bazénu ušetřit také při stavbě nemovitosti. „Když už se na pozemku tak jako tak nachází pronajatá technika včetně personálu, přímo se nabízí její využití a udělat bazén na staveništi. Objednávat si za pár měsíců či let znovu bagr či jeřáb znamená nejen zbytečné náklady navíc, ale těžká technika může navíc poničit celou architekturu zahrady jako je již zakořeněný trávník a dokončené příjezdové cesty,“ vysvětluje stavař František Štochl.

 

Další synergie se nabízejí rovněž v oblasti materiálů. Na stavbě je vždy potřeba beton, štěrk i další nezbytné stavebniny. Využít je rovnou i pro přípravu bazénu znamená ušetřit díky spojení ostatních prací a nemuset je později objednávat a dopravovat na místo v malém objemu znovu. „Často se zapomíná také na výkopovou zeminu. Platí se nejen za její odvoz, ale také za uložení. Při výkopu bazénu se může zemina efektivněji odvozit, popřípadě využít na srovnání pozemku a tím ušetřit za případný odvoz a uložení vykopané zeminy,“ popisuje další výhodu Štochl.

 

Žádné starosti navíc

 

Jiný důvod, proč řešit bazén hned, je především psychologický. Lidé chtějí po dokončení domu, jehož výstavbu nebo koupi intenzivně řešili několik let, konečně v klidu bydlet. „Často se setkáváme s případy, že nemovitosti se prodávají i relativně krátce po jejich dostavbě. Nabídkovou cenu poté ovlivňuje zejména lokalita, dispozice a velikost pozemku, ale také vybavení domu a pozemku. V takových případech je existence bazénu jednoznačně velkým plusem a obrovským lákadlem pro případné kupující. Drtivá většina klientů chce okamžitě bydlet, proto poptává nemovitost, která je již dokončená, bez nutnosti dalších investic a s tím spojených možných problémů,“ říká majitel realitní kanceláře EVOLUCE reality, Mgr. Petr Čížek.

 

Roli samozřejmě hraje také estetika a funkčnost celého řešení. Kdo bazén zahrne už do původního projektu stavby, může ho s architektem či projektantem navrhnout včetně zastřešení tak, aby ladil s celkovým pojetím zahrady a odpovídal tomu, jak budou majitelé nemovitost a její okolí využívat.

 

Při plánování a výstavbě nového rodinného domu či rozsáhlé rekonstrukci starší nemovitosti se zkrátka vyplatí přemýšlet nad rámec samotné budovy. Komplexní pojetí včetně včasného řešení venkovního domova přináší jak finanční úsporu, tak vyšší komfort po nastěhování. Dům se navíc zhodnotí ještě před dokončením. „Na to, že při přípravách stavby či rekonstrukce nepředstavuje naplánování bazénu, bazénového zastřešení, bioklimatické pergoly či dalších součástí venkovního domova prakticky žádnou zátěž navíc, je výsledek opravdu hodnotný. Po dokončení může jít o ekvivalent až stovek tisíc korun navíc,“ uzavírá Daniel Bareš.