8 TIPŮ JAK PŘIPRAVIT BAZÉN K ZIMNÍMU SPÁNKU

 

Zazimování bazénu je důležitý proces, který se nevyplatí podceňovat. Pokud bazén zazimujete špatně, může vás na jaře čekat hned několik nepříjemných překvapení. Níže jsme pro vás sepsali pár tipů, jak správně postupovat tak, abyste se opět mohli těšit na novou koupací sezónu.

Využijte pomoci našich bazénových techniků

Bazén můžete připravit na zimu buď svépomocí, nebo se obrátit na naše odborníky. Naši technici ho nejen zazimují, ale zodpoví vám i dotazy týkající se obsluhy technologií a řešení možných problémů s údržbou bazénové vody.

TIP: Bazény řady QBIG BENEFIT navíc nemusíte díky inovativní technologii na zimu téměř vypouštět. Ušetříte tak nejen finance a životní prostředí ale zjednodušíte si i každoroční zazimování. 

Zazimování bazénu

Kdy začít se zazimováním?

Zazimování bazénu doporučujeme až ve chvíli, kdy teplota vody klesne pod 10 °C. Do té doby by měla být v provozu veškerá nainstalovaná technologie.

Na co nezapomenout při zazimování bazénu a bazénové technologie?

Pokud se přece jen rozhodnete bazén zazimovat sami, měli byste se držet následujícího postupu. Celý proces jsme stručně shrnuli do 8 kroků. Každý krok je nutné provést přesně podle návodu. Některé se liší podle typu bazénu – skimmerový nebo přelivový.

1. Odstraňte nečistoty

Nejprve je nutné bazén pořádně vyčistit. K tomu nejlépe poslouží bazénový vysavač, kterým vyčistíte jak dno bazénu, tak i jeho stěny. U větších bazénů se pak vyplatí investovat do poloautomatických či automatických vysavačů s vyšším výkonem – například vysavač Dolphin, který lze navíc ovládat pomocí mobilní aplikace.

U přelivového bazénu je nutné sejmout ochrannou mřížku a vyčistit přelivový žlábek. Nezapomeňte odstranit zazimovací zátku a obsah žlábku vypustit ven. V zimním období musí být zátka odstraněna. Voda, která by se mohla do žlábku dostat, tak bude mít kudy odtéct. Po vyčištění opět nasaďte krycí mřížku. Zazimovací zátku bezpečně uschovejte.

U skimmerového bazénu stačí vyjmout filtrační košík a do otvoru ve dně umístit nástavec se zazimovacím trnem.

2. Pro vyčištění filtrace využijte funkci proplach

Proplach je jednou z poloh šesticestného ventilu. Během proplachu je třeba kontrolovat čistotu vypouštěné vody. Pro tento účel slouží průhledná část potrubí. Po proplachu je nutné vodu zafiltrovat.

POZOR: Při jakékoli změně polohy páky šesticestného ventilu musí být vypnuté oběhové čerpadlo.

3. Odvodněte všechny části bazénové technologie

Aby na vás na jaře nečekalo nepříjemné překvapení v podobě popraskaných trubek, dbejte na důkladné odvodnění všech částí bazénové technologie (sací, cirkulační okruh, okruh tepelného čerpadla). Nejprve demontujte cirkulační trysky. Do jednoho z otvorů nasaďte další zazimovací trn. Do ostatních otvorů našroubujte zazimovací zátky. Vypusťte vodu ze systému.

4. Odpusťte filtrační nádobu

Po odpuštění bazénové vody z potrubí je důležité odpustit i filtrační nádobu. To lze provést buďto povolením vypouštěcího šroubu nebo pomocí vysavače na vodu.

5. Odpojte čerpadla

Odpojte filtrační a čerpadlo a umístěte ho na teplém a suchém místě. Pokud je součástí vašeho bazénu protiproud, nezapomeňte ani na jeho zazimování. Čerpadlo protiproudu uskladněte rovněž na teplém a suchém místě.

6. Zkontrolujte ventily

Přesvědčte se, že jste otevřeli všechny uzavírací ventily. Dále se ujistěte, že se opravdu nikde v technologii nenachází voda. Kontrolu můžete provést buď pomocí vodního vysavače, nebo stlačeného vzduchu.

7. Nainstalujte dilatační plováky

Dilatační plováky zabraňují tomu, aby se na hladině bazénu vytvořila souvislá vrstva ledu, která by mohla poškodit některé jeho části. Spojením plováků by mělo dojít k vytvoření úhlopříčného řetězu na hladině bazénu.

8. Aplikujte zazimovací roztok

Poslední fází je aplikace zazimovacího prostředku do bazénové vody, abyste předešli přemnožení řas a vápenatých usazenin na povrchu bazénu.

Jedná-li se o bazén se zařízením na úpravu vody (UV lampou, dezinfekčním ionizátorem nebo zařízením na údržbu bazénové vody pomocí mořské soli), je vhodné zazimovat i toto příslušenství podle návodu.

Zazimování bazénu