Jak dlouho trvá stavba bazénu? V zimě objednáte a na jaře už plavete ve svém

 

Včasné pořízení bazénu

Zima je nejlepším obdobím pro výběr a objednání bazénu. V tomto období se nabízí nejvíc produktů, ale i termínů. Proč je důležité zajistit si obojí? Jak náročná bude vaše výstavba bazénu a co je třeba zařídit?

Taky už dlouho sníte o průzračně modré vodě a okamžitém osvěžení, kdykoliv dostanete chuť si zaplavat? Důležité je hlavně všechno si správně načasovat. Pořízení bazénu trvá v průměru 8-12 týdnů, stihnout se dá ale i dřív. Na cestu za nekonečnými tempy se vyplatí vybavit se kromě plavek i dostatečným časovým předstihem na výstavbu.

První krok: umět si vybrat

Na začátku je důležité, jaký typ bazénu, velikost a tvar si vyberete, protože od toho se bude vše odvíjet. Na tuto proceduru si vyhraďte 1-4 týdny. Možná máte už konkrétní představu, jak by měl váš nový bazén vypadat. Pokud ne, nejlepší bude sejít se s designérem nebo zástupcem vybrané společnosti a poradit se, jaká varianta bude nejlepší právě pro vás.

Díky včasné iniciativě si můžete vybírat ze všech dostupných modelů – i těch, které zrovna nejsou skladem, nebo si nechat navrhnout bazén přímo na míru. Při nákupu těsně před startem sezóny už se pravděpodobně budete muset smířit s kompromisem.

Povolení nepotřebujete – většinou

Výstavba bazénu obnáší stavební úpravy, a tak je někdy nutné zažádat o povolení. To může zabrat zhruba 2-6 týdnů. Termín pro obdržení stavebního povolení se může výrazně lišit, proto je lepší počítat s rezervou. Pokud však pořizujete bazén menší než 40 m² a plánujete jej postavit alespoň 2 metry od hranice svého pozemku, povolení potřebovat ani nebudete.

Stavební úpravy – další firma do hry

Než si necháte bazén doručit, je nutné mít zajištěnou stavební přípravu zahrnující zaměření, betonáž či případné zastřešení bazénu. To v praxi znamená sehnat si stavební společnost, předat jí informace o rozměrech a domluvit se na přípravné fázi, kdy proběhnou výkopové práce, i na dokončovacích pracích zahrnující povrchové úpravy po instalaci bazénu.

Výstavba bazénu

 

Reálné stavební úpravy jdou celkem rychle a do 1 týdne by mělo být hotovo. Vyhloubit terén pro základy bazénu většinou zabere jen 1 nebo 2 dny. Někdy se ale mohou vyskytnout komplikace, například v podobě překážející kanalizace.

Instalace a montáž

Váš dodavatel bazénu může konečně vybraný model dodat a postarat se o montáž. Vy si musíte jen předem zajistit volný termín, a to ideálně už při podpisu smlouvy.

Ladění k dokonalosti

Nakonec možná budete chtít přidat ještě nějaké speciální efekty v podobě zajímavého osvětlení, které vytvoří příjemnou atmosféru, vodopádových trysek a jiných vychytávek. Nechte si na to zhruba 1-2 týdny, podle toho, co všechno jste si naplánovali.

Čas jsou peníze aneb bazénové sety

Pokud chcete celý proces urychlit, zvolte při výběru bazénu rovnou bazénový set, se kterým získáte bazén, zastřešení i veškeré příslušenství cenově výhodně v jednom balíčku a se zárukou rychlého dodání.

Není v zimě brzo?

Právě naopak. Nejenže si můžete užít výběr v klidu, ale pojistíte si také na 100 %, že se budete moci koupat hned s prvními teplejšími dny. A když se náhodou všechno stihne dřív, zvolíte-li doplňky jako je tepelné čerpadlo nebo si necháte bazén zastřešit, můžete do vody skočit klidně už na jaře.

Hotový bazén

Jak je vidět, výstavba bazénu je celkem individuální proces. Nezáleží jen na vaší činorodosti, ale i na časových kapacitách dodavatele a dalších osob, se kterými přijdete během procesu do kontaktu. I když se 2-3 měsíce na řešení bazénu mohou zdát jako dlouhá doba, je to nic v porovnání s roky zábavy a relaxu, které vám nový bazén přinese. Skočte do toho po hlavě právě teď!