10 tipů, jak opticky zvětšit okolí bazénu: Vsaďte na iluze a ošalte zrak!

Včasné pořízení bazénu

I když máte k dispozici menší prostor, může v něm váš bazén dokonale vyniknout. Jak přizpůsobit celé okolí bazénu, aby působilo větší, než ve skutečnosti je?

Taky už dlouho sníte o průzračně modré vodě a okamžitém osvěžení, kdykoliv dostanete chuť si zaplavat? Důležité je hlavně všechno si správně načasovat. Pořízení bazénu trvá v průměru 8-12 týdnů, stihnout se dá ale i dřív. Na cestu za nekonečnými tempy se vyplatí vybavit se kromě plavek i dostatečným časovým předstihem na výstavbu.

Celý trik je v pečlivém plánování a zařazení prvků, které zajistí, že i malý pozemek bude působit prostorným dojmem.

1. Členění je vše

Rozdělení pozemku na několik funkčních celků mu jen prospěje. Vytvořte v rohu zahrady třeba grilovací koutek, použijte fontánu na oddělení místa, kde si hrají děti, nebo vytvořte venkovní jídelnu odčleněnou od zbytku plochy nízkou zídkou pokrytou bylinkami. Čím víc unikátních míst vytvoříte, tím prostornější se váš pozemek bude zdát.

2. Přemýšlejte jinak

Když si většina lidí navrhuje zařízení venkovních prostor, jejich nákresy jsou buď čtvercového či obdélníkového tvaru a obsahují samé rovné čáry. Pokud ale chcete, aby váš prostor vypadal větší, přemýšlejte diagonálně. Pokud například položíte dlažbu v diagonálním místo vertikálním směru, opticky celou plochu na zemi prodloužíte.

3. Vezměte to oklikou

Vytvořte iluzi hloubky a instalujte chodníčky, které povedou kolem dvorku místo toho, aby vedly přímo do místa určení. Ještě lépe je nasměrujte až k nejvzdálenějšímu bodu pozemku nebo úmyslně vytvořte zatáčku. Tenhle trik vede oči k tomu, aby uvěřily, že je místo dál, než doopravdy je.

4. Vybudujte grandiózní vchod

Dřevěný oblouk pokrytý zelení, pergola či živý plot zajistí, že se váš malý prostor bude jevit větší. Protože se může klidně jednat už o vstup na samotný pozemek, ujistěte se, že všem hned po příchodu vyrazí dech.

5. Používejte barvy a materiály chytře

Dalším trikem, jak ošálit smysly, je použití světlých barev u vchodu, což způsobí, že zbytek prostoru ustoupí do pozadí. Pokud tedy máte například u vchodu treláž s popínavou rostlinou, dostaňte z ní ještě více a natřete ji světlou veselou barvou.

Včasné pořízení bazénu

Na různých částech pozemku se také snažte používat stále stejné materiály, které jej na pohled sjednotí a opticky zvětší.

6. Rozmáchněte se do více úrovní

Většina zahrádek je navržena v úrovni očí, což se hodí při plánování bazénu a jídelního prostoru. Pokud ale vnesete do terénu více úrovní, například pomocí několika schůdků či uměle vytvořené vyvýšené terásky nebo malým záhonkem, celý dojem se dramaticky změní.

7. Vyberte bod zájmu

Každá zahrada má jeden ústřední bod, který táhne pozornost. Pokud vám jde o vytvoření prostornějšího dojmu, umístěte tento bod co nejvíce dozadu. Vznikne tak optická iluze většího prostoru, protože oči se budou muset trochu nacestovat.

8. Vybavte se zrcadly

Zrcadla jsou skvělou možností, jak dodat nejen do interiérů další iluzi prostoru. Měla by být hlavně v místech, kde budou odrážet světlo a umocňovat tak pocit rozlehlosti plochy.

9. Hlavu vzhůru!

Vybudujte vysoké ploty či zídky, využijte bambusové oddělovače jednotlivých zón nebo si pořiďte efektní vysokou sochu. K bazénu můžete také přidat vysoký vodopád. Když se hosté budou muset občas kouknout nahoru, budou mít pocit, že je prostor větší.

10. Vsaďte na jednu kartu

Pokuste se vytvořit dojem, že dům pokračuje až na zahradu. Pokud je váš domov zařízen například v provensálském stylu, pokuste se udržet stejný tón díky dekoracím i venku. Pokud se zahrada bude podobat interiéru, bude vypadat jako jeho prodloužená část a zapůsobí prostorněji.

Tipů, jak oči opticky ošálit není málo. Nemusíte ale uvést do praxe hned všechny. I jedna či dvě změny mohou způsobit efektní rozdíl a okolí bazénu se bude jevit větší než kdy dřív.

Jak je vidět, výstavba bazénu je celkem individuální proces. Nezáleží jen na vaší činorodosti, ale i na časových kapacitách dodavatele a dalších osob, se kterými přijdete během procesu do kontaktu. I když se 2-3 měsíce na řešení bazénu mohou zdát jako dlouhá doba, je to nic v porovnání s roky zábavy a relaxu, které vám nový bazén přinese. Skočte do toho po hlavě právě teď!