Jak probíhá koupě bazénu? U koho a kdy je nejlepší ho objednat?

Rozhodli jste se, že už si konečně pořídíte bazén. Ale kdy je ten nejlepší čas? A jak dlouho od to celé trvá? Všechno vám ukážeme v dnešním článku. Po jeho přečtení budete vědět, kdy máte začít plánovat koupi bazénu a za jak dlouho se budete koupat ve vlastním.

Co je to nejdůležitější, když si vybíráte kvalitní zapuštěný bazén? Klíčem k úspěchu je všechno řešit včas. Pokud vás ke koupi přesvědčí až situace, kdy letní vedra nepolevují ani na konci srpna, tak si vysněný bazén pořádně užijete až napřesrok. A to je škoda, ne? Pojďme se podívat, jak proces koupě bazénu vypadá a kolik zabere času.

Chci kvalitní zapuštěný bazén

Rozhodnete se, že chcete zapuštěný bazén. Začnete hledat na internetu a seznámíte se s nabídkou nejrůznějších výrobců, což zabere cca 2 dny. Ty, kteří vás zaujmou, oslovíte s poptávkou. Kvalitní výrobce by se měl ozvat do několika málo pracovních dní. Kvalita odezvy je prvním filtrem – od firmy, která na poptávky reaguje opožděně či stroze, nečekejte rychlost nebo vstřícnost ani při dodání bazénu. Řekněme, že všechno klaplo a po několika dnech skutečně máte v ruce několik nabídek. Před tím, než některou z nich vyřadíte, doporučujeme jednotlivé dodavatele navštívit osobně. Proč?

Provedení nabídky bazénu se mezi jednotlivými výrobci značně liší. Někteří do ní zahrnou naprosto vše a cena, kterou dostanete v prvotní nabídce, je konečná. Jiní naopak lákají na nízkou cenu, která se následně "náhodou" navýší o doplňkové položky. Toto vše zjistíte při osobní návštěvě. Dalším důvodem pro návštěvu pobočky je, že osobně vám prodejce vše vysvětlí a doporučí ten nejlepší bazén a jeho vybavení právě pro vás. V neposlední řadě je dobré si prohlédnout showroom jednotlivých firem – kvalitní dodavatel vám vše předvede a umožní si v bazénech zaplavat. Svůj budoucí bazén si tak zažijete doslova na vlastní kůži.

Podepisujeme objednávku

Pokud jste byli rychlí, tak zhruba po týdnu máte všechny návštěvy výrobců bazénů za sebou, vykoupali jste se v jejich bazénech a v ruce držíte finální nabídky na svůj vysněný bazén. V této fázi je dobré si od jednotlivých firem zjistit, co bude následovat po podpisu smlouvy. Zde narazíte na obrovské rozdíly v kvalitě služeb. Někteří vás procesem provedou od A do Z, s jinými to bude spíše dobrodružství. Dejte na svůj instinkt a smlouvu podepište tam, kde budete mít pocit, že výsledek bude odpovídat vašim představám.

V okamžiku podpisu smlouvy víte, kdy vám výrobce bazén dodá. Tato doba závisí na několika faktorech – velikosti a typu bazénu, vytíženosti dodavatele, nezřídka i na atypických požadavcích zákazníka. Ale pro nejběžnější typy bazénů se jedná o cca 4 týdny. K tomu připočtěme dalších 14 dní na finální dokončení bazénu. Když to všechno sečteme, v případě, že nám štěstí přálo, máme zprovozněný bazén na zahradě za 2 měsíce od chvíle, kdy jsme se pro něj rozhodli. Tím se budeme řídit při plánování, kdy je nejlepší bazén pořídit.

Kdy je nejlepší objednat?

Jako nejvýhodnější se jeví bazén objednat na jaře, dejme tomu do konce května. Tak máte jistotu, že si ho po několik letních měsíců užijete ještě letos. Samozřejmě záleží na počasí. Ale v bazénu se zastřešením a tepelným čerpadlem se i bez otužování příjemně vykoupete až do konce října. Takže doporučení zní: rozhodněte se do konce května!

Pokud byste objednání do konce května nestihli, nezoufejte. Nikdy není pozdě. Oblíbeným postupem je koupě bazénu po sezóně. Bazén si tak objednáváte například v září či říjnu na příští rok. Výhodou je, že již letos získáváte model příštího roku. Dále budete mít na všechno více času – rozmyslíte, kam přesně bazén na pozemku umístit. K tomu dokonale naplánujete, jak přesně bude okolí vašeho budoucího bazénu vypadat. K bazénu doporučujeme pořídit si také zastřešení a tepelné čerpadlo. Při dodání bazénu zkraje jara tak před sebou budete mít více než půlroční koupání na vlastní zahradě. A to za stojí za to!