Eliminace rizik při provozu bazénu

 

Bazén nám přináší mnoho radosti, ale také povinností. Při výběru a stavbě bazénu zohledňujeme spoustu faktorů a jedním z nich, který je spíše opomíjený, je faktor bezpečnosti. Přitom právě bezpečnost hraje velkou roli při vodních radovánkách. Zásadní otázka, která by nás měla zajímat je, zda je náš bazén bezpečný pro nás i naše okolí. Na co si tedy dát pozor a proč?

„Bazény představují pro děti takřka neomezený přísun zábavy.“

Bezpečnost bazénu jen nutné řešit

Když se řekne bezpečnost venkovních bazénů, většinu lidí napadne především riziko spočívající v hrozbě utonutí některého z uživatelů bazénu. Rizik je ale ve spojitosti s bazény mnohem více. Problémem jsou například hrající si děti, ale také zvířata, která se mohou dostat do blízkosti bazénu a spadnout do něj, ať už je napuštěný nebo ne.

V sezóně, kdy je bazén napuštěn, obsahuje nemalé množství vody. Její případný únik může v některých případech způsobit škodu srovnatelnou s malou povodní. Problémem a rizikem může být také blízkost bazénu k některým jiným zařízením a stavbám na zahradách a v okolí domů (např. garáže, kůlny, strojovny, apod.). Venkovní bazén se může velmi snadno stát pastí, aniž bychom si to uvědomovali. Co tedy můžeme udělat proto, aby se tak nestalo? V první řadě přemýšlet dopředu.

„Díky zastřešení bazénu lze snížit riziko nehody.“

Zastřešení bazénu umožňuje snížit riziko nehody

U bazénu bychom neměli nechávat děti ani na chvíli o samotě. Je třeba eliminovat všechny situace, které by mohly mít za následek nehodu. Děti by do bazénu neměli chodit s respiračními nemocemi, horečkou, kožním onemocněním nebo otevřenými rankami, kterými se mohou dostat do těla škodlivé mikroorganismy, obsažené ve vodě.

„Věnujte pozornost i správnému povrchu okolo bazénu.“

Neklouzavý povrch v okolí bazénu

Kolem bazénu by také měly být takové povrchy, které zabraňují uklouznutí. Důležité je zabránit nechtěnému pádu osob do bazénu. Ohrazení a zajištění před pádem do vody nebo do vypuštěného bazénu by mělo být samozřejmostí. Často vidíme bazény, které jsou zcela zapuštěné do terénu a nikde kolem není ohrádka, ani bezpečnostní zábradlí. Přehlédnout bazén v přítmí není vůbec problém. Bazén je nebezpečím hlavně pro děti a domácí mazlíčky. Proto by měl být vždy vybaven alespoň ochrannou fólií nebo lamelovým překrytím hladiny (pokud nemáme k dispozici mobilní přístřešek nebo bazénové zastřešení). Součástí bazénu by měly být také schůdky pro bezpečný vstup i vystupování a držáky pro výstup.