Aqua fitness: Zábavný a efektivní způsob, jak zůstat v kondici

 

Hledáte cvičení, které vás bude opravdu bavit, a navíc díky němu zůstanete fit a zformujete si postavu? Zacvičte si několikrát týdně aqua fitness v pohodlí vašeho bazénu a poznejte na vlastní kůži, že je sportování ve vodě nejen šetrné k vašim kloubům, ale i mimořádně efektivní.

Aqua fitness vás dostane do kondice

Aqua fitness neboli cvičení ve vodě si získává stále větší oblibu u profesionálních sportovců i u lidí všech věkových kategorií, kteří si rádi občas zacvičí pro radost. Zatímco senioři, těhotné ženy a osoby se zdravotním omezením oceňují především jeho šetrnost ke kloubům a svalům, výkonnostní sportovci si intenzivním cvičením proti odporu vody snadno zvýší svoji kondici a efektivně posílí všechny svalové skupiny.

Vyberete si aqua aerobik nebo raději aqua jógu?

Aqua fitness je nejenom vhodným doplňkem plaveckých aktivit či tréninku na souši, ale také výborným samostatným cvičením. Ve vodě si můžete protahovat i posilovat svaly, efektivně formovat postavu, zacvičit si aerobik nebo třeba jógu a na závěr si dopřát zaslouženou relaxaci.

Proč je aqua fitness tolik oblíbené a účinné? Jeho kouzlo spočívá především v tom, že je efekt každého cviku při sportování v bazénu daleko větší než na souši, protože se neustále pohybujete proti odporu vody, který je přibližně dvanáctkrát vyšší než odpor vzduchu. Odpor vodního prostředí navíc působí povzbudivě na váš krevní oběh a má tak příznivý účinek na krevní tlak i zdraví vašeho srdce.

Další výhodou bazénového cvičení je neustálá masáž svalů prouděním vody, která výrazně napomáhá při formování problémových partií i v boji s celulitidou. Aqua fitness si navíc pohodlně zacvičíte i během horkých letních dnů, kdy vás voda v bazénu příjemně osvěží, takže se nemusíte obávat přehřátí jako při cvičení na souši.

Cvičte šetrně ke svalům i kloubům

Vztlak vody, který na vás při pobytu v bazénu působí, zajišťuje, že budete při aqua fitness provádět veškeré cviky nanejvýš šetrně pro klouby i páteř. Na rozdíl od cvičení na souši se tak nemusíte obávat otřesů při sportování na zpevněném povrchu, které často vedou až ke zranění. I proto je aqua fitness mimořádné vhodné pro osoby s oslabeným pohybovým aparátem, které trpí artritidou či bolestí kloubů, mají problémy s páteří nebo jsou v rekonvalescenci po úrazu dolních končetin.

Objevte blahodárné účinky cvičení ve vodě

Pohyb ve vodě má příznivý vliv nejen na vaši fyzickou kondici, ale i na celkovou psychickou pohodu. Příjemný pocit nadnášení a lehkosti, který zažíváte v bazénu, pomáhá odstraňovat stres a fyzickou i psychickou únavu. Cvičení, protahovaní a relaxace ve vodě proto regeneruje nejen vaše svaly, ale i přetíženou mysl.

Podpořte účinnost cvičení speciálními aqua fitness pomůckami

Ačkoliv můžete s aqua fitness začít i bez speciálního vybavení, vaše cvičení bude efektivnější a zábavnější s vhodnými pomůckami. K těm nejpoužívanějším patří vodní nudle, které využijete při aqua aerobiku, relaxačních či protahovacích cvičeních i při výuce plavání a vodních radovánkách s dětmi. Podobně univerzální využití mají i nastavitelné nadnášející opasky, které se vám budou hodit zejména během relaxace a při posilování horních i dolních končetin. K ještě efektivnějšímu posilování paží a rukou si pořiďte pěnové činky, které můžete využívat i k nenáročnému cvičení na souši.

Při aqua fitness vám bude skvělým pomocníkem také bazénový protiproud, díky kterému snadno změníte odpor vody a tím i náročnost cvičení podle vaší aktuální kondice či tréninkového plánu.

Proměňte váš bazén v soukromé fitness centrum

Ať už vás láká protahovací a relaxační cvičení, intenzivní posilování nebo spalování kalorií při aqua aerobiku, v pohodlí vašeho soukromého bazénu si vždy zacvičíte přesně podle vašeho přání. Sportovat v něm navíc můžete doslova kdykoliv, takže se nemusíte ani přizpůsobovat rozvrhu skupinových lekcí ve fitness centru, ani trávit čas dojížděním. V zastřešeném bazénu s tepelným čerpadlem si navíc luxus soukromé vodní tělocvičny můžete užívat po většinu roku – stačí si jen obléknout plavky a skočit do vody!